luni, 8 februarie 2010

Little ashes – vampirul e acum Salvador Dali

Publicat de FLORIN la 08:26

„ Adevărata libertate e grea. E periculoasă. Dar o doresc. Vreau s-o încerc. Oricine aş decide să fiu. Oricum as hotărî să trăiesc. Pe oricine aş alege tovarăş, ca prieten, e dreptul meu. E dreptul nostru.”

Biografic sau nu, interesant, foarte interesant. Legat de ‚Little ashes’ există nişte controverse pe care şi voi le-aţi notat când am vorbit despre film pentru prima oară. Salvador Dali nu a fost gay. Iar acest ‚Little ashes’ vine să spună ... Surpriză, nu vine să spună neapărat asta, cu toate că trailer-ul părea destul de clar.

Filmul e surprinzător din punctul acesta de vedere. Relaţia sa cu poetul spaniol Federico Garcia Lorca se duce în film la un nivel mai degrabă intelectual decât fizic, mai ales din partea lui Salvador Dali, aici la începuturile sale ca artist şi înainte de a îşi cunoaşte soţia Gala ce i-a fost inspiraţie pentru opera viitoare. Filmul îţi spune sursa de inspiraţie şi îşi permite să dezvolte o poveste fictivă pe această sursă. Asta nu ştiu cât de drept este pentru o poveste cu persoane atât de cunoscute şi importante.

Chiar şi astfel, cu asemenea controversă, uriaşa şansă a acestui film a fost un actor foarte în vogă momentan, într-un rol total diferit. Senzaţia momentului, vedeta din ‚Twilight’ Robert Pattinson interpretează un Dali a cărei artă îl suprasolicită, dar pentru care la rândul său suprasolicită, insistă în relaţiile cu ceilalţi, inclusiv cu acest poet logodit, dar gay, bine ascuns în dulap, inclusiv faţă de amicul său cam homofob ( Luis Bunuel – unul din cei mai mari regizori spanioli).

Dali îl atrage într-un joc artistic ce invadează nivelul personal, după care alege să îl respingă nedepăşind limite peste care niciodată nu şi-a dorit să dea.

Cum e Robert Pattinson? Pe lângă diferenţa de personaje dintre Federico Garcia Lorca şi Edward Cullen, face o treabă reuşită, aproape foarte bună. Are mici, dar foarte mici scăpări. Oricum, figura sa de Salvador Dali a fost amuzantă cel puţin în prima parte a filmului, când tunsoarea şi hainele respective îl făceau aproape nerecunoscibil.

Totuşi prefer să îl aplaud pe Javier Beltran. Personajul său l-am găsit în câteva momente cheie mult mai interesant. Matthew McNulty şi Marina Gatell au, de asemenea, două roluri importante.

‚Little ashes’ este un film care m-a surprins. Mă aşteptam la mult mai puţin. Sunt bucuros că a fost mai mult decât bun.

4,50 din 5.

Credit foto : APT Films

Citeşte şi:
Robert Pattinson din Twilight ( Amurg ) rol gay in ‘ Little Ashes ’
Robert Pattinson se sărută cu un alt bărbat
GLAAD MEDIA AWARDS 2010 - nominalizările

0 comentarii on "Little ashes – vampirul e acum Salvador Dali"

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez