vineri, 23 octombrie 2009

The children’s hour (1961)

Publicat de FLORIN la 16:21

Asta e ceea ce eu numesc capodoperă. Am descoperit filmul prin documentarul ‚The Celluloid Closet’, unde imediat mi-a atras atenţia prin cele două actriţe din rolurile principale : Audrey Hepburn şi Shirley MacLaine şi pot spune că am fost plăcut uimit şi încântat de acest film curajos, foarte curajos şi foarte bun în acelaşi timp. Aş merge atât de departe încât să spun că e cel mai bun film văzut care tratează o relaţie lesbiană.

Tradus în română ca ‚Şcoala de fete’, ‚The Children’s Hour’ este un film alb negru bazat pe o piesă de teatru lansată în 1934 şi care a mai reprezentat inspiraţia pentru un alt film din 1936 regizat de acelaşi William Wyler ( Ben Hur, Roman Holiday). La rândul său, piesa a fost inspirată de o poveste adevărată din 1810.

Cu acţiunea plasată într-o şcoală de fete, filmul este într-adevăr destul de ambiguu în prima parte. Se simte cât de mult se fereşte regizorul şi scenaristul să vorbească clar despre subiectul filmului, dar ciudat eu am văzut asta în avantajul peliculei. Talentul scenaristului a fost atât de mult împins, încât povestea e mai clară decât ne-am aştepta, dar şi mult mai tensionată. Personajele urmând acelaşi stil sunt la fel de interesant de urmărit, mai ales când sunt prezentate prin legende ale marelui ecran.

Karen Wright (Audrey Hepburn) este una dintre eroine, o persoană nu foarte îndepărtată de personajele pe care am văzut-o interpretând în alte filme, aflată într-o relaţie cu Joe Cardin ( James Garner) de aproximativ doi ani. Nu e de mirare că el este foarte nerăbdător ca relaţia să evolueze. Dar Karen este îngrijorată de faptul că Martha ( Shirley MacLaine) va avea o sarcină mult prea grea să se descurce de una singură la şcoala pe care o administrează.

Martha e partenera lui Karen la şcoala „pe care abia au reuşit să o pună pe picioare”. Ea e descrisă ca fiind „geloasă” de mătuşa sa. Am selectat câteva replici ale mătuşii din acea scenă:

„ Cel mai înţelept lucru ar fi să stau departe de voi când e e el în casă. Fiecare zi când e el în casă e o zi proastă. Nu-i poţi suporta pe ei împreună, îţi verşi nervii pe mine. Dumnezeu ştie ce o să faci când se vor căsători. Mereu ai avut o fire geloasă şi posesivă chiar când erai copil. Dacă aveai o prietenă, erai supărată când ei îi mai plăcea şi de altcineva. Şi asta se întâmplă şi acum. Şi este nefiresc. Este cât se poate de nefiresc.”

Fiind o şcoală de fete, conflictul filmului este dezlănţuit de o fată, care se preface că face infarct, care minte în permanenţă şi care le ameninţă pe celelalte fete. Aceasta îi spune bunicii ( Miriam Hopinks – nominalizată la Oscar pentru rol) despre acel „nefiresc”, iar şcoala se duce de râpă, precum şi vieţile celor două interprete.

‚The Children’s Hour’ este un film captivant, de neratat, o capodoperă mult subevaluată la momentul lansării sale ( spun subevaluată deşi a fost de 5 ori nominalizată la Oscar). Impecabil şi pasionant jucat, genial scris, la fel regizat, este un film ce merită toată atenţia voastră.

Unul din cele mai bune filme cu tematică gay văzute.

Note : Florin 5 Ionutz 4,25 => Notă gayinromania: 4,625 din 5

Subtitrare aici



Credit foto : Mirisch Corporation şi imdb

0 comentarii on "The children’s hour (1961)"

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez