marți, 8 decembrie 2009
Spania îşi cere scuze pentru că a închis un gay în anii ’70. România când?
Antonio Ruiz, care în 1976 a petrecut 3 luni în închisoarea pentru că era gay şi nimic altceva, a primit prima scrisoare oficială în Spania prin care i se cere scuze pentru că a fost închis. Pe lângă scrisoare, acesta a primit şi o compensaţie de 4000 de euro.
Foarte frumos şi inspirator. Ştiu că în Germania, victimile gay ale guvernului fascist a lui Hitler nu au fost recunoscute şi nu li s-a cerut scuze, în ciuda insistenţelor cu care ultimile victime au luptat pentru a li se face dreptate.
Cu toate că în România nu există nicio astfel de statistică şi nimeni nu pare interesat să o facă, sunt convins că există multe persoane care merită scuze publice pentru nedreptăţile de acest tip. Nu pentru ce li s-a întâmplat înainte de 1989, ci pentru ce li s-a întâmplat după 1989. Pentru a vedea la ce mă refer, revizitaţi Scandaluri publice.
Lucrurile care s-au întâmplat în România faţă de membrii ai comunităţii gay de acum 10-15 ani merită cunoscute ca istorie pentru comunitatea gay actuală. Accept ar trebui să insiste în asemenea cazuri şi să ofere consultanţă juridică persoanelor cărora li s-au făcut astfel de nedreptăţi. Ar trebui chiar să le caute. Fiindcă statul român nu are niciun fel de interes în a rezolva aceste aspecte.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii on "Spania îşi cere scuze pentru că a închis un gay în anii ’70. România când?"
De fapt, Germania a recunoscut victimele gay ale Holocaustului in anul 2000. Guvernul socialist-verde din acel timp si-a cerut scuze pentru tratementul lor, si supravietuitorii au putut sa ceara compensatie.
Vezi acest site: http://www.hardenet.com/homocaust/recognition.htm
(sectia "Apology at last")
Intr-adevar, cred ca Accept ar trebui sa faca campanie pentru acest lucru. Desi sunt alte reforme legale mult mai importante din punct de vedere practic, cred ca un mesaj simbolic de scuze ar face mult pentru a ridica statutul comunitatii gay din Romania.
mulţumesc pentru informaţie. eu am urmărit documentarul Paragraph 175 ( realizat în acelaşi an 2000) în care unele din victime încă se luptau pentru aceste scuze.
probabil că au fost câteva luni diferenţă.
Trimiteți un comentariu