marți, 20 octombrie 2009

XXY (2007)

Publicat de FLORIN la 18:08

Alex pare o fată de 15 ani, dar este un hermafrodit care îşi descoperă sexualitatea într-un mod poate diferit de ceilalţi, fiindcă două părţi din ea se luptă pe simţurile ei. Un băiat ar putea fi atras de ea ca şi fată, dar ea poate că îl doreşte ca şi băiat. O fată îi confesează trăirile cu un alt băiat sub protecţia amiciţiei, dar ea poate că se gândeşte cât de mult şi-ar dori ca ea/el să îl fi înlocuit pe acel băiat.

‚XXY’ e un film cu un subiect foarte ofertant, nou în cinematografie ( cel puţin din cunoştinţele mele). Tratarea lui nu prea are cum să stârnească dezaprecieri decât dezinteres dacă filmul ar fi făcut prost. Dar cum nu e cazul, filmul ar putea fi puţin supraapreciat. Am întâlnit la el un stil asemănător altor filme de limbă spaniolă şi o interpretare uşor pe lângă din partea adolescenţilor.

Pe lângă senzaţia de nou dată de subiect, scenaristic el nu aduce vreo revoluţie, ceva genial care să îţi atragă atenţia în mod special. Dar e sensibil, uneori dureros, romantic, sexual şi interesant.

Nu doresc a se lăsa impresia că este un film slab, căci nu e cazul. E chiar un film bun, reuşit, dar mă aşteptam la o capodoperă, pornind de la titlu simplu, dar original şi magnetic. Rămâne o promisiune pe care Lucia Penzo sper că şi-o va ţine în viitoarea sa carieră.

Filmul a obţinut numeroase premii la diferite festivaluri, inclusiv două premii la ediţia din 2007 a festivalului de la Cannes şi un premiu Goya pentru cel mai bun film străin în limba spaniolă. E de văzut.

Notă gayinromania : 3,75 din 5

Subtitrare aici



Credit foto : Pyramide Films

5 comentarii on "XXY (2007)"

I. on 21 octombrie 2009 la 18:07 spunea...

a fost un film mai mult poetic, interpretarea actorilor a fost sensibila, peisajele, metaforele legate de viata marina, nu am apreciat f mult atmosfera depresiva gen thriller; nici nu a venit cu nimic nou, nu a oferit teorii , nu a fost moralizator si nici nu a raspuns lka intrebarea daca e baiat sau fata. A oferit doar o tema de meditatie. Oricum mi se pare ca a existat o paralela intre adolescenti din film( toti care au fost prezentati)si abordarea lor mult ma naturala si flexibila vizavi de sexualitate si tendinta adultilor de a o controla si "normaliza".

CM on 22 octombrie 2009 la 09:44 spunea...

Iris, nu am inteles foarte bine, asteptai teorii, morala sau raspunsuri?
Pai astea ( mai putin teoriile, pe astea le gasesti in carti sau in documentare) le produce fiecare din noi procesand metaforele, atmosfera , poezia.

iris spunea...

@cm Nu stiam la ce sa ma astept cand am inceput sa il vad,si da mi-a placut ca nu a incercat sa vina cu teorii ,raspunsuri,etc(impresie cu care am ramas din alte filme ,vazute acum prea mult timp ca sa iti mai pot da exemple).

CM on 23 octombrie 2009 la 13:54 spunea...

mie imi plac cel mai mult filmele care nu iti dau raspunsuri. Cele care lasa spatiu dupa finalul lor.

FLORIN on 23 octombrie 2009 la 16:38 spunea...

şi mie îmi plac filmele care nu sunt moralizatoare, care nu îţi dau răspunsuri. 'xxy' e unul din acestea. totuşi, rămân la părerea că i-a lipsit ceva.

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez