Incepand cu 1 aprilie, Suedia devine al cincilea stat din Uniunea Europeana care accepta casatoriile(nu parteneriate) intre persoane de acelasi sex.
Olanda, Norvegia, Belgia si Spania sunt celelalte patru state care recunosc casatoria gay.
Suedia a recunoscut parteneriate civile inca din 1994.
vineri, 3 aprilie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
3 comentarii on "Suedia accepta casatoriile gay"
Care e deosebirea intre parteneriat civil si casatorie??? nu am inteles niciodata prin ce se deosebesc..
Exista o mare diferenta. Cand cuplurile de acelasi sex au acces la casatorie, inseamna ca au exact aceleasi drepturi precum cuplurile hetero casatorite. Fac parte din aceiasi institutie legala ("casatoria civila") si completeaza aceleasi formulare si aceiasi ceremonie. Adica, devin "soti".
Parteneriatul civil este o institutie separata, in general oferita numai homosexualilor, care nu are acelasi statut social ca si casatoria, si deseori ofera mai putine drepturi. De exemplu, in multe tari partnerii civili nu au dreptul la adoptie, si nu se numesc "soti" ci doar "parteneri".
Deci, parteneriatul civil nu inseamna drepturi egale pentru cuplurile de acelasi sex. Bineinteles, in tari mai conservatoare, precum Romania, parteneriatul civil poate fi singura optiune viabila.
Mai exista inca o optiune - concubinajul, sau "partneriatul neinregistrat" - unde se ofera unele drepturi la cupluri care traiesc impreuna, fie heterosexuale sau homosexuale. Aceste drepturi se castiga dupa ce un cuplu a trait impreuna pentru un timp (ex. 2 ani) si sunt oferite fara inregistrare formala sau ceremonie.
dar la ce fel de drepturi se refera??in afara de adoptie,chiar nu stiu daca cineva isi mai doreste sa aiba copii in ziua de azi,parteneriatul civil ce alte drepturi nu are??? nu pot mostenii averi ale partenerului???vad ca numai la asta se gandeste toata lumea,cum sa mosteneasca banii raposatului!!
Trimiteți un comentariu