sâmbătă, 18 iulie 2009

Buni de reprezentat comunitatea gay

Publicat de FLORIN la 11:11
Cum săptămâna precedentă nu v-aţi arătat prea deschişi în a vorbi despre personalităţile gay din România, revin cu acest subiect săptămâna aceasta, pentru că eu consider că este unul de interes.

Noi, ca şi comunitate gay în România, avem o nevoie acută de cineva care să balanseze imaginea publică pe care ne-o crează Naomi şi alte personaje care se dau gay în scopul de a atrage atenţia asupra lor, după care revin asupra orientării lor sexuale. Avem nevoie de actori, cântăreţi care să arate o altă imagine.

Exemplele până acum bineînţeles că sunt destul de puţine. Dar chiar şi aşa, merită să le acordăm mult mai multă importanţă decât numelor obişnuite cu care ne întâlnim pe ecranele televizorului la emisiuni de nivel redus.

Mircea Solanu
este singurul exemplu dat de voi la articolul precedent. E o persoană destul de cunoscută în România, mult şi indirect ca urmare a poantelor din emisiunea ‚ Mondenii’ şi „ a reuşit” să aducă şi o amendă cârcotaşilor, fiind singura amendă din audio-vizual care se referă la discriminarea pe bază de orientarea sexuală. Este prezenţa gay constantă din trustul PRO, unde a mai fost intervievat de-a lungul timpului cu privire la problemele gay din România. Eu zic că merită categoric să se afle în lista noastră şi să încercăm să îl promovăm. O astfel de prezenţă, care apare 4 zile din 7 pe ecranul televizorului în prime time la una din cele mai importante televiziuni româneşti e foarte de luat în considerare.

Răzvan Ciobanu e cu dus şi întors. "Nu cred in povestea cu copiii, mai ales pentru barbatii gay. () Cred ca un cuplu gay nu poate sa ofere unui copil o sansa egala cu a unui copil crescut intr-un cuplu hetero. Oricat de relaxati am fi sau am vrea sa fim pe subiectul asta, intotdeauna va exista cineva din afara care il va taxa pe copilul respectiv, cineva care sa-l intrebe: "Cine-i ma-ta? Cine-i tac-tu?" () Deci, planurile mele nu includ niciodata in viata o casatorie. Mi se pare cel mai penibil lucru care mi s-ar putea intampla vreodata - gay, ma refer - sau vreun copil sau lucruri de genul asta", a declarat Ciobanu pentru Q Magazine. Şi am mai găsit câteva declaraţii pe net destul de ciudate şi care nu mă încântă. Nu e vorba despre alegerea şi părerea lui cu privire la subiectul în discuţie, ci de modul în care îşi expune opinia. Dacă înainte de a mă documenta pentru articol eram destul de ok faţă de el, acum nu pot spune că e un favorit de-al meu. Fiindcă, din punctul meu de vedere, nu avem nevoie de alţi reprezentanţi care să ne mănânce dinăuntru.

Cum lista vedetelor gay oficiale s-a încheiat, rămânem cu numele de activişti.

Tudor Kovacs este o persoană pe care eu o admir foarte mult. Motivul ar putea fi un factor psihologic. L-am văzut la televizor într-o perioadă în care aveam nevoie să văd o persoană ca el. Dar să ştiţi că am privit cu atenţie şi apariţii mai recente şi dincolo de acea emisiune de demult, toate apariţiile lui mi s-au părut ireproşabile.

Ca să nu dau numai exemple masculine, hai să pun în listă la locul binemeritat pe cel al Florentinei Ionescu. Din nou repet că poate funcţiona factorul psihologic, dar deja nu mai contează asta. Dacă în momentul când am văzut emisiunile respective am considerat că este o persoană credibilă înseamnă că este ceva.

Şi ştim că nu sunt singurele exemple. Eu am dat doar câteva nume. Puteţi veni şi voi cu alte nume.

Citeşte şi:
Vedete gay din România?... doar vise sau…
Pe când o revistă gay românească?
Scandaluri publice

17 comentarii on "Buni de reprezentat comunitatea gay"

CM spunea...

Dupa cum vezi, "personalitatile" propuse de tine nu incita la discutii. Si nu e vina ta. Asta e situatia , sunt doua , trei nume mai cunoscute iar in spatele acestor nume sunt persoane neinsemnate. De fapt e si firesc , la o comunitate intre ghilimele niste reprezentanti aidoma.
In Romania daca nu este ceva de castigat ( cu cat castigul e mai material, cu atat mai bine)nu se porneste nimic. Cu totul altfel stau lucrurile in zona politica. Acolo e inghesuiala mare tocmai pentru ca e foarte mult de castigat. Vreti argumente, cautati declaratiile de avere, inmultiti cu 100 si le veti avea.
Hai sa facem un exercitiu. Fiecare dintre noi sa isi imagineze ca este un nume in domeniul sau. Doctor mare ( sef de sectie ) , avocat foarte cunoscut, Profesor cu cota in liceul cel mai bun din oras, zugravul cel mai solicitat din urbe, patronul celui mai cautat restaurant , etc. Si sa raspundem foarte sincer la urmatoareele intrebari:
1 Te-ai hotara intr-o zi sa-ti declari public homosexualitatea( eventual sa te duci la gay pride in Bucuresti)?
2- Te-ai implica in reprezentarea " comunitatii" gay ?
3 - Ce urmari estimezi ca ar avea aceste 2 hotarari asupra carierei tale ulterioare?

Anonim spunea...

raspunsul este NU. si nici nu trebuie sa fiu cel mai mare patron, profesor, avocat, oricum raspunsul este NU clar. nu sunt de acord cu cei care zic 'sunt gay, acum aplaudati-ma ca sunt out, reprezint comunitatea gay din Romania'.

Alex on 19 iulie 2009 la 13:12 spunea...

Nimeni nu reprezinta comunitatea! E asa de greu de inteles? Expresia asta trebuie sa dispara. Pana cand nu o sa existe alegeri democratice in randul comunitatii, nimeni nu reprezinta pe nimeni.
Fiecare se reprezinta pe el iar asociatiile reprezinta interesul membrilor sai / militeaza pentru drepturi / vin cu servicii in SPRIJINUL comunitatii.
De ce aveti cu totii nevoia, necesitatea de a fi reprezentati? Altfel nu ati fi pus problema asa.
Tema ar fi trebuit sa fie: "Cine ne sprijina in crearea vizibilitatii comunitatii?"

CM spunea...

Alex,Anonim,
Nu stiu daca e bine sa fim asa de suparati pe "expresia aceasta". Ea exprima o viziune romantica , presupune existenta unei comunitati omogene. O alta cheie in care am putea-o interpreta ar putea fi nevoia de " role models" , asta ca sa preiau o expresie americana. Nu neaparat reprezentare, cat afisarea unor personalitati cu calitati pozitive care sa se reverse asupra celorlalti gay. Cu alte cuvinte atunci cand la serviciu se afla despre mine as prefera sa se spuna " esti gay , baiat de-al lui Leonard Bernstein" decat " poponar, ciudat de-al lui Naomi"

RockerJegos on 19 iulie 2009 la 14:14 spunea...

Mie personal mi-ar placea ca Dragos Bucurenci sa reprezinte comunitatea gay; este un om pe care il respect si admir foarte mult. Si asta de inainte sa afirme ca este bisexual. Imaginea pe care as dori-o pentru comunitatea gay este o persoana echilibrata si de inalta moralitate; nu un "Big Gay Al". Asa cum spunea si Bucurenci, sexualitatea este doar o parte din ceea ce sunt si nu as doari ca asta sa fie primul lucru care ma reprezinta.

FLORIN on 19 iulie 2009 la 14:26 spunea...

@ CM: cred că şi o altă problemă pentru care numele acestea nu incită la discuţii e şi faptul că strict numele nu este cunoscut, deşi, din vedere, persoana respectivă probabil e cunoscută.

Dar hai să răspund:
1. Da.
2. Nehotărât. Nu cred că sunt genul de persoană bună pentru asta. M-aş implica poate în câteva campanii sau cum pot eu mai bine, dar pentru ceea ce spui ar trebui să aştept câţiva ani pentru a vedea unde voi ajunge. În orice caz, să zicem indirect.
3. Depinde. Eu cred că locurile unde voi lucra nu vor fi "populate" de persoane cu păreri homofobe.

@ anonim: indirect probabil că o reprezintă toţi cei care au răspuns cun "da" la prima întrebare deja. cât despre exemplele date de mine, din punctul meu de vedere sunt nişte persoane care merită aplaudate, nu pentru că sunt gay asumaţi, fiindcă pe lângă asta vezi cum toţi lucrează în diferite domenii unde le sunt recunoscute meritele, ci pentru că pe mine m-au ajutat în acea perioadă prin activitatea lor de activişti.

@ Alex: răspunsul lui CM ar trebui să explice discuţia noastră.

CM spunea...

In mintea mea, reprezentarea nu ar foarte mare legatura cu actiuni concrete in legatura cu populatia gay. Simpla recunoastere a homosexualitatii din partea unor personalitati incontestabile ar fi de ajuns. Nu ii poti cere unui mare actor sa aiba calitati de activist. Dar daca ar spune "sunt gay" si atat cred ca ar insemna mult in ochii publicului hetero (uite, un homosexual care nu repugna, nu e ridicol ,or mai fi din astia?) si enorm in ochii publicului gay( poate sa fie prima samanta de mandrie gay, oricum va fi prima lovitura data prejudecatilor si a pesimismului de genul sunt condamnat la ratare, la izolare sociala)

FLORIN on 19 iulie 2009 la 14:53 spunea...

şi asta e adevărat. se vede la personalităţile de afară. unii au spus că sunt gay şi au devenit şi activişti, alţii au spus, dar nu vor să fie activişti ( ultimul exemplu e cel dat de adam Lambert, finalist American Idol). şi asta bineînţeles că ajută.

Dak spunea...

Eu prin reprezentant al comunitatii gay inteleg strict o persoana care sa apara in media si sa vorbeasca despre gay, despre drepturile pe care gay-ii ar trebui sa le aiba etc, nu, pur si simplu un artist/jurnalist/altceva care, in contextul unei oarecare notorietati, sa spuna "DA, sunt gay". Asta nu e reprezentare, desi, evident, e important pt. imagine. Spun asta gandindu-ma si la faptul ca exista gay carora vizibilitatea nu le aduce respectul public (sau le aduce respectul unora si dispretul altora), precum si gay cu prejudecati serioase fata de manifestarile publice gay, sau fata de activismul gay, caz in care acesti oameni nu se reprezinta decat pe ei insisi.
In prima categorie, cea a "reprezentantilor", l-as include pe Florin Buhuceanu, pe care il admir, si pe care l-as dori mai des in atentia mass-media, pt. ca, intotdeauna cand a fost, a facut impresie buna.

FLORIN on 19 iulie 2009 la 15:23 spunea...

Dak, mă bucur că în sfârşit cineva a dat un nume, fiindcă după cum am spus exemplele date de mine nu sunt singurele. Florin Buhuceanu este un alt nume a cărui activitate întotdeauna am admirat-o şi categoric este o persoană care a reprezentat comunitatea foarte bine.

cât despre ceea ce spui tu, e ok să fie de ambele părţi, aşa cum afară unii sunt şi activişti, iar alţii nu. dar deocamdată la noi se găsesc mai mult a treia variantă, care e şi afară, căci încă unii preferă să nici nu spună.

Anca on 19 iulie 2009 la 16:26 spunea...

exista si o a doua cate gorie in Romania...a persoanelor cunoscute gay care dau intentionat sau nu in miscarea gay si, cum zicea si Dak "cu prejudecati serioase fata de manifestarile publice gay, sau fata de activismul gay." Vezi cazurile Mircea Solcanu si Razvan Ciobanu despre care autorul articolului considera ca sunt "buni de reprezentat comunitatea gay".

Petre spunea...

@Florin: te rog sa nu mai dai tu lectii despre cine sa reprezinte comunitatea gay. chiar nu esti in masura sa declari ceea ce declari avand in vedere ca tu nu esti out. sa vorbesti in momentul in care esti out & proud acasa, la scoala si pe unde te mai duci tu. vad ca tu stai ascuns in dulap, in siguranta, si vorbesti pe blog despre exemple de persoane care sa reprezinte comunitatea. te iei de personalitati ca de ce nu sunt out. pai incepe cu tine, un anonim oarecare, pune-ti poza pe blog, fara teama, numele real, daca n-ai nicio problema.

FLORIN on 19 iulie 2009 la 21:16 spunea...

@ Anca: despre Mircea Solcanu cred că este "bun de reprezentat comunitatea gay", despre răzvan ciobanu, după cum am spus "e cu dus şi întors" şi la baza opiniei faţă de el vin declaraţiile din diferite interviuri, una din ele citată în articol. bineînţeles tu poţi veni cu alte nume.

@ Petre: nici nu am ştiut dacă să răspund la afirmaţia ta, dar o s-o fac totuşi ( habar nu am din ce motiv). e alegerea mea dacă vreau să fiu out faţă de oricine. nu cred că tu poţi să îmi impui mie nişte lucruri, cum nici eu la rândul meu nu cred că am impus cuiva ceva. de altfel nu ai de unde să ştii dacă sunt out faţă de cineva sau nu. scriu pe acest blog ce vreau, îmi exprim opiniile despre ce vreau şi cred că fac asta cu bun simţ. nu îmi amintesc să fi jignit vreodată pe cineva sau să fi atacat vreo persoană.

apoi, nu ştiu la ce lecţii te referi. am făcut eu vreo recomdare vreunei persoane din cele enumerate. eu mi-am exprimat nişte opinii faţă de anumite persoane, lucru care nu cred că este interzis să o fac. aşa că nu mai face recomandări în baza a nimic.

în rest, totul rămâne la plăcerea mea legat de lecţiile tale. şi rămâne la plăcerea ta să citeşti sau nu acest blog.

CM spunea...

Ooops!
Florin, cred ca ai atins o coarda sensibila. De undeva dintre noi anonimii a rasarit unul la fel de anonim desi isi aloca un nume si te cam cearta. Ce mi se pare exagerat in povestea asta e tonul cu care se adreseaza domnul in cauza. Si pozitia pe care o revendica el. E undeva la tribuna si te roaga ( cu tonul ultimativ) sa... aia si sa nu mai ... aia.
Hello, boys! E un blog, e o discutie ,mai rariti putin dispozitivul,hai sa ne relaxam si sa vorbim ca asta n-are cum sa strice

Petre spunea...

aha deci e alegerea ta daca vrei sa fii out sau nu. atunci respecta si alegerile personalitatilor daca vor sa fie out sau nu fata de toata lumea.

Anonim spunea...

'rati ai drequ cu ratata voastra betiva cu fatza de boarfa si care iese la pula prin wc-uri publice! solcanca=mai femeie ca ma'sa!

Oana Cristiana spunea...

Buna ziua, ma numesc Oana Cristiana si sunt studenta in anul III la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Sociologie, anul acesta voi da licenta si ca tema am ales “Construirea identitatii sexuale si implicatiile procesului de coming out in randul homosexualilor” si as avea nevoie de cateva interviuri anonime ptr a studia procesul. As dori care puteti sa ma ajutati sa imi trimiteti un mail pe adresa oana_cristiana_br@yahoo.com. Va multumesc din suflet!

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez