luni, 7 decembrie 2009

Cât de politice au fost blogurile gay româneşti?

Publicat de FLORIN la 20:48
Întrebarea vine bineînţeles ca urmare a campaniei electorale abia încheiate cu victoria lui Traian Băsescu, în care noutatea a apărut mai ales din zona Internetului, devenit mult mai activ din acest punct de vedere. Acum, când ştim rezultatele, ne-am mai liniştit ( sau nu) şi putem să ne punem pe diferite analize, care mai de care mai (ne)folositoare. Eu nu mi-am propus să iau la studiat cu atenţie blogosfera românească, ci doar pe cea gay. A fost comunitatea gay online interesată de alegerile prezindenţiale?

Aş spune că da. Sigur, majoritatea blogurilor româneşti gay(friendly) nu au acordat mare atenţie aspectelor politice din România, dar asta cred că se cauzează caracterului ( foarte personal) al blogurilor respective. Ca exemplu, aş vedea (aproape) imposibilă intrarea în această dezbatere a unui blog precum Grădina cu bărbaţi. Acest lucru bineînţeles se dezvoltă şi către altfel de bloguri gay.

Însă din blogurile gay cu conţinut diversificat, care nu de puţine ori sunt şi sursă de informare pentru cititorii acestora, şi nu doar un spaţiu de idei ( mai poetice, mai nepoetice, mai explicite, dar sigur nepolitice), am observat că s-au oferit opinii privind alegerile prezidenţiale româneşti.

Principalele trei bloguri din această categorie au fost Gay in Romania, Wannabegay şi Idei de gay. Toate au văzut această „luptă” ( cât de cât) diferit.

Gay in Romania a văzut această campanie mai puţin gay ( recunoaştem asta), mai ales pentru că ( din păcate) aspectele vieţii comunităţii gay româneşti nu a fost punct de dezbatere. Am încercat să subliniem defectele lui Traian Băsescu şi aspectele bune ale unui Crin Antonescu neajuns în turul 2. De aceea, ne-am repliat pe Mircea Geoană, se pare că fără vreun rezultat. Chiar şi aşa, au existat puncte de dezbatere gay-related ( Când vom avea un preşedinte gay? Şi Cu cine votează Remus Cernea în turul 2?).

Wannabegay, având o opţiune politică asemănătoare cu a noastră, nu de puţine ori a privit lucrurile asemănător cu noi. Mi-a plăcut că, la fel sau poate mai mult, în ciuda unui mesaj anti-Băsescu, a reuşit să arate şi din greşelile adversarilor. Lucru pe care nu l-a făcut în niciun moment al treilea blog gay devenit politic în această perioadă.

Idei de Gay a avut un mod de a trata campania de genul Radu Moraru, lucru care m-a speriat cel mai mult la susţinătorii lui Traian Băsescu. Adică, în timp ce noi spuneam că la prima confruntare Crin Antonescu a exagerat puţin, criticam ieşirea după primul exit-poll al aceluiaşi candidat, la a doua confruntare recunoşteam că Mircea Geoană a fost învins, în niciun moment acest blog nu şi-a propus să fie altceva decât fanul lui Băsescu, ceea ce e ok, fiindcă fiecare are opinia sa, până una alta majoritară de către votanţii români. Până la urmă şi aici a existat diversitate.

Patru bloguri, de fapt trei bloguri şi un site de informare, au mai avut opţiuni politice. Enervant, deşi din Moldova, a fost primul care l-a scos în faţă pe mult-lăudatul Remus Cernea. Angelicuss, la sfârşit de campanie, şi-a arătat susţinerea faţă de Traian Băsescu. Dak şi-a dat şi el cu părerea de posibila schimbare. Iar Blog de România a comentat foarte scurt finalul alegerilor.

Iată, ne-am numărat şi la sfârşit am ieşit 7. Ştiu, s-ar putea să mai existe şi alte bloguri gay care au vorbit despre campanie, dar pe acestea 7 le-am sesizat eu.

7 înseamnă un număr destul de mic, dar raportat la blogurile gay active din România, îl consider un bun început. Şi apoi, rămâne important faptul că în această campanie nu s-a auzit „gay” vreodată. Poate că în viitor, lucru acesta se va schimba. Până atunci rămânem optimişti din punctul ăsta de vedere.

Din punct de vedere politic, fiecare după cum a votat.

9 comentarii on "Cât de politice au fost blogurile gay româneşti?"

wannabegay on 7 decembrie 2009 la 21:47 spunea...

numai trei au tratat probleme politice? eu zic ca e un semnal. atata timp cat niciun candidat nu va trata problemele gay-ilor, mare interes nu va exista pentru dezbaterile politice. problemele sunt mult mai profunde si toate incep de la "clandestinitatea" comunitatii gay. atata timp cat 0,1% din gay sunt out, atunci ei nu reprezinta o populatie votanta, cu un capital electoral important. calculele politice sunt seci: gay-ii nu-mi aduc voturi si daca i-as sprijini as pierde voturi.

FLORIN on 8 decembrie 2009 la 12:24 spunea...

mie mi se pare ok. nu sunt atât de multe bloguri gay informative. ele în general exprimă idei şi fapte generale. care blog gay ar mai fi fost interesant să scrie despre campanie?

Stoicescu A. on 8 decembrie 2009 la 13:51 spunea...

Da, cu siguranta ar fi fost foarte interesant ca subiectul alegerilor prezidentiale sa fi fost dezbatut de majoritatea blogurilor gay. Totusi, dupa cum ati spus si voi, este un inceput bun.

Cat despre noi, prin cele 3 bloguri, fiecare a avut preferatul sau si a fost normal sa si-l sustina.

Daca totusi am fost asimilat ca ducand o campanie gen Radu Morar (B1 TV), pot spune ca si Wannabegay & Gay in Romania au semanat izbitor cu Antena 3 si Realitatea TV. Asta e parerea mea !

FLORIN on 8 decembrie 2009 la 14:18 spunea...

să înţeleg că nu îţi place comparaţia cu Radu Moraru?

aştept încă aspecte negative ale lui Traian Băsescu după tine.

CM on 8 decembrie 2009 la 14:32 spunea...

Traian Basescu N-ARE aspecte negative ! Florin de ce tot insisti? Traian Basescu a sarit in apararea unei femei necajite ( atunci cand a injurat-o derbedeul ala). Traian Basescu e prea bun cu mogulii/rechini. Traian Basescu a aflat de la fauna Romaniei( o pasarica i-o fi spus) care e vointa poporului si o executa neintarziat.Traian Basescu e un om de stat puternic( lacrima aia varsata pe umarul lui Stolojan a fost un trucaj al mogulilor) By the way, vi se pare onorabil sa iti bazezi cariera politica la varf pe o minciuna? Stolojan a fost bine, mersi foarte repede dupa momentul "draga Stolo"

FLORIN on 8 decembrie 2009 la 15:21 spunea...

insist fiindcă vreau să văd dacă poate spune că "Traian Băsescu N-ARE aspecte negative". Sunt şi eu curios.

Stoicescu A. on 8 decembrie 2009 la 16:26 spunea...

Nu, nu este vorba ca nu mi-a placut comparatia cu Radu Moraru, ci pur si simplu mi-am spus si eu parere cu privire o asociere a voastra, fara sens peiorativ.

Cat despre aspecte negative, fiecare om are. Nu exista persoana construita doar din chestii pozitive. Important este ce predomina, iar in opinia mea, Mircea Geoana este mult sub Traian Basescu.

Acest diplomat de mare succes (cel putin teoretic) s-a facut de ras la dezbaterea cu Traian Basescu. De ce? Pentru ca a facut gafe privind diplomatia si politica externa. Acest asa-zis doctor in economie, Mircea Geoana, s-a facut de ras tocmai in materie economica. As putea sa continui pe chestia de profesionalism a lui Mircea Geoana.

Am zis, Traian Basescu nu este cel mai bun om din lume, dar el este un conducator, nu un condus ca Mircea Geoana.

Iti dau un simplu exemplu, pe vremea PSD-ului se lua permisele de conducere doar contra unei sume de bani spaga. Afla ca in ziua de azi, chiar daca mai sunt si cazuri in care se dau bani pentru permise, nu mai sunt la fel de multe ca inainte. Acum poti sa-ti iei permis de conducere si fara sa dai spaha.

Asta e doar un exemplu, sunt mult mai multe chestii de avut in vedere. Guvernarea D.A a fost una buna, pacat ca s-a stricat. Acum sper ca se va reveni la o guvernare PDL+PNL

wannabegay on 8 decembrie 2009 la 21:00 spunea...

si totusi, stoicescu a., nu ai mentionat un DEFECT a conducatorului mult iubit. UNUL SINGUR!!! TE ROG FRUMOS! e chiar "atat de" perfect?

@CM, gayinromania: nu stiu daca l-ati vazut pe c. boureanu raspunzand la aceeasi intrebare (ce a gresit basescu la dezbatere?): nu i-a pus lui geoana toate intrebarile dificile care erau de pus. hahahahaha!!! asta e defect?!

trebuie sa intelegem cum functioneaza dpdv intelectual aceasta specie de talibani basescieni: daca basescu ar viola in direct o femeie, daca basescu ar ucide un copil, daca basescu ar impusca cu mitraliera un stadion de oameni, daca basescu ar construi o bomba nucleara cu care ar distrige romania, atunci basescu NU AR AVEA NICIUN DEFECT. este o iubire bolnava a unor oameni inapoiati istorico-psihologic, care tanjesc dupa un DOMNITOR si care cred ca "fleacurile" astea democratice sunt doar piedici in calea acestui CNEAZ in lupta lui de schimba societatea.

Stoicescu A. on 9 decembrie 2009 la 14:36 spunea...

@Wannabegay,

In primul rand gresesti jignind 5 milioane de romani,chiar nu ai niciun drept in acest sens. Ce ar fi sa zic si eu acum diverse chestii cu sens jignitor despre alegatorii lui Mircea Geoana? Chestia e ca nu ma reprezinta un astfel de comportament.

Un defect al lui Traian Basescu ? Da, Elena Basescu, asta e defectul :))))

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez