sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Top 10 filme de scurt-metraj cu tematică gay

Publicat de FLORIN la 18:33
Festivalul nostru nu se putea încheia fără un clasament al celor mai bune filme văzute. Topul vine să înlocuiască obişnuita gală de premiere.

10. Celebration (2002)
Daniel Stedman a avut o idee care te pune pe gânduri şi a realizat un scurt-metraj cu tematică gay premiat nu numai în festivalurile interesate de astfel de filme, cât şi în cadrul unora cu renume mondial, precum cel de la Torino şi cel de la Berlin. Sigur, într-un fel, ideea este ireală. Un coming out la 6 ani e aproape imposibil. Rămâne însă o idee ce poate fi interpretată în feluri diferite şi nu neapărat negative.

9. Blow Job (1963)
Un astfel de titlu te duce imediat cu gândul către o zonă mai neartistică şi cormecială, ceea ce urmărind filmul îţi dai seama că e ceva complet greşit fiindcă acesta a fost creat în numele artei. Sigur, rămâne discutabil cât de artă este un film de 35 de minute ce surprinde chipul unui bărbat în timp ce primeşte “acţiunea” din titlu. Andy Warhol, gay, regizorul filmului este cunoscut drept un artist prea puţin convenţional şi este în acelaşi timp un artist foarte apreciat de contemporani. Numele său suprapus pe titlul acestui film îi aduce totuşi acestui scurt-metraj titlu de capodoperă.


8. Bugcrush (2006)
Filmul lui Carter Smith, premiat la Festivalul de la Sundance, a fost cel mai lung film din festival. Şi a fost şi cel mai misterios. Iar dezvăluirea misterului cu siguranţă a uimit pe mulţi. Cel puţin pe Ben, personajul principal al filmului, înamorat de noul său coleg misterios cu siguranţă.

7. Fireworks (1947)
Kenneth Anger a avut patru filme în festival. Legenda cinematografului gay, dar mai ales a cinematografului experimental a impresionat doar prin primul său mare mic film, realizat pe vremea când era încă un adolescent, într-un week-end când părinţii erau plecaţi de acasă. Surpriza pentru aceştia a fost faptul că fiul lor urma să fie arestat pentru acest film de către autorităţile americane. Dar nu a păţit nimic, astfel că filmul rămâne punct de reper în istoria filmului gay.

6. Con que la lavare? (2004)
Nicio replică, imagini explicite şi cu toate acestea animate. Singurul film al Mariei Trenor, premiat în cadrul Festivalului de la Berlin, are o coloană sonoră de neuitat totuşi şi o poveste interesant concepută.

5. Back Room (1999)
Scurt-metrajul spaniol al lui Guillem Morales, premiat cu Goya te duce imediat cu gândul la ‘Queer as Folk’. Numai că aici nu e vorba numai de ceea ce se întâmplă acolo, ci de gândurile nespuse ale celor care se intersectează, ce la rândul lor se intersectează. Nerostite, împiedică însă interacţiunea din afara unei Back Room.

4. Trevor (1994)
Din topul nostru nu putea lipsi cel mai şi cel mai premiat din scurt-metrajele prezentate. Am mai vorbit despre premieri la Torino, Berlin, Goya şi a venit momentul şi pentru un Oscar. Popularizat de îndrăgita Ellen DeGeneress, filmul prezintă povestea unui Trevor care pune în aplicare acţiunile ce la începutul filmului le simula pentru un pic mai multă atenţie, şi asta pentru că toată şcoală descoperă că ar putea fi gay.

3. Achilles (1994)
A doua animaţie din top şi categoric cea mai reuşită. Aş putea spune că a fost o prezentare mult mai interesantă decât celebrul Troia cu acel Brad Pitt foarte musculos. Filmul lui Barry Purves a fost nominalizat la premiile BAFTA.

2. Dickson Experimental Sound Film (1894/1895)
Categoric din top nu putea lipsi filmul considerat a fi primul cu tematică gay. Rămâne însă foarte discutabil dacă autorul filmului a vrut să transmită vreun mesaj prin dansul celor doi bărbaţi prezentaţi în acest film. Vito Russo, autorul cărţii ‘The Celluloid Closet’, ce a reprezentat baza pentru filmul documentar cu acelaşi nume din 1996 regizat de Rob Epsten, spune că titlul original al filmului ar fi fost ‘The gay brothers’. Cât despre melodia auzită pe fundal, versurile acesteia descriu viaţa pe mare fără femei. Elemente există, dar niciodată nu se va şti dacă filmul realizat de William Dickson a avut un substrat gay. Dar asta deja e un detaliu neînsemnat. Filmul este cunoscut ca primul titlu ce foloseşte sunet.

1. Un chant d’amour (1950)
Singurul film al binecunoscutului Jean Genet este cel mai bun film de scurt-metraj cu tematică gay. Întâi ne uităm la an (1950), apoi ne dăm seama că e puţin inspirat din ‘Fireworks’-ul lui Kenneth Anger, dar uităm pentru că acela rămâne în urmă. Ne pun pe gânduri imaginile explicite, dar ne pune pe gânduri şi curajul artistului. Apoi, ne impresionează expresivitatea şi muzica. Acestea aduc filmul şi îl păstrează la stadiul de capodoperă.

Fiecare titlu vă arată unde puteţi urmări filmele, dacă încă nu aţi făcut asta.

3 comentarii on "Top 10 filme de scurt-metraj cu tematică gay"

Dak on 28 noiembrie 2009 la 22:35 spunea...

La mine (recunosc, nu le-am vazut pe toate), primele 3 erau: Un chant d'amour, L'eclipse du soleil en pleine lune si Achilles. Insa Genet se inspira (la greu!) dintr-un film suprarealist din 1930, Le sang d'un poete. Tu ce spui, imita sau nu?

FLORIN on 29 noiembrie 2009 la 16:52 spunea...

nu am văzut filmul, dar mi-a atras atenţia. chiar şi aşa, Jean Cocteau ştiu că l-a invitat pe Kenneth Anger în Franţa după realizarea Fireworks. şi cred că şi Jean Genet făcea parte din aceeaşi mişcare artistică.

Anonim spunea...

Jean Genet fusese prostituat in tinerete, poate ati citit Jurnalul unui hot.

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez