miercuri, 17 martie 2010

Chun gwong cha sit / Happy Together (1997)

Publicat de FLORIN la 15:15

Ce face exact un film bun? Povestea, noutatea, modul de prezentare, reacţia personală a publicului asupra poveştii? Pun întrebarea pentru că un film precum ‚Chun gwong cha sit’ este greu de încadrat. Este obositor şi cu toate astea nu poţi să nu îl apreciezi.

Filmul lui Kar Wai Long nu impresionează prin poveste, nici măcar prin modul de prezentare, ci strict prin modul regizorului de a ţine camera şi de a surprinde acţiunea sau de a crea starea. Nu vorbesc de mişcările camerei. Ele nu sunt nemaiîntâlnite. Cromatica acestui film este cea care nu se compară cu nimic din ceea ce am mai văzut până acum, şi cred că am văzut ceva filme de-a lungul timpului.
De aceea filmul deşi prezintă o poveste gay, nu va fi urmărit cu un extrem de mare interes de un public gay, cât de un public mai specialist. Şi cu siguranţă că acel public va şti să aprecieze acest film la adevărata sa valoare, fiindcă indiscutabil din punct de vedere cinematografic ‚Chun gwong cha sit’ este o capodoperă bună de studiat la cursurile de regie.

De altfel, regizorul Kar Wai Long a primit premiul pentru regie la Cannes pentru această producţie.

Lai Yiu-fai şi Ho Po-Wing sunt un cuplu uşor nefuncţionabil, care are în reflex cearta şi un nou început. Dar într-un fel el funcţionează, bineînţeles cu nervii prinşi şi uşor tocaţi până când se cere noua pauză. Înseamnă aceste certuri că nu există sentimente între cei doi? Dar cum se măsoară fericirea într-o relaţie?

În timp ce eroii noştrii pleacă într-o vacanţă în Argentina pregătiţi pentru acest nou început, filmul ne răspunde, sau cel puţin încearcă să o facă, la aceste întrebări pe măsură ce vacanţa se transformă într-o şedere mult mai lungă decât cea iniţial programată. Motiv pentru care apar şi tensiunile, vine şi împăcarea şi totuşi la un moment dat ceva se schimbă.

Iniţialul scop al vizitei a fost vizitarea unei cascade la care ajungem doar în final, moment în care regizorul impresionează din nou prin culoarea aceea fumurie, de un albastru cum niciun film nu mai are.

‚Chun gwong cha sit’ se prea poate să fie o experienţă plictisitoare din anumite puncte de vedere, dar se prea poate să fie şi o experienţă unică. Înainte de a vedea filmul, fiecare cinefil trebuie să îşi pună întrebarea „Cât de răbdător pot fi în faţa unui experiment cinematografic?”. Dacă sunteţi undeva puţin peste medie, cred că veţi reuşi să vedeţi filmul.

Dacă nu, mai rămâne doar o posibilă reacţie personală la un subiect existent, fiindcă filmul are şi o poveste ce poate impresiona.

Florin si Ionutz 3,75

Credit foto : Jet Tone Productions

Citeşte şi
Taboo - dar a fi homosexual nu mai e un tabu
Beautiful boxer (2003)
Little ashes – vampirul e acum Salvador Dali

0 comentarii on "Chun gwong cha sit / Happy Together (1997)"

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez