sâmbătă, 17 ianuarie 2009

„Falsificatorii de bani” de Andre Gide

Publicat de Ionutz la 10:17
„Mai bine sa fii urat pentru ceea ce esti decat sa fii iubit pentru ceea ce nu esti.”

Andre Gide (1869 – 1951), laureat al Premiului Nobel pentru literatura, este un autor care se bucura de o larga apreciere si care si-a castigat fara nici un dubiu, un loc printre marii scriitori ai literaturii universale. Pentru cei care au rasfoit macar „Pagini de jurnal”, viata scriitorului francez se lasa privita asemenea unui boboc de trandafir ce infloreste. Sinceritatea acestor pagini nu se diminueaza nici cand scriitorul vorbeste de propria sa sexualitate.

Tema homosexualitatii este atinsa si in cunoscutul sau roman „Falsificatorii de bani”. Structura acestui roman este una complexa, personajele sunt corupatoare, fie ca sunt parinti sau profesori. In ciuda pretinsei lor moralitati ei nu pot starni admiratia in ochii celor doi adolescenti, personaje centrale ale romanului, care par a cauta ceva cu totul diferit de siluetele gri ale oamenilor maturi.

Insa asteptarea lor nu va fi in zadar, el pare venit din alta lume si pare sa aiba cu adevarat ceva de spus. Prietenia celor doi este supusa unui test de supravietuire atunci cand, fara sa-si dea seama, incep sa lupte pentru aprecierea noului venit.

Autorul lasa in acest roman sa scape randuri autobiografice sugerand cu delicatete ca cei doi tineri isi doreau mai mult…nu doar indrumarea acelui barbat, care avea toate calitatile unui mentor spiritual.

Introspectiile psihologice, precum si eliberarea individului de sub lanturile conventiilor sociale rigide, specifice operei lui Andre Gide, se regasesc si in acest roman.

„Suferinta devine mai usor suportabila cand se simte impartasita.”

1 comentarii on "„Falsificatorii de bani” de Andre Gide"

Anonim spunea...

Si cartea asta mi-a placut mult,abia astept s-o recitesc....

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez