vineri, 16 octombrie 2009

Paragraph 175 (2000)

Publicat de FLORIN la 15:00

‚Paragraph 175’ este cel mai bun documentar lgbt văzut până acum. Sper că îl veţi vedea.

Documentarul realizat de Rob Epstein ( The Times of Harvey Milk, The Celluloid Closet) este o capodoperă fără niciun dubiu. El spune povestea unor persoane care aveau nevoie să fie auzite, înainte de a fi prea târziu. Cu excepţia a două persoane care nu au dorit să apară în documentar, intervievaţii sunt singurii supravieţuitori ce au fost arestaţi sub paragraful 175.

Deşi intrat în vigoare în 1871, paragraful 175 a fost pus în aplicare abia în timpul regimului nazist, când peste 100.000 de homosexuali au fost arestaţi sub invocarea acestui articol. Unii au fost închişi, alţii au fost trimişi în lagăre de concentrare. Aproximativ 4.000 dintre aceştia au supravieţuit regimului nazist.

Printre aceştia cei a căror poveşti ne sunt prezentate prin acest documentar. Oameni de 80, 90 de ani vorbesc despre o Germanie care începea să îi asculte, apoi de o Germanie care a vrut să îi omoare şi de modul cum au supravieţuit. Cu excepţia unei persoane, toţi au fost arestaţi. Ei ne aduc o parte de istorie ce nu trebuie uitată.

Filmul este narat de Rupert Everett.

Notă gayinromania : 5 din 5.



Credit foto : Channel Four Films

1 comentarii on "Paragraph 175 (2000)"

Anonim spunea...

Doamne nu pot sa cred....cum era regimu'...ce oameni,e super tare traileru asa ca o sa ma uit si eu la documentar suna foarte intersant:)

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez