sâmbătă, 9 octombrie 2010

Probleme de identitate gay

Publicat de FLORIN la 10:16
Suntem obişnuiţi ca personajele principale din filmele gay pe care le urmărim să aibă probleme cu identitatea lor sexuală de cele mai multe ori din cauze de natură religioasă. În filmele ‚Head on’ şi ‚La mission’, eroii principali provin dintr-o familie greacă şi mexicană. Problemele de identitate sunt astfel cauzate din alte motive.

Head On (1998)

În ‚Head on’ al Annei Kokkinos, Ari ( Alex Dimitriades) niciodată nu simte că presiunea vine la nivel religios. A fi gay însă s-a încimentat cu a fi greşit în societatea greacă tradiţională din Melbourne. O mătuşă care îşi bănuieşte nepotul nu începe să îi predice despre Dumnezeu, ci doar insistă „să îşi găsească o fată şi să se căsătorească”, după care „poţi face ce vrei”. Să îşi găsească o fată nu ar fi atât de greu cu chipul său drăguţ, fetele chiar se ţin după el, dar în afara ringului de dans, relaţiile nu par să se lege. În schimb, din priviri multe lucruri se leagă, mai ales după ce Alex capătă curaj cu ajutorul diferitelor prafuri. Întâlnirile clandestine la colţ de stradă îl bagă într-o şi mai mare confunzie. Ceea ce a pornit de la a fi o problemă de tradiţie riscă să îi dărâme viaţa, totul înainte ca „dificultatea” sa să devină „problema altora”. ‚Head on’ rămâne familiar genului, singura surpriză producându-se înainte de final, iar asta e problema unui film care deţine un personaj interesant într-o cultură necunoscută, dar care se pierde în nehotărârile şi lipsurile autoarei. La nivel subiectiv, pentru gay-ii de origine greacă, filmul ar putea fi ideal.



La mission (2009)

Chiar dacă Benjamin Bratt ( cel mai bun rol al său) interpretează o persoană credincioasă, atunci când acesta află că fiul său este gay ( într-un mod uşor prostesc) nu neapărat credinţa afişată atât de ostentativ, inclusiv pe propia maşină ( uşor manelistică şi kitchoasă), îl face să îşi renege propiul fiu. Totul e discutabil, dar personajul său Che nu pare genul care să se apuce să recite din Biblii traduse şi interpretate ( cel puţin din imaginea pe care o mai am despre film). E altceva, pe care nu neapărat ajungem să îl cunoaştem în acest film independent al lui Peter Bratt. Şi dacă Che e mai greu de definit, atunci societatea din care face parte rapid începe să îşi arate homofobia. Din fericire, fiul Jeese ( Jeremy Ray Valdez) a trecut peste problemele sale de identitate, pe care probabil le-a avut înainte de începerea acestei poveşti, iar cel care trebuie să îşi depăşească propia confuzie este chiar părintele. ‚La mission’ deţine o naraţiune interesantă, care produce emoţie, dar are destule şanse să şi plictisească. Ea încă nu e atât de clar definită pentru a veni în sprijinul spectatorului. Dar, din nou, la nivel subiectiv, filmul ar putea să însemne mai mult pentru cineva care provine din societatea latino-americană.



La ambele titluri mai rămâne de aflat dacă cele două societăţi despre care ele vorbesc au sau nu propiile filme cu tematică gay. Dacă da, atunci aceste încercări internaţionale se prea poate să fie indiferente publicului pentru care au fost gândite, adică cel internaţional, şi asta din defecte artistice.

Te-ar putea interesa
Prick up your ears
Serile Filmului Gay în octombrie la Cluj
Chloe

4 comentarii on "Probleme de identitate gay"

Irina spunea...

Stiu ca nu este film, ci este serial, dar trebuie neaparat adaugat "Queer as Folk" . Ah si ca filme: Velvet Goldmine, Hedwig and the Angry Inch, A Four Letter Word ...ah si bineinteles A Home at the End of the World.

Irina spunea...

la lista din dreapta ma refeream, scuze ca am uitat sa mentionez

Florin on 10 octombrie 2010 la 19:25 spunea...

despre Queer as Folk am vorbit toamna trecută, dar doar despre primul sezon.

despre celelalte filme voi încerca să scriu în perioada următoare. ;)

D.D. spunea...

Da, Irina, Hedwig avea intr-adevar probleme de identitate. Mi-a placut mult soundtrackul filmului aluia.

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez