vineri, 23 aprilie 2010

Te-ai duce la un film cu Gigi Becali?

Publicat de FLORIN la 14:34
Răspunsul meu ( surprinzător?) este „da”, mai ales că în ‚Kapitalism, reţeta noastră secretă’ ( de azi în cinematografele din România) există oportunitatea nu foate des întâlnită de a-l vedea pe acesta tratat cu „respectele” cuvenite comportamentului său.

În una din scenele cele mai amuzante ale documentarului lui Alexandru Solomon, Gigi Becali se plimbă în Parlamentul European doar doar găseşte şi el un Vadim care să îi ţină companie. Dar nu găseşte. Nu e asta o imagine care merită văzută? Eu zic că da. În sfârşit, printr-o imagine cu care ne întâlnim mult prea rar, putem observa cum Gigi Becali este aşezat la locul meritat ( a se înţelege la colţ). Numai această imagine şi deja cred că am oferit destule motive pentru ca acest documentar românesc să nu fie ratat.

Dar ‚Kapitalism, reţeta noastră secretă’ nu este doar despre Gigi Becali. Ba chiar acesta e departe de a fi un personaj principal al filmului, intervenţia sa fiind mai mult un moment de destindere pe care spectatorul îl simte oportun, neştiind cum să mai reacţioneze la lecţia de business românească. Mai zâmbăreţi sau mai puţin zâmbăreţi, figuri arhicunoscute ( a se citi controversate, implicate în scandaluri de corupţie) ale lumii afacerilor din România, printre care Dan Voiculescu, George Copos şi Dinu Patriciu îşi prezintă ( oficial) reţeta succesului în capitalismul nostru balcanic. Neoficial, aceştia mai degrabă oferă explicaţii, pe care le acceptăm sau nu ( mai puţin asta), în funcţie de capacitatea fiecăruia de a ştii cum să guverneze discuţia deloc facilă propusă de regizorul narator.

În "sprijinul" lor, încă de la început, acelaşi regizor/narator îl invocă pe Nicolae Ceauşescu, care revizitează, într-un exerciţiu imaginativ foarte inspirat, România zilelor noastre, moment oportun pentru câteva discursuri „filozofice”. Partea cea mai rea nu e că îi dai dreptate „împuşcatului”, ci faptul că ajungi să fii de acord cu Dan Diaconescu ( cum mi s-a întâmplat mie), ceea ce îţi lasă o senzaţie amară după ce nu ai putut prea mult să râzi. Mai degrabă s-a bombănit. Şi acum se pune întrebarea : mai era nevoie de un astfel de documentar care nu spune nimic nou?

Răspunsul : ‚Kapitalism, reţeta noastră secretă’ sigur că nu spune nimic nou, dar tonul diferit merită ascultare ( vizionare), chiar dacă ceea ce ne prezintă ştim de mult: România e cam în prăpastie.



Citeşte şi
Cam penibil : prima internetnovelă gay
Despre un film gay românesc pe care s-ar putea să nu îl vedem niciodată
Recenzie film : Margo (2009)

0 comentarii on "Te-ai duce la un film cu Gigi Becali?"

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez