sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Teorema de Pier Paolo Pasolini – cartea

Publicat de FLORIN la 14:11

După ce am amânat în mod repetat vizionarea filmului „Teorema” a lui Pier Paolo Pasolini, acum am găsit un nou motiv pentru care nu mai trebuie să fac asta. Am citit cartea şi este excelentă.

Pier Paolo Pasolini este unul din cei mai controversaţi artişti italieni. Comunist şi gay, acesta este creatorul unei arte necenzurată de false valori morale. Curajul său artistic, dar mai ales politic, i-a adus şi moartea. Amintesc asta pentru că sunt convins că autorul şi-a exprimat convingerile politice, precum a făcut-o şi cu cele de altă natură în „Teorema”, iar o astfel de cartea e creată pentru a fi atacată. În fond, se poate spune că ea atacă prima.

Dar hai să vă introduc în subiect.

Acesta poartă numeroase accente religioase ( v-am spus că e un autor controversat), mai ales în a doua parte în care trei dintre capitole poartă titlu „În care se arată cum X sfârseşte prin a-l pierde sau a-l trăda pe Dumnezeu”. Ce a împins personajele spre acest final? Dezamăgirea. Cum a apărut dezamăgirea în această familie burgheză? La plecarea lui. A cui? A Oaspetului. Cine este Oaspetele? Oaspetele este un bărbat ce, locuind în casa acestei familii pentru o scurtă perioadă de timp, atrage pe tată, mamă, fiu, fiică şi servitoare în relaţii sexuale şi profund psihologice ( impactul accestora asupra lor este vizibil mai ales în a doua jumătate). De altfel, împărţind cartea, putem spune că prima parte poartă o puternic încărcătură erotică, în timp ce a doua se axează pe latura psihologică, în care este integrată şi cea religioasă. Ele însă se întrepătrund întotdeauna la momentul potrivit, oferind operei o evoluţie naturală.

Vorbind despre evoluţie, dacă iniţial cartea îţi lasă impresia unui scenariu transformat în carte, pe parcurs frumuseţea scriiturii devine indubitabilă, ceea ce face cititul foarte uşor şi plăcut.

Fără îndoială, cartea de azi e cea mai bună din cele prezentate la această rubrică. După mine, a doua ce trebuie să se găsească în lista voastră.

Citeşte şi
„Castelul” de Franz Kafka
„Moarte la Venetia”
“Dezamagirea” de Thomas Mann

0 comentarii on "Teorema de Pier Paolo Pasolini – cartea"

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez