miercuri, 20 ianuarie 2010

Drepturile civile gay în Africa

Publicat de FLORIN la 17:13

Cred că nimeni nu avea impresia că situaţia pentru gay-ii şi lesbienele din zone precum Africa este foarte bună. Evenimentele din ultima perioadă, privind acţiunile mai multor state precum Uganda, Senegal sau Malawi împotriva unei comunităţi gay invizibile ne-a atras atenţia asupra unor locuri unde definiţia „drepturilor civile” este mult restrânsă, acestea neexistând pentru persoanele gay.

O primă privire asupra situaţiei din Africa ne arată că homosexualitatea este criminalizată în 38 de ţări, în timp ce ţările care se arată minim deschise sunt în număr de 13. În procente, asta ar însemna că mai mult de 74% dintre gay-ii şi lesbienele de pe continentul african trăiesc în ilegalitate, riscând să fie trimişi după gratii dacă secretul lor se află.

Există o singură excepţie faţă de tendinţa generală de condamnare aspră a celor care se arată diferiţi din acest punct de vedere. Africa de Sud a decriminalizat homosexualitatea în 1994, pentru ca în 1996 să intre în legalitate parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex. Mai mult, în 2006, Africa de Sud a devenit prima ţară din Africa, şi momentan singura, care a legalizat căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Dincolo de partea teoretică, membrii comunităţii gay din afara oraşelor întâlnesc mari probleme şi în această ţară aparent liberală.

Însă pe lângă Africa de Sud şi celelalte 12 unde relaţiile gay sunt legale, gay-ii de origine africană se întâlnesc atât teoretic, dar mai ales practic cu temeri grave la adresa vieţii lor personale, datorită încălcării clare a drepturilor civile.

Sudan, Mauritania, Nigeria şi Somalia prevede pedeapsa cu moartea. Uganda, care momentan pedepseşte homosexualitatea cu închisoarea pe viaţă, a ajuns în atenţia mass-mediei internaţionale datorită dorinţei guvernului de a implementa o lege care să specifice şi pedeapsa cu moartea.

Tanzania prevede închisoarea pe viaţă.

În condiţiile de mai sus, nu numai că nu se poate vorbi despre demnitate umană, dar însuşi viaţa este pusă sub semnul întrebării.

Toată puterea rămâne în mâna organismelor internaţionale şi a marilor puteri ale lumii pentru ca situaţia în Africa ( şi în alte zone precum Asia) să se schimbe.


Foto

Citeşte şi
Prima căsătore gay din China şi primul concurs Mister Gay China
Ţări în care sunt legale căsătoriile gay / parteneriatele civile / coabitarea neînregistrată
Perspective ( predicţii) gay în România

0 comentarii on "Drepturile civile gay în Africa"

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez