vineri, 24 aprilie 2009

Istorie Gay Fest

Publicat de FLORIN la 11:20
Anul acesta Gay Fest se afla la a sasea editie, ceea ce inseamna ca a devenit un eveniment constant pentru Romania. Fiindca suntem in pregatiri (sau nu), va propun sa vedem ce a insemnat Gay Fest de-a lungul acestor cinci ani, pentru a ne da cu parerea despre evolutia festivalului.

2004 - 3-9 mai 2004 a insemnat punctul de plecarea a ceea ce cunoastem astazi ca Festivalul Diversitatii. Cum se face confuzia intre marsul gay, care se va intampla abia de anul urmator in incheierea festivalului, si festivalul propiu-zis, in acest prim an acesta nu a existat. S-a tinut doar Festivalul de Film. Partenerii Accept de atunci au fost, printre altii, British Council, CRJ - Centrul de Resurse Juridice, FSD - Fundatia pentru o Societate Deschisa si Ambasada Suediei.

2005 - A doua editie a Gay Fest (23-30 mai) a insemnat si primul mars gay din Romania, al carui slogan a fost "Ai dreptul sa iubesti!". Pe langa acest mars, la aceasta a doua editie s-a observat o evolutie: in plus fata de Festivalul de Film, organizatorii pregatind si doua dezbateri: "Religie si sexualitate" si "Mass-medis si legislatia anti-discriminatorie", dar si spectacolul intitulat "Noaptea degustatorilor de publicitate".

2006 - De la an la an, festivalul Gay Fest a evoluat, in 2006 acesta insemnand conferinta de presa, dezbateri pe teme precum "Parteneriate si casatorii gay in Romania" si "Legislatia anti-discriminare", expozitie foto, piese de teatru : "Adam Geist" si "Duminica Moliilor", dar si petreceri pentru persoanele LGBT in 3 cluburi diferite din Bucuresti. Bineinteles, acesta a fost al doilea an al marsului gay. Sloganul festivalului a fost " Aceleasi drepturi, aceleasi obligatii".

2007 - Cu sloganul "Sarbatoreste diversitatea! Respecta drepturile!", editia a patra de Gay Fest a inceput pe 4 iunie. In cadrul festivalului au fost organizate, in mod traditional, marsul gay, expozitia "Ce fac gayi si lesbienele in pat?", dezbaterile pe teme ca "Grupurile parlamentare si discriminarea" si "Religie si democratie", un workshop, o piesa de teatru si binecunoscutul festival de film.

2008 - Ca si in anii precedenti, Gay Fest a insemnat evenimente culturale, dezbateri si mars. Fata de anii precedenti, organizatorii spun ca au existat mai multi participanti, dar constata si lipsa violentei.

2009 - In 2009, dupa cum v-am informat ( alte detalii de la organizatori gasesti aici), Gay fest va avea loc intre 18-24 mai. Mai multe detalii despre lucrurile care se vor intampla acolo veti afla aici sau vizitand banner-ul din dreapta.

2 comentarii on "Istorie Gay Fest"

Raducu spunea...

Tu ai ganduri serioase sa participi la Gay Fest??

FLORIN on 25 aprilie 2009 la 09:36 spunea...

prin acest articol am vrut sa arat ca gay fest nu inseamna numai mars. poate ca voi participa la una din dezbateri ;)

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez