sâmbătă, 6 februarie 2010
Oraşul şi stâlpul de Gore Vidal
Mi-a plăcut mult „Oraşul şi stâlpul”. Mai ales pentru subiect în sine. Până acum, la cărţile cu tematică gay citite am observat tendinţa autorilor de a-şi crea o lume mai mare, mai diversă. Au vrut să vorbească despre ceva, dar a lăsat homosexualitatea personajelor în plan secund, optând fie pentru filozofie, fie pentru obscuritate. Nu e neapărat ceva rău, însă se cer şi astfel de cărţi.
Gore Vidal a creat un personaj gay şi ne-a povestit tinereţea sa plină de vise strict din punct de vedere al orientării lui sexuale. Pentru mine, e prima carte de acest gen citită.
Un cunoscut autor şi scenarist american, Gore Vidal a scris cartea la 21 de ani şi a publicat-o, primind numeroase critici şi creând naturalele controverse, în 1948. Chiar sau poate mai ales de asta, cartea a devenit un best seller.
Jim este un tânăr ce porneşte spre New York în căutarea bunului su prieten Bob, cu care înainte de plecarea acesruia „s-a prostit cum mai fac băieţii” ( nu e un citat exact). Amintirea lui, transformată într-o poveste de dragoste de neatins, îl ţine pe acesta departe de casă timp de 10 ani, timp în care ajunge să descopere comunitatea gay din America anilor ’40, să aibă relaţii sexuale cu alţi bărbbaţi decât Bob, astfel el învingându-şi prejudecăţile faţă de persoanele asemeni sieşi. În toată această perioadă, în ciuda unor relaţii mai profunde decât el le consideră, acesta transformă din amintirea sa o iubire ce trebuie împlinită. La ani distanţă, finalul poveştii este ( cel puţin) dureros.
Poză
Citeşte şi
Teorema de Pier Paolo Pasolini – cartea
Copiii teribili de Jean Cocteau
Fructele pământului de Andre Gide
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii on "Oraşul şi stâlpul de Gore Vidal"
Trimiteți un comentariu