sâmbătă, 12 decembrie 2009

A single man – filmul gay al anului sau nu?

Publicat de FLORIN la 11:21

Eu am spus că da în top 10 filme cu tematică gay din 2009. Dar fără să am şansa să îl văd fiindcă de abia ieri a fost lansat limitat peste Ocean. Până ajunge la noi, s-ar putea ca noi să ajungem la el mai uşor de pe site-urile de torrenturi.

Prima ocazie în care am auzit despre ‚A single man’ a fost Festivalul de film de la Veneţia, unde Colin Firth a luat premiul pentru cel mai bun actor. De atunci, despre pelicula de debut a fostului ( poate încă şi actualului) om de modă Tom Ford s-au auzit, în general, numai lucruri minunate. Inspirat de cartea cu acelaşi nume a lui Christopher Isherwood, filmul prezintă o zi din viaţa unui profesor ce abia şi-a pierdut partenerul.

Strict gay, deşi filmul a fost şi este aşteptat cu entuziasm de publicul gay, acesta a ales ca şi ‚Milk’ să se reprezinte foarte puţin ca un film al genului. Acest lucru bineînţeles că i-a adus critici, dar dacă va fi un film cât ‚Milk’ zău dacă mă va deranja politica studiourilor. Iar filmul prezintă o poveste gay fără jumătăţi de măsură.

Trecând peste această parte, de la Veneţia până azi, numele lui Colin Firth este adus în permanenţă în faţă, drept favorit al Oscarurilor de anul acesta, ceea ce ar fi absolut minunat, mai ales la doar un an de la momentul ‚Milk’. Însă despre celelalte calităţi ale filmului s-a vorbit mai puţin, de aceea cred că acum a venit momentul ca să îi lăsăm pe critici să ne spună ce părere au despre film.

Time spune că „Producătorul nu putea să angajeze un regizor mai deştept decât Tom”.

New York Daily News caracterizează filmul ca fiind „ o frumuseţe atât de neobişnuită încât ar fi uşor să o discalifici ca superficială. Dar Ford, care s-a implicat atât în scrierea scenariului, cât şi în producţia filmului, nu ar fi ales să adapteze cartea multilaterală a lui Christopher Isherwood dacă ar fi vrut să facă doar un film drăguţ. Şi nu l-ar fi angajat pe Colin Firth, a cărui performanţă influenţează toată „atingerile” artistice, oferindu-le emoţia geniului.”

Variety noteată şi el valoare stilistică a filmului, influenţate de cariera lui Tom Ford în modă.

Rolling Stone spune despre actorii principali : „ ( Julianne) Moore este „explozibil” de bună, mai ales în scena când este beată. Dar filmul aparţine lui ( Colin) Firth.”

New York Times laudă de asemenea performanţa lui Colin Firth în termeni mai dificil de tradus.

Altfel spus, filmul lui Tom Ford este un succes la critici. Nu, nu este o capodoperă, dar este un film foarte bun, un film ce merita văzut şi fără să fi avut un plot gay. Dar având, fiind creat după o operă de artă considerată de importanţă majoră în mişcarea artistică a comunităţii gay, fiind regizat de un creator de modă la debut în cinematografie gay, cu asemenea actori în rolurile principale, ‚A single man’ e filmul gay al anului 2009.

Citeşte şi:
Top 10 filme de scurt-metraj cu tematică gay
Penelope Cruz ingerul negru
Interviu cu un student gay

0 comentarii on "A single man – filmul gay al anului sau nu?"

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez