duminică, 7 februarie 2010

Top 10 filme de dragoste ( romantice)

Publicat de FLORIN la 12:12
Ce top mai bun de făcut în această perioadă decât acesta? Dar cum deja sunt mult prea multe topuri ce caută să stabilească cel mai bun film de dragoste din toate timpurile, mi-am permis o mică depărtare cu această listă. În primul rând, sunt de fapt două topuri de câte 5 poziţii. Primul dintre ele încearcă să noteze cele mai bune titluri din ultimile 15 luni. Astfel, evităm clasicele. Iar cel de-al doilea priveşte spre filmele cu tematică gay de dragoste.

Lista e deschisă alegerilor voastre.

5. The Proposal (2009)
Touchstone Pictures

Una din cele mai reuşite comedii ale anului 2009 trebuie să fi fost acest film ce ne-a readus-o în atenţie după o pauză de 2 ani pe „iubita Americii” Sandra Bullock. Aceasta este şi unul din motivele pentru care filmul funcţionează fără a aduce ceva nou faţă de poveştile de până acum. Două bonusuri : Ryan Reynolds ( o mică problemă la interacţiunea dintre el şi Sandra Bullock) şi Betty White.

Bent ( 1997)
Channel Four Films

Realizând acest top mi-am dat seama că nu am văzut prea multe poveşti de dragoste cu tematică gay. Strict poveşti de dragoste. De exemplu, dacă spun ‚Bent’ tind să încep să povestesc despre nedreptăţile făcute de regimul nazist faţă de comunitatea gay, deşi filmul surprinde şi o poveste de dragoste foarte emoţionantă, trăită fără vreun contact fizic de doi deţinuţi dintr-un lagăr de concentrare. Şi deşi filmul are defectele sale, puterea sa există şi e dată mai ales de această parte.


4. Marley and me (2008)
Filmul ‚Marley and me’ este o comedie, apoi este o dramă ( sfâşietoare). Între îşi face timp să adauge romantismul necesar. Povestea unui câine se transformă în istoria unei familii.

Get real ( 1998)
Paramount Classics

La fel ca şi la ‚Bent’, urmărind ‚Get Real’ am tendinţa de a vorbi despre coming out-ul eroului principal. Filmul însă surprinde o întâie poveste de dragoste dintre doi adolescenţi ce întâlneşte obstacolul unei societăţi nu îndeajuns de deschise. Astfel că până în final rămâne întrebarea : va reuşi această primă iubire să depăşească aceste încercări?

3. It’s complicated (2009)
Universal Pictures

Meryl Streep a înscris două nominalizări la Globurile de Aur de anul acesta, una dintre ele pentru această comedie romantică feministă. Cei care cred că Julie and Julia a fost un film puţin prea pretenţios, cu siguranţă se vor bucura de această comedie romantică despre o femeie ce apropiindu-se de vârsta a treia se implică într-o relaţie cu fostul soţ ( Alec Baldwin). Sigur, filmul poartă clişeele genului, dar are câteva mici avantaje. Unul sunt actorii : Meryl Streep, Alec Baldwin şi Steve Martin interacţionează atât de natural cu ecranul încât e o plăcere să îi vezi. Apoi o avem pe regizoarea Nancy Meyers ( Something’s Gotta Give) care era pregătită de ceva vreme să arunce asupra Hollywood-ului un astfel de film absolut adorabil. Plus că feministul din mine a fost peste măsură de bucuros că şi femeile de 50 ani pot să se mai îndrăgostească pe marele ecran.

Legături bolnăvicioase (2006)
Libra Film

Cinematografia românească încă nu se poate bucura cu multe titluri cu tematică gay. Din păcate acesta este aproximativ cam singurul film înspre care ne putem uita. În regia lui Tudor Giurgiu, cu Maria Popistaşu, Ioana Barbu şi Tudor Chirilă în rolurile principale, filmul urmăreşte un triunghi amoros, iar asta nu e romantic deloc. Însă momentele în care cele două eroine rămân singure sunt poetice la propiu.

2. The Reader
La prima vizionare a filmului, am trecut pe lângă ‚The Reader’ fără să îmi dau seama de potenţialul său. După ce am citit cartea lui Bernard Schlink se cerea revizionare. ‚The Reader’ este fără îndoială una din cele mai bune poveşti de dragoste ale ultimilor ani. De o sensibilitate firească, pe muchie să explodeze în orice moment cum Stephen Daldry ( Billy Elliot, The Hours) ştie să facă, în spatele unei poveşti despre nazism, filmul surprinde o poveste de dragoste nemuritoare.

Shelter (2007)
GP Pictures

Filmul indie este romantic în sine ca şi idee, ca şi spirit. ‚Shelter’ e un film indie cu tematică gay, care pe lângă teme diverse precum coming out-ul sau ce înseamnă să fii părinte, surprinde fără înflorituri, dramatizări ( uneori excesive) o poveste de dragoste sinceră între doi bărbaţi ce aveau nevoia să iubească şi să fie iubiţi.

1. Bright Star (2009)
Pathe

Puţine filme văzute în ultimul an m-au impresionat precum acesta. Jane Campion ( The Piano, The Portrait of a Lady) creează în această poveste biografică ( nelipsită de defecte, dar mult mai plină de calităţi) dintre poetul John Keats şi iubita sa ( total opusă lui ca şi mentalitate) una din cele mai frumoase ( la propiu) filme. Două treimi din film ai impresia că te afli într-un tablou mişcător alcătuit din capodopere ale marilor pictori. Pe acest cadru, poveste de dragoste prinde o trăire cu adevărat specială.

Brokeback Mountain (2005)
Focus Features

Şi am ajuns şi la prima poziţie. Cred că nu era mult prea dificil de imaginat cine este câştigătorul. Filmul lui Ang Lee e o operă desăvârşită în a cărei emoţie te laşi prins cu bucurie. Probabil cel mai bun film cu tematică gay realizat.

4 comentarii on "Top 10 filme de dragoste ( romantice)"

Iris spunea...

Cand e vorba de filme romantice nu intotdeauna filmele impecabil realizate sunt si cele care reusesc sa captiveze.
Oricum dintre cela vazute recent un film al carui feeling m-a prins este : Teenage dirtbag (bine prietenul ia dat nota 2). Doar pe baza trailer-ului nu stiu daca i-as fi dat o sansa.Ar mai fi Easy virtue, Angels and insects. Mi-a placut mult ideea din The Other man ( e tot dupa o povestire de Bernhard Schlink) dar filmul a trecut pe langa mine.As revedea oricand: Wicker Park . Sigur trebuie sa fie filme romantice mai bune decat cele cunoscute dar pe care eu nu am reusit sa le descopar
Le-am vazut si pe cele din topul tau;la Bright Star nu am reusit sa ma uit ( mi-a amintit de Young Victoria pe care l-am vazut tocmai pentru cadrele frumoase mai putin pt story), bine nici formatul filmului nu era prea bun.:)

FLORIN on 10 februarie 2010 la 22:41 spunea...

am verificat lista ta şi trebuie să recunosc că doar Wicker Park mi-a trezit un oarecare interes.

Iris spunea...

nu facem toti click la aceleasi filme cand e vorba de cele romantice.

FLORIN on 11 februarie 2010 la 07:36 spunea...

yep, de exemplu nici Ionutz nu a fost dat pe spate de Bright Star.

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez