vineri, 12 februarie 2010

Taboo - dar a fi homosexual nu mai e un tabu

Publicat de FLORIN la 09:55

Homosexualitatea nu mai e un tabu. E un lucru de care lumea ştie şi pe care îl acceptă sau îl evită din lipsă de informare sau nu îl acceptă din diferite alte motive. Dar homosexualitatea nu mai este un tabu. Şi dacă ne gândim că în Japonia din era samurailor a fi homosexual nu este un tabu, ne întrebăm cât de mult am evoluat.

Aşadar, deşi titlul filmului lui Nagisa Ôshima este Taboo ( Gohatto), filmul în sine nu tratează homosexualitatea ca pe un tabu, ci se arată deschis faţă de subiect, reuşind să creeze mai mult decât o poveste de coming out. Gohatto nu este un film despre acceptare, neacceptare, descoperire de sine. E un film despre rolul frumuseţii şi cât de înşelătoare poate fi ea.

Kano, un tânăr efeminat provenit dintr-o familie înstărită a Japoniei secolului al 19 lea, este acceptat datorită talentului său de luptător, într-o grupare a samurailor. Aici, datorită înfăţisării sale aparent fragile ( iniţial actorul am crezut că e actriţă) şi a răspândirii unor zvonuri legate de neexperienţa sa cu femei, el devine ţinta mai multor samurai ( la foarte foarte mulţi) care caută să îl atragă în relaţii cu ei.

Totul se face foarte pe faţă, curtările sunt făcute ca la carte. Nimeni nu se ruşinează de subiect, ba chiar totul este privit cu o detaşare rar întâlnită în alte filme cu tematică ( reuşite). Totul bine şi frumos … până când cineva moare din presupusa cauză a unei intrigi amoroase privind eroul nostru.

Bărbaţii cu pistoale sunt deja de modă veche. Cei cu săbii abia ce au început să ne cucerească.

„Gohatto” este un film intrigant, amuzant şi deloc superficial, ce câştigă foarte mult prin prezentarea unei poveşti cu totul nouă. Nu este o capodoperă japoneză, dar e un film care funcţionează excelent. Titlul e singurul pierdut în peisaj.

Florin 4,25 Ionutz 4,50 din 5

Credit foto : Oshima Productions

Citeşte şi
Behind the red door – recenzie
The Priest – recenzie
Get real – recenzie

0 comentarii on "Taboo - dar a fi homosexual nu mai e un tabu"

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez