sâmbătă, 27 februarie 2010

Durabila iubire de Ian McEwan

Publicat de FLORIN la 14:28

Durabila iubire’ ni se prezintă drept un roman al obsesiei, iar finalul capitolului 3 începe acest drum purtat în permanenţă între Joe şi Jed. Numai că această obsesie nu poartă cu ea iubirea, ci mai degrabă credinţa unuia dintre ei că ea există.

Joe şi Clarissa, un cuplu cum nu se va găsi mai perfect în romanele ori filmele contemporane, sunt martori la moartea unui om într-un teribil accident, pe care într-un fel Joe îl ajută. Printre martorii nefericitului eveniment se găseşte şi acest Jed Perry, homosexualul obsedat de iubirea heterosexualului fericit, ce ca urmare a acestui eveniment devine hărţuitor.

Dacă la început ne este clar cine este hărţuit, acţiunea ne face să ne punem întrebări. Soţia nu îl crede pe Joe, poliţia nu îl crede, noi ( nu) îl credem. Este oare acest Jed rolul imaginaţiei lui Joe? Se pedepseşte acesta pentru rolul, perceput ca mai mare, în moartea acelui om? Şi dacă da, de ce să creeze un hărţuitor homosexual şi religios? Religios poate pentru că este un om de ştiinţă, dar homosexual de ce?

Este de descoperit.

Nu m-am putut abţine şi am transformat din acest personaj ( posibil inexistent) un om real, transpus în România de azi. Bineînţeles că n-ar ieşi precum în carte.

‚Durabila iubire’ este un roman psihologic, transformat într-un thriller de intensitate maximă, ce garantează o lectură obsesivă. Sub regia lui Roger Mitchell, cartea a fost adaptată într-un film cu acelaşi nume, primit cu recenzii diferite.

Citeşte şi
„Zgomotul si furia” de W. Faulkner
“Dezamagirea” de Thomas Mann
Fructele pământului de Andre Gide

0 comentarii on "Durabila iubire de Ian McEwan"

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez