sâmbătă, 4 iulie 2009

Scurtă istorie a homosexualităţii în România

Publicat de FLORIN la 17:51
Unde am fost şi unde am ajuns? Departe, încă mai avem multe de luptat/câştigat? Iată o sintetizare a modului cum a fost reflectată homosexualitatea în România ultimilor 100 de ani.

În 1936 Codul Penal pedepsea relaţiile sexuale între persoane de acelaşi sex care implicau violenţa/ viol.

În 1938 se promulgă articolul 431 care spunea:
„ 1. Actele de inversiune sexuală între bărbaţi sau între femei, dacă provoacă scandal public, constituiesc delictul de inversiune sexuală şi se pedepsesc cu închisoare corecţională de la 6 luni la 2 ani.
2. Dacă actul s-a săvârşit asupra unei persoane ma mici de 18 ani, pedeapsa este închisoare corecţională de la 1 la 3 ani.
3. Aceeaşi pedeapsă prevăzută la alineatul precedent se aplică şi în cazul când actul s-a săvârşit asupra unei persoane mai mici de 14 ani chiar dacă nu s-a produs scandal public.”

Odată cu intrarea în perioada comunistă, în 1948 articolul înăspreşte pedepsele ( 2-5 ani), iar din 1957 orice raport între persoane de acelaşi sex este pedepsit, dispărând motivarea „scandalului public”.

În 1968, se introduce Articolul 200, care spunea:
„1. Relaţiile sexuale între persoane de acelaşi sex se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani.
2. Fapta majorului de a avea relaţii sexuale cu un minor de acelaşi sex se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi.
3. Relaţiile sexuale cu o persoană de acelaşi sex în imposibilitatea de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau prin constrângere se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.
4. Dacă fapta prevăzută în alineatul 2 şi 3 are ca urmarea vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi, iar dacă are ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.
5. Îndemnarea sau ademenirea unei persoane în vederea practicării de relaţii sexuale între persoane de acelaşi sex, precum şi propapganda ori asocierea sau orice alte acte de prozelitism săvârşite în acelaşi scpă se ăedeăsesc ci închisoare de la unu la 5 ani.”

Articolul va rămâne în vigoare până în 2001, cu unele modificări în 1996, prin care se reintroducea condiţionarea infracţiunii prin crearea unui „scandal public”.

Articolul 200 a fost văzut pe perioada regimului Ceauşescu drept un mod oportun de a ascunde instituţiilor internaţionale tehnicile de arestare şi condamnare a persoanelor neloiale.

După 1989, deşi multe din prevederile regimului ceauşist cu privire la viaţa privată au fost eliminate, articolul 200 a rămas neschimbat, deşi instituţiile internaţionale au cerut abrograrea lui. Răspunsul autorităţilor române a fost că acesta reprezintă „linie moartă” şi că acesta nu se mai aplică.

Accept România se înfiinţează in 1996, iar în 1997 a lansat campania pentru abrogarea articolului 200. În 2001, acesta este abrogat.

În 2004 ACCEPT organizează pentru prima dată ‚Festivalul diversităţii’, în timpul căreia în 2005 are loc primul marş gay românesc.

În prezent, România este o ţară în care homosexualitatea este legală şi care are o legislaţie ce interzice discriminarea. Relaţiile între persoane de acelaşi sex nu sunt recunoscute.

9 comentarii on "Scurtă istorie a homosexualităţii în România"

Anonim spunea...

Eu zic ca s-a ajuns foarte departe intr-un timp destul de scurt. Nu poti avea pretentia acum sa se legalizeze casatoriile gay, nu toate tarile din Europa au acest avantaj in momentul de fata. dar in curand se va ajunge si aici.
P.S. cine lua 1 an inchisoare si cine 5??

ana-maria on 4 iulie 2009 la 21:12 spunea...

sunt cateva date eronate si emisiuni din articolul tau. verifica pe situl accept.

ia-o, te rog, ca pe o critica constructiva

ana_maria on 4 iulie 2009 la 23:27 spunea...

omisiuni*

FLORIN on 5 iulie 2009 la 00:49 spunea...

@ anonim: nimeni nu cred că visează momentan la căsătorii gay în românia, dar să sperăm că vor veni. eu nu ştiu dacă am ajuns prea departe, cel puţin după revoluţie, că până atunci nu si permis. din punctul meu de vedere, schimbarea legislaţiei româneşti a venit ca rezultat al instituţiilor europene, şi nu ca urmare a emancipării, evoluţiei societăţii româneşti. de aici urmează calea cea grea. căci până una alta legea este, dar nu este aplicată.

cât despre întrebarea ta, era decizia judecâtorului în funcţie de cine ştie ce aspecte ( posibil uneori subiective).

@ ana-maria: omisiuni probabil că sunt. e o scurtă prezentare, un rezumat, nimic mai mult. am încercat să sintetizez totul. şi criticile sunt binevenite, mai ales cele constructive. ;)

joacadeamine on 5 iulie 2009 la 09:37 spunea...

off-topic, istoria asta mi se pare putin peste randamentul meu intelectual din dimineata asta... ai primit cartea?

CM spunea...

Citind titlul mi-a tresarit inima: Exista o istorie ( chiar si scurta) a homosexualitatii in Romania? De cand astept sa citesc despre asa ceva!
Dar nu, era de fapt despre raportarea legii la homosexualitate in ultimii 100 de ani.
Oare cand vom incepe sa aflam istoria homosexualitatii in Romania?
Oare sunt oameni care cunosc fapte si personaje din istoria gay a Romaniei?
Oare vor acestia sa ni le spuna si noua?
Poate ca aceasta istorie ar fi baza unui sentiment de adevarata mandrie gay .

FLORIN on 5 iulie 2009 la 17:37 spunea...

poate în curând, ca urmare a emancipării poporului român va apărea şi această istorie. cred însă că sunt multe personalităţi ( nu din România, dar din lume) care ar trebui să îţi dea sentimentul de mândrie. e chiar atât de important ca acestea să fie de naţionalitate română?

Anonim spunea...

Voi tot vorbiti de mandrie ca esti gay. de ce ar trebui sa fiu mandru ca sunt gay??? Tu, Florin, de ce esti mandru ca esti gay???

Dak spunea...

@anonim: Nu stiu cum sta treaba cu Florin, da', daca vorbim de MANDRIA DE A FI GAY, mie mi s-o facut gura punga la ultima polemica cu iz de usa cortului apropo de cum isi cheltuie Accept fondurile.

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez