miercuri, 7 octombrie 2009

The Celluloid Closet (1996)

Publicat de FLORIN la 15:44

Acest documentar realizat de Rob Epstein (The Times of Harvey Milk) e unul foarte folositor pentru toţi cei care sunt interesaţi de a descoperi filme gay, cu menţiunea că majoritatea titlurilor menţionate sunt producţii hollywoodiene, parte pe care vrea să o studieze, de la începuturile erei filmului când asemenea subiecte nu erau nici măcar de interes public până în zilele în care publicul gay a cerut astfel de filme. Eu, cel puţin, l-am găsit foarte folositor şi interesant.

Filmul are la bază cartea cu acelaşi nume şi prezintă modul cum de-a lungul timpului personajele gay sau lesbiene au fost portretizate şi bine ascunse de ochii asprii ai cenzurii, care a condus Hollywood-ul o lungă perioadă de timp, prin o serie largă de imagini din diferite titluri comentate de regizori, scenarişti, actori care au interpretat rolurile respective şi care inteligent au trebuit să realizeze ceva ambiguu, care să transmită un mesaj gay-lor care poate credeau că sunt singuri pe lume, dar fără să atragă atenţia într-un mod special.

Prima perioadă, aceea a pre-cenzurii ( până în 1935), e destul de curajoasă, ţinând cont că homosexualitatea era ilegală. Se rămâne la stadiul de ambiguitate sau amuzament pentru publicul general, dar gay-ii şi lesbiene sunt acolo şi lasă o urmă în istoria cinematografiei. Nume de la Greta Garbo la Charlie Chaplin sunt prezentate aici prin intermediul filmelor ajunse la milioane de oameni într-o perioadă când nu existau alte metode de informare.

Perioada cenzurii, destul de mare ca întindere ( aproximativ până în 1965-1970), a avut nevoie de cât mai multă ambiguitate, pentru a evita instituţiile ce au înfricoşat Hollywood-ul. Când însă se ajungea la prea mult, filmul urma calea ştiută, tăierea, cenzurarea, rescrierea, singurele momente în care personajele gay sau lesbiene erau lăsate să ajungă la public fiind cele în care acestea sfârşeau tragic, se sinucideau, erau personajele negative.

Perioada de deschidere ( după 1970), care a culminat cu perioada de revoluţie a comunităţii gay este ultima prezentată. Poveştile tragice au continuat să ocupe un loc important, dar au apărut şi poveşti de dragoste. Ultimul mare titlu prezentat este ‚Philadelphia’.

De menţionat, că unele din filmele ce reprezintă subiectul acestui documentar au fost prezentate pe GayinRomania, altele urmează.

Eu îl văd ca pe un film necesar.

Note : Florin 4,50 Ionutz 4 => Notă gayinromania: 4,25



Credit foto : Sony Pictures Classic

2 comentarii on "The Celluloid Closet (1996)"

ileanne on 11 octombrie 2009 la 15:59 spunea...

hey.
puteti sa imi spuneti de unde ati luat filmul? eu l-am gasit doar dublat in franceza :(
thanks. sa aveti o duminica frumoasa :)

FLORIN on 11 octombrie 2009 la 16:15 spunea...

sincer să fiu nu mai ştiu. singura variantă pe care o mai găsesc acum este aceasta

http://rarbg.com/torrents/filmi/download/1c5631da0744395b20d7b010988b5423e7a95f1d/torrent.html

însă nu am downloadat-o şi nu sunt sigur dacă e bună sau nu. poţi încerca totuşi fiindcă merită. succes.

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez