duminică, 14 martie 2010

Donne moi la main (2008) - doi fraţi gemeni, unul gay

Publicat de FLORIN la 13:36

Ideea fraţilor gemeni poartă în ea o sumedenie de metafore, dar care rareori ( poată că niciodată) au putut fi redate. Asta probabil pentru că se apelează la ea în mod superficial, din considerente comerciale şi rareori artistice. Dacă ele se vor artistice, atunci artistul rămâne neconvingător în faţa unei idei atât de complexe.

'Donne moi la main' nu este neapărat un film superficial şi nu aş zice că alegerea subiectului a fost pur comercială, dar după cum se întâmplă metaforele rareori au sens. Regizorul lasă impresia că este depăşit de subiect, incapabil să desluşeacă el însuşi care este acela. De aceea nici nu reuşeşte să îl dezvolte.

Cu lipsurile sale, filmul urmăreşte călătoria fraţilor Alexandre şi Victor din Franţa în Spania, unde trebuie să ajungă la înmormântarea mamei lor niciodată cunoscută. De ce aleg să meargă pe jos, cu ocazii nu este foarte clar, motivul oferit de scenariu fiind necredibil. Iar drumul se lungeşte atât de mult, încât motivul invocat nu mai reuşeşte deloc să stea în picioare. Dar această călătorie are loc şi va avea un puternic impact asupra vieţii lor, în timp ce cunosc oameni diferiţi. Aceştia în general vor să facă sex cu unul din ei sau, de ce nu, cu amândoi.

Începutul, animaţie, dă o senzaţie de Paranoid Park, de la care preia violenţa aparent incontrolabilă. Aici însă ea devine gratuită. Pe măsură ce povestea evolează ( strict ca şi timp), devine clar că filmul este linear şi nesurprinzător. Subplotul gay este acolo şi cauzează despărţirea dintre cei doi. Dar, ca mai tot filmul, acesta nu e clar conturat, lipsurile văzându-se uşor.

Despre filmul francez de debut al lui Pascal Alex Vincent nu se poate spune decât că este doar un altul de categorie maxim medie. Singura diferenţă este că avem ca personaje doi fraţi gemeni, ceea ce îl poate face mai interesant sau nu. Până acum, ideea pare că funcţionează mai degrabă în telenovele şi filme XXX.

3 din 5

Credit foto : Adam Productions

Citeşte şi
Un chant d’amour (1950)
Andy Warhol's Blow Job (1963)
Faze gay din filmele româneşti

0 comentarii on "Donne moi la main (2008) - doi fraţi gemeni, unul gay"

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez