marți, 1 decembrie 2009
Common Threads : Stories from a Quilt (1989)
Rob Epstein ştie să facă documentare bune. Dar asta nu mai e noutate. Nici subiectul tratat de acest documentar nu mai e neapărat o noutate pentru societatea de azi, inclusiv cea românească. În 1989 însă, chiar şi guvernul Statelor Unite ale Americii nu acorda prioritate HIV/SIDA, care până la momentul lansării documentarului făcuse victime un număr de aproabe 100.000 de persoane cetăţeni americani.
Documentarul din 1989 vine şi să explice de ce. Prejudecăţile au avut rolul lor, faptul că în prima fază boala părea că ajunge doar la membrii comunităţii gay şi la persoanele dependente de droguri a creat un fel de relaxare pentru restul cetăţenilor. Timpul a dovedit că nici măcar clasa de mijloc americană nu este mai puternică decât acest virus. Dar, în primul rând, dincolo de mesajul politic la fel de important, documentarul prezintă povestea unor oameni afectaţi de HIV/SIDA, persoane care şi-au pierdut fii, soţi, iubiţi.
Sara Lewinstein spune povestea tatălui fiicei sale, dr. Tom Waddell, fondatorul Gay Games.
David şi Suzi Mandell spun povestea fiului lor David Mandell Junior, un tânăr hemofilic.
Sallie Perryman spune povestea soţului ei, Robert Perryman, un bărbat de origine afro-americană ce a contactat virusul din pricina consumului de droguri.
Vito Russo, devenit un activist gay, spune povestea sa şi a partenerului său Jeffrey Sevcik.
Tracey Torrey prezintă povestea sa şi a partenerului său David C. Campbell, un veteran al Marinei Americane.
În final, toţi participă la NAMES Project AIDS Memorial Quilt pe care îl puteţi vedea pe afişul filmului.
Poveştile lor sunt acest documentar, aşa că vă îndemn să le auziţi direct de la aceştia.
Film premiat cu premiul Oscar pentru cel mai bun documentar.
Notă gayinromania : 4,50 din 5.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii on "Common Threads : Stories from a Quilt (1989)"
In ziua de azi un pericol mai mare decat HIV/SIDA sunt cancerul, gripa porcina sau sezoniera, pneumonia care fac victime persoane nevinovate ce nu consuma droguri si nici nu fac sex la intamplare cu cine se nimereste, ci pur si simplu merg in magazin de ex. si le stranuta sau tuseste cineva in fata si e de ajuns sa faca gripa sau se inbolnavesc de cancer doar pentru ca au ghinionul sa poarte gena fatala a cancerului. Concluzia e ca de HIV/SIDA te poti feri daca esti un om cu scaun la cap, dar de alte maladii nu poti sa faci nimic ca sa scapi.
pericolul HIV/SIDA e mai mare decât îl faci tu să pară. deocamdată nu există metodă de vindecare, ceea ce înseamnă că sunt necesare programe de prevenire în permanenţă, iar pe continente precum Asia şi Africa lucrurile nu stau atât de bine.
lucrurile sunt complexe şi fiecărui pericol în parte trebuie să i se acorde atenţia cuvenită din partea statelor lumii.
Trimiteți un comentariu