luni, 20 septembrie 2010

Cine este Lisbeth Salander?

Publicat de FLORIN la 11:23
Numărul persoanelor care nu ştiu cine e Lisbeth Salander se micşorează din ce în ce mai mult zilele astea, iar trendul acesta va mai continua cel puţin vreo trei ani până când David Fincher ne va prezenta o eroină care vorbeşte în limba engleză. Fie din cărţile lui Stieg Larsson, fie din seria suedeză de filme cu Noomi Rapace în rolul fetei cu marele dragon tatuat pe spate, Lisbeth încetează să mai fie un mister. Noomi Rapace însă îşi continuă tendinţa ascendentă în lumea filmului.

În seria de filme suedeză devenită în mod neobişnuit un fel de blockbuster independent prin toată lumea, ceea ce are Lisbeth Salander de oferit vine mai degrabă la nivel estetic. O punkeriţă cu un machiaj care de mult nu şi-a mai oferit ocazia să ne impresioneze e prinsă în tot felul de situaţii complicate, crime în serie, conspiraţii la niveluri foarte înalte, dispariţii aproape uitate. Misterul însă este ea. O tânără hackeriţă ce cu succes ar putea primi premiul pentru cel mai bun detectiv, este încă sub custodie. Noul ei tutore îi aminteşte însă cât de mult îi urăşte pe bărbaţii care urăsc la rândul lor femeile, iar în curând va urma pedepsirea acestuia.

Într-un mod ciudat pe Mikael Blomkvist ( Michael Nygvist), un jurnalist aflat într-o perioadă dificilă alege să îl ajute. Şi ăsta e doar începutul poveştii dintre cei doi. Lasă în spate o femeie pentru a trăi o poveste de dragoste cu un bărbat în ‚Bărbaţi care urăsc femeile’. Preferă să revină la iubita sa în ‚Fata care s-a jucat cu focul’. Şi se uită total bisexualitatea personajului în ‚Castelul din nori s-a dărâmat’. Lisbeth Salander e un personaj a cărui bisexualitate este introdusă la fel de mecanic şi prea puţin emoţional ca şi celelalte elemente psihologice / misterioase ale filmelor.

Asta nu înseamnă că Lisbeth nu poate fi o plăcere vinovată asumată şi uneori descoperită cu un extaz foarte mare, din motive gay related sau mai puţin. De exemplu, în al doilea film din serie se va putea vedea o scenă erotică între două femei, care nu pare creată doar pentru publicul masculin.

‚Bărbaţi care urăsc femeile’ rulează în cinematografele din România.

Te-ar putea interesa
Primul sărut gay dintr-un film
Trailer : The Kids are all right (2010)
Despre un film gay românesc pe care s-ar putea să nu îl vedem niciodată

2 comentarii on "Cine este Lisbeth Salander?"

wannabegay on 21 septembrie 2010 la 05:54 spunea...

deci "the girl with the dragon tattoo" a fost tradus ca "barbati care urasc femeile". ce tampenie! ce titlu mucalit!

Florin on 22 septembrie 2010 la 12:18 spunea...

nu prea inspirată traducere, dar nici traducerea exactă nu sună la fel de bine în română. dar e un dezavantaj, fiindcă după mine titlurile filmelor / cărţilor sunt cea mai bună parte. :))

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez