vineri, 13 noiembrie 2009

Faze gay din seriale româneşti

Publicat de FLORIN la 16:35

După faze gay în filme româneşti, a ne uita la serialele româneşti era ceva natural.

Serialul românesc a intrat în casele noastre de câţiva ani de abia, până atunci televiziunile româneşti preferând să importe succese internaţionale ( ceea ce nu e neapărat rău). Costurile mari de producţie s-au transformat în riscuri financiare, mai ales dacă serialul nu era telenovelă. Astfel, din cele câteva producţii, au mai rămas astăzi aproape numai telenovele ( şi ele sunt seriale). Fac excepţie sitcom-urile. Din aceste câteva exemple, am ales câteva faze gay, mult mai multe decât la filme.

Începem cu telenovelele.

Secretul Mariei – ANTENA1

Dacă ‚Numai iubirea’ a avut succes, ANTENA1 a spus că e vremea să facă şi ei telenovelă. Cu un scenariu scris afară, ‚Secretul Mariei’ a fost cam singurul succes telenovelistic prezentat de ANTENA1. Dar a adus cel mai principal personaj gay în persoana lui Remus, interpretat de Toma Dănilă, prietenul cel mai bun al Mariei, un travestit dansator într-un club de noapte ce devine însă heterosexual şi tată până la finalul serialului.

Păcatele Evei – ACASATV

Pavel Bartoş a fost Luigi în ‚Păcatele Evei’. Iată cum este descris pe site-ul oficial al serialului acest personaj.

Luigi lucreaza la agentia Rebecai unde face jumatate din munca. El este un tinar efeminat, vesel, deschis, inteligent. Este confidentulul fetelor, in special al Rebecai, el le da sfaturi, el le ajuta sa se imbrace la evenimente, le rezolva problemele. Este integru, se poate conta oricind pe el.


De ce lumea se fereşte să spună gay? E atât de greu, mai ales că e o simplă prezentare şi nu e decât un personaj secundar ( în adevăratul sens al cuvântului). Dacă tot l-ai creat astfel, poate că vei reuşi să şi atragi nişte telespectatori. Oricum, serialul a fost lipsit de succes. Este cunoscut ca ultimul proiect al Oanei Zăvoranu cu ACASATV.

Seriale

Lombarzilor 8 – B1TV

Tudor Istordor ( se poate să-l fi văzut în ‘Weekend cu mama’) este după mine cel mai real personaj gay propus de vreun serial românesc până azi. Nu mi s-a părut că scenaristul l-a creat doar pe fugă, nu a fost exagerat în niciun fel, evoluţia lui a fost bine conturată şi a avut vreo două episoade ( din cele câteva) centrate în principal pe el.

Ghinion este că serialul nu a avut succes, deşi în general merita. Este cunoscut în principal pentru că Monica Bârlădeanu a avut un rol episodic în el, în rest promovarea a fost aproabe inexistentă pe alte medii decât postul care l-a produs.

Om sărac, om bogat – PROTV

Nu o telenovelă, nici sitcom, dar nici serial serial dramă. ‘Om sărac, om bogat’ a avut un personaj travestit. Nu găsesc destule detalii despre serial online şi nici nu am urmărit nici măcar un episod, aşa că mai multe detalii nu vă pot oferi.

La urgenţă – TVR1

Dacă vreţi, acesta a fost ‘Spitalul de urgenţă’ din România. A avut toate ingredientele unui succes, dar publicul a preferat să se uite la alte lucruri. Costurile de producţie au fost de peste 1 milion de dolari pentru puţin peste 10 episoade. Distribuţia a cuprins nume atât din veche generaţie ( Victor Rebengiuc, Horaţiu Mălăele), dar şi din noua generaţie ( Daniela Nane, Florin Piersic Junior). Din păcate a fost amânat după un sezon.

A existat şi un personaj gay secundar. Acesta era asistent în dulap şi căsătorit. Directorul instalează nişte camere şi îl surprinde pe acesta sărutându-se cu un alt bărbat ( interpretat de însuşi regizorul Andrei Zincă), care într-un alt episod ajunge la spital după ce este atacat “la ieşirea de la noi, de la asociaţie”. Ar fi fost interesant cum ar fi evoluat personajul în episoadele viitoare, fiindcă nici soţia, nici iubitul nu mai vroiau să îl împartă.

Dar după ce a fost filmat primul episod din sezonul 2, ‘La urgenţă’ a fost amânat din cauze financiare.

17 – PRIMATV

Şi închei cu cel mai recent eveniment gay dintr-un serial românesc. Mă bucur de data aceastacă vorbesc despre două femei. Serialul a fost sprijinit de Asociţia Română AntiDrog datorită subiectului general.

Ramona ( interpretată de Cosmina Păsărin) e o femeie fără scrupule, amanta unui director al unui spital, cu fratele traficant de droguri şi tatăl la închisoare. Dacă la începutul serialului nu pare deloc gay, acţiunea o face să se revadă cu o fostă iubită căreia îi cere ajutorul.

‘17’ este cel mai dur serial românesc realizat. A fost amânat după primul sezon. Aspectul gay e acolo şi e altfel.

Voi aţi văzut vreunul dintre ele? Ştiţi altele? Vi se par mai importante decât cele din filme?

Credit foto aici

2 comentarii on "Faze gay din seriale româneşti"

Anonim spunea...

cine are timp sa stea sa urmareasca seriale?? cand ajung seara acasa de la serviciu numai de seriale nu-mi arde :( Iar cei care lucreaza in ture, ba dimineata, ba dupa amiaza, sunt cei mai dezavantajati...

FLORIN on 14 noiembrie 2009 la 13:14 spunea...

îl pui să se înregistreze ;))

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez