vineri, 19 februarie 2010

Be like others – Transsexual in Iran

Publicat de FLORIN la 12:12


Homosexualitatea este un păcat conform legii islamice. De aceea, ţări precum Iran-ul au stabilite pedeapse cu moartea pentru persoanele care ajung să comită un astfel de păcat. În schimb, Coranul nu spune nimic despre schimbarea de sex, motiv pentru care aceste operaţii sunt legale aici. Ciudat, nu? Totuşi, totul e adevărat. Iran-ul este a doua ţară din lume ca şi număr de operaţii de schimbare de sex realizate.

Regizoarea Tanaz Eshanghian încearcă să surprindă logica din spatele acestei realităţi în documentarul ‚Be Like Others’, premiat în 2009 la Festivalul de la Berlin, iar rezultatul întrege toate aşteptările.

Urmărind câteva persoane care au făcut sau urmează să facă operaţia de schimbare de sex, documentarul redă dificultăţile prin care acestea sunt obligate să treacă. Neacceptate de societate, aleg o măsură care în cele mai multe din cazuri nu înseamnă decât începutul problemei, renaşterea sub un alt aspect al respingerii atât de familiar(l)e.

Partea cea mai rea e atunci când acestor persoane li se pune întrebarea : „V-aţi face schimbare de sex dacă nu aţi avea vreo problemă legală?”. Răspunsul, pe care probabil îl intuiţi, rupe, taie şi te lasă pe moment fără alternative.

‚Be Like Others’ este un documentar care taie, o experienţă aproape insuportabilă dacă te gândeşti că tu ai fi putut fi ei, dar o experienţă necesară, unul din cele mai bune documentare lgbt.

5 din 5

Citeşte şi
Ed Wood - recenzie
As good as it gets ( Mai bine nu se poate) - recenzie
The Priest – recenzie

1 comentarii on "Be like others – Transsexual in Iran"

wannabegay on 20 februarie 2010 la 04:12 spunea...

asta e trist: ca multi gay si lesbiene aleg sa-si faca operatii de schimbare de sex (desi nu simt asta), doar pentru a fi cu persoana iubita. :(

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez