joi, 8 aprilie 2010

Cum văd eu scena travesti din Nea Mărin miliardar?

Publicat de FLORIN la 15:33

Am promis mai multe faze gay din filme româneşti şi asta aducem. De data aceasta filmul ales este singura comedie până la Poker a lui Sergiu Nicolaescu.

Nu ne interesează calitatea filmului Nea Mărin miliardar ( între noi fie vorba e chiar un film foarte bun), ci doar operaţiunea „Dama cu camelii”, care presupune travestirea grupului ( din el face parte şi Jean Constantin).

Cu toate că scenele travesti nu sunt o noutate şi mulţi cred că nu implică un aspect gay, cea din Nea Mărin miliardar ( vizionabilă la sfârşitul articolului) e mai mult decât atât. Ea simbolizează un trend : intoleranţa şi homofobia.

De ce? Din scenă rezultă foarte clar că primul bărbat îşi dă seama că nu dansează cu o femeie, ci cu un bărbat deghizat în femeie, motiv pentru care acţionează violent şi îşi loveşte „partenerul”. Putem să numim asta teamă şi homofobie ( transfobie)? Eu cred că da. Chiar dacă indirect ( sunt covins că Sergiu Nicolaescu nu a dorit să introducă din considerente gay-friendly această scenă), filmul ne oferă o mică imagine a vieţii homosexuale înainte de 1989. Nu avem prea multe nici astăzi, de aceea pentru acea vreme filmul e important.

Iată scena.



Citeşte şi
Mihai Bendeac în Poker ( Sergiu Nicolaescu) - TRAILER
Legături bolnăvicioase – recenzie
Recenzie film : Margo (2006)

0 comentarii on "Cum văd eu scena travesti din Nea Mărin miliardar?"

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez