joi, 2 octombrie 2008

Salbaticia lui Oscar.

Publicat de Ionutz la 10:22
Gesticuland larg, uluind prin spontaneitate si subjugand prin farmecul irezistibil al inteligentei sale devastatoare Oscar Wilde fascineaza prin personalitate in detrimentul operei, rau inteleasa si rau interpretata. Scriitorul straluceste astazi mai mult in anticamera culturii decat in saloanele de onoare ca "personaj tragic", ca "sodomit", ca "damnat" si "vicios". Mult mai rar e prezentat ca autor al unei spendide si inteligente opere literare.

Wilde a fost tarat in instanta de catre tatal iubitului sau si in cele din urma condamnat in cel de al treilea proces la doi ani de munca silnica. Societatea londoneza intelegea sa il faca sa plateasca si pentru eseul sau: "Portretul domnului W.H." in care demonstra ca adresantul sonetelor lui Shakespear era un barbat si prin urmare Marele Bard era homosexual.

Opera lui Wilde, excentrica asemeni lui, presarata cu replici cum ar fi: " America este singura tara care a trecut de la barbarism la decadenta fara a avea civilizatia la mijloc." , " Moda e o forma a urateniei atat de insuportabila incat trebuie sa o schimbam o data la sase luni." sau " Cinicul cunoaste pretul tuturor lucrurilor dar nu cunoaste valoare lor", este in continuare irezistibila multora.

In final imi permit sa recomand "Portretul lui Dorian Gray" pentru cei ce nu l-au "gustat" inca pe Wilde.
 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez