joi, 1 octombrie 2009

Elemente Gay

Publicat de Ionutz la 20:36
Probabil multi dintre noi si-au pus macar o data urmatoarea intrebare: in ce domenii au patruns elemente gay si daca modalitatea aleasa a fost cea potrivita pentru a transmite un mesaj de toleranta.



Tema homosexualitatii este prezenta in literatura, indiferent daca se face simtita prin mesajul operei ( a se vedea “Moarte la Venetia” ), ori prin autorul ei, cunoscut ca fiind homosexual, ( Oscar Wilde, pentru a da un exemplu ). Mai exista si o a treia situatie in care elementele gay se fac simtite atat prin tema operei cat si prin inclinatiile, cel putin bisexuale ale autorului, ( Andre Gide ). La rubrica de literatura am facut si eu unele referiri in acest sens, asa ca va invit sa re/aruncati o privire.

Cred ca saptamana trecuta am vizionat la initiativa lui Florin un documentar ce dorea ( si chiar reusea ) sa prezinte un istoric al cinematografiei gay. Chiar daca nu sunt un mare fan al filmelor ce preced anii 60, exceptand geniile vremii precum Charlie Chaplin sau cuplul Stan si Bran, asa cum sunt cunoscuti la noi, trebuie sa recunosc faptul ca am fost impresionat. Elementele gay au mers la pas cu istoria filmului, uneori timid, alteori sub perdeaua amuzamentului, apoi cu remarci inteligente si desigur din ce in ce mai explicit.

In ceea ce priveste cultura muzicala nu cred sa fie probleme, nici macar persoane care nu privesc cu prea multa toleranta comunitatea gay, dar care au o oarecare cultura muzicala, nu se pot abtine sa nu il asculte pe Freddie Mercury. In prezent multi solisti sau formatii se bucura de aprecierea publicului indiferent de orientarea, banuita sau declarata, a celor in cauza. Trupe, melodii, unele mai comerciale, altele mai putin, ajung sa fie indragite de publicul larg in ciuda sau datorita legaturii cu lumea gay.

Si in trecut v-am mai vorbit despre animatia japoneza si cum ea se vrea mai mult decat una pentru copii, sau cel putin nu una dedicata exclusiv lor. Avand in vedere ca acest domeniu este accesibil doar fanilor de gen, care au devorat asemeni mie, sute de ore de anime, am decis sa va dau cateva exemple, sa spunem pentru cultura generala. Asta imi propun sa fac in cateva postari, prezentand seriale mai mult sau mai putin cunoscute si momentele in care au atins tematica gay. Sper sa va placa!

4 comentarii on "Elemente Gay"

ana_maria on 2 octombrie 2009 la 09:00 spunea...

spune titlul documentarului, multumesc

iris spunea...

:)recomandari pt anime suna interesant, se pare ca nu am reusit sa urmaresc nici un serial de la inceput pana la sfarsit, poate nu le-am nimerit eu pe cele care merita vazute sau mai probabil nu am avut perseverenta necesara sa ma documentez mai bine :P, cele mai multe episoade am reusit sa le vad din "Death note"

Ionutz on 2 octombrie 2009 la 18:07 spunea...

ana_maria: The Celluloid Closet - 1995, cu placere
iris: Death note e un anime de top, daca acesta nu ti-a captivat atentia atunci nu ai de ce sa iti faci griji, animeurile nu sunt de tine! dar e ok, multi oameni cu o cultura solida sunt reticenti spre exemplu in ceea ce il priveste pe Picasso, altii il considera invechit pe Shakespear...tie nu iti plac animeurile :P

iris spunea...

;)),nu porneam o revolutie anti-anime.Si mi-a placut Death note.:),nu am reusit sa il vad inca tot.

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez