luni, 6 septembrie 2010

Poetul Julian Hernandez

Publicat de FLORIN la 15:51
Julian Hernandez continuă să exploreze aceeaşi lume pe care am întâlnit-o la debutul său : străzile Mexicului. Şi nu numai acesta este punctul de legătură între filmele sale. El nu numai că explorează aceeaşi lume, dar o face şi în acelaşi mod : liniştit, tăcut, impecabil cinematografic. Imaginea alb negru ( uneori ia şi culoare) în care personajele sale se întâlnesc e semnătura unui poet cinematografic. Homoerotismul din filmele sale e perfect, uluitor, vine de la un artist necenzurat de industrie.

E uşor de spus că personajele din Rabioso sol, rabioso cielo ( în engleză Ranging Sun, Ranging Sky), cel mai recent film semnat Julian Hernandez, caută sex. Într-o oarecare măsură asta fac. Dar dincolo de această primă finalitate a dorinţelor acestora, personajele se caută unele pe altele într-o lume unde la fiecare colţ există o tentaţie, o nouă propunere, un nou obstacol pentru întâlnirea lor.

Uneori aprope se întâlnesc, alteori doar unul îl vede pe celălalt ( poate cu altcineva), iar alteori se privesc şi se refuză, privesc în altă parte, negocierea eşuează.

Julian Hernandez e îndrăgostit de corpul bărbatului. Îl explorează cu fiecare ocazie, uneori violent, alteori paşnic, întotdeauna senzual şi sincer. Iar asta fac şi personajele din acest film : explorează, îşi explorează dorinţele uneori paşnic, alteori cu teamă şi nu de puţine ori violent. Astfel, unele personajele întâlnesc emoţia cea mai pură, altele devin victime. Sunt atât de aproape unele de celelalte, dar în timp ce unul atinge vârful, celălalt se zbate în noroi.

Regizorul renunţă la dialog aproape în totalitate, lăsând liniştea să vegheze la experienţele personajelor noastre. Şi asta nu e deloc uşor într-un film de peste 3 ore. De aceea este şi mai uşor să vezi filmul ca „pretenţios”. Cei care explorează filmul ca artă însă cu siguranţă vor avea ce să vadă în tot acest timp. Dacă vă place Jean Cocteau sau Jean Genet, probabil vă va plăcea şi Julian Hernandez cu poezia sa.

Te-ar putea interesa
Homotography – homoerotism în fotografie
Shank, despre filmul clişeu şi filmul independent
Primul film gay : Different from the others / Anders als die Andern (1919)

3 comentarii on "Poetul Julian Hernandez"

Whiskey Afternoon, Piano and a piece of love on 15 septembrie 2010 la 21:16 spunea...

frumoase teme alegi;)

imi place

Florin on 16 septembrie 2010 la 14:51 spunea...

mă bucur încă o dată;)

D.D. spunea...

Asta ma tenteaza!

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez