Era doar un pusti din Brooklyn. Isi facea prieteni doar daca acestia stiau sa joace sah.. La 14 ani si 9 luni castiga in 1957-1958 Campionatul American de Sah cu 8 vicrorii, 5 meciuri egale si fara a fi invins de un alt concurent.
In perioada urmatoare renunta la scoala pentru a se dedica sahului in totalitate. I.Q.-ul sau era in acea perioada de 180 cu o memorie remarcabila.
Pe 1 septembrie 1972, Bobby Fisher devine primul (si singurul) campion mondial la sah de nationalitate americana. Finala impotriva rusului Boris Spasky a fost una cu implicatii majore, avand in vedere Razboiul Rece dintre S.U.A. si U.R.S.S. Scaunul pe care statea Spasky a fost verificat deoarece rusii credeau ca in el se afla un dispozitiv de radiere a campionului. Va ramane campion mondial pana in anul 1975, cand va forfeta titlul mondial in favoarea lui Anatoly Karpov.
In 1992 in Iugoslavia Fisher arata intr-o conferinta de presa un ordin al statului american prin care i se interzicea sa joace sah in Iugoslavia. Reactia sa: scuipa documentul, motiv pentru care isi va pierde cetatenia americana. Va castiga meciul organizat la 20 de ani de la prima sa victorie impotriva lui Spasky si va primi 3,65 milioane de dolari.
Bobby a brevetat ceasul Fisher, care scade timpul folosit efectiv pentru a muta o piesa pe tabla de sah.
Bobby ramane un personaj controversat, viata lui sociala era aproape inexistenta, impunea conditii foarte dificile iar uneori refuza sa joace daca lumina nu era potrivita sau camerele de filmat il deranjau. Dupa ce a devenit campion mondial a refuzat sa joace sah in showuri de televiziune sau in Las Vegas in ciuda sumelor fabuloase care i-au fost oferite. In ultima perioada a vietii sale, invaluita in mister, a avut o atitudine antiamericana si antisemita.
Pe 17 ianuarie 2008, la varsta de 64 de ani…care coincide cu numarul campurilor de pe tabla de sah, cel care spunea ca va locui intr-un turn asemenea piesei de sah, a incetat din viata. Cuvintele lui sunt potrivite si pentru a incheia acest articol: „Sahul este un joc minunat si un adevarat sport al mintii.”
sâmbătă, 17 ianuarie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii on "Bobby Fisher - Zeul Sahului"
Trimiteți un comentariu