joi, 26 martie 2009

Penelope Cruz – ingerul negru

Publicat de FLORIN la 14:59
Cel putin acesta e rolul pe care si-l asuma in majoritatea filmelor in care am putut-o admira. De la ‘Abre los ojos’ la ‘Nu te misca’, ea si-a asumat rolul de fata trecatoare prin viata protagonistului, fata cu zambet de inger, dar cu un suflet de inger lovit, ce trebuie mangaiat, dar care intotdeauna sfarseste prin a mangaia.

‘Abre los ojos’ a fost punctul de plecare al carieirei spanioloancei, un rol secundar, pe care aici a trebuit sa il intrepreteze in spaniola, dar care va fi intrepretat si in engleza. Rolul de obsesie pentru un baiat de bani gata, care avea lumea la picioare, pana in momentul in care ramane desfigurat a surprins atat frumusetea ei fizica, dar mai ales frumusetea privirii ei, o recomandare perfecta pentru o actrita.

In ‘Todo sobre mi madre’ ne-a prezentat-o pe maicuta Rosa, o calugarita cum ne-am dori sa fie toate calugaritele, salvatoare a inimilor celor loviti de societate, calitati inascute, dar care devin defecte ale daruirii totale a vietii sale. Pedro Almodovar reuseste sa surprinda cum numai el ar putea fiecare sclipire a ingerului nostru, un inger ce isi semneaza decapitarea cu scopul de a da viata cuiva, ea nedezamagindu-ne din primul pana la ultimul cadru.

In ‘Nicio veste de la Dumnezeu’, a fost chiar un inger negru trimis de Iad pentru a prinde in capcana sa inima unui barbat ce trebuia sa ajunga in inchisoarea celor de jos. Sa ne mai punem intrebarea ce ajunge sa faca aceste inger negru si cine sufera la sfarsit?

‘Vanilla Sky’ sau varianta in engleza de la ‘Abre los ojos’ a stabilit-o drept noua atractia de la Hollywood. Si cand ne gandim ca initial rolul sau a fost unul secundar in ‘Abre los ojos’, iar acum a pus-o intr-un con de umbra pe Cameron Diaz.

In ‘Gothika’ personajul surprinde ingerul ce lupta pana la final, cu aripile rupte de diavol, un diavol ce incearca sa ajunga la sufletul sau neatins. Nu numai ca sta fata in fata cu Halle Barry, dar in scenele directe, Penelope pare ca o surprinde pe laureata cu Oscar nu numai prin dezvaluirile facute, ci prin interpretarea ireprosabila.

‘Non ti muovere’- singurul lucru pe care poti sa il spui legat de acest film, raportandu-te la ea, nefiind deloc greu sa faci asta, e sa te intrebi ‘Cum de naiba nu a luat Oscarul?” sau cel putin de ce nu a fost nominalizata. In orice miscare, in orice rasuflare, Penelope este aceasta tiganca violata de un doctor respectabil, cu care incepe o relatie in care tot ea e cea care se sacrifica pentru orice sentiment de dezvaluire din partea barbatului. Dar tot ea sfarseste prin a se dezvalui, tot ea sfarseste prin a fi ranita. I se ofera o speranta si o ia stiind ca ea urmeaza sa se evapore tocmai pentru ca aripile sale de inger sunt rupte si nu au cu ce sa protejeze speranta.

‘Noel’ si ‘Sahara’ ne prezinta o Penelope hollywoodiana, comerciala, dar fara greseala. Si chiar si aici isi pastreaza rolul de inger ce lupta pana in ultimul moment pentru crezul ei, desigur totul intr-un stil de Hollywood.

‘Volver’ a insemnat prima nominalizare la Oscar. Pe langa asta, a insemnat si prima nominalizare pentru o actrita spaniola facuta de Academia Americana. Nu a castigat Oscarul, dar a luat Palme D’or-ul.

Oscarul a venit abia cu ‘Vicky Cristina Barcelona’, film la care si vroiam sa ajung. Aici, Penelope o intrepreteaza pe Maria Elena, un inger cu aripi legate, ce sta sa i se desfaca aripile, constienta ca la un moment dat i se vor lega la loc. Diferenta din acest film e ca se revolta, duce o lupta cu lumea in incercarea de a nu ajunge acelasi inger lovit. Daca va reusi sau nu, va invit sa aflati din 3 aprilie, cand Vicky Cristina Barcelona ajunge in cinematografele din Romania. Penelope ne ofera cateva surprize. Va las una chiar mai jos.

4 comentarii on "Penelope Cruz – ingerul negru"

Anonim spunea...

Vicky Christina Barcelona la cinema in romania?
Buna veste!. Vroiam oricum sa il revad...
Il recomand tuturor. E un film frumos( cu adevarat, imagini, actori, muzica toate frumoase).

FLORIN on 26 martie 2009 la 18:43 spunea...

subscriu la ce a spus cristian.;)

Anonim spunea...

Florin, ai uitat rolul scurt dar memorabil din "Carne Tremula"-Pedro Almodovar. Femeia asta e frumoasa, patimasa, fragila-puternica...
Mi-au dat lacrimile(barbateste, asa..) la scena in care canta pentru cei carora le facuse mancare in Volver. Imi place sa cred ca asa e Penelope Cruz cum se vede in filmul asta.
Sau scena din "Todo Sobre Mi Madre" in care se duce in piata pentru ultima oara si ii intalneste pe tatal ei si pe catel, cainele o recunoaste, tatal nu. Am prin vecini un batran care se plimba cu un catel asemanator si cand ii vad parca aud glasul Rosei" Sapic!"

FLORIN on 27 martie 2009 la 15:43 spunea...

din pacate nu am vazut 'Carne tremuranda', dar poate o sa am ocazia.;)

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez