Nu am mai recomandat de mult timp o carte însă cred că acum este momentul potrivit. Asta deoarece zilele trecute mi-am amintit de aceast roman ce, la drept vorbind m-a fascinat.
Aşa cum poate v-aţi dat seama sunt un admirator al autorilor ruşi precum Puşkin sau Dostoievski, literatura rusă având din punctul meu de vedere un farmec aparte. Tocmai această caracteristică mi l-a adus în gând pe Bulgakov şi implicit lucrarea pe care o prezint.
Fantasticul ocupă un plan central fiind prezentată eterna luptă dintre bine şi rău, o reeditare a celebrei opere a lui Goethe ‘’Faust’’. Diavolul, bărbatul şi femeia sunt cele trei personaje predictibile însă dincolo de acestea romanul vă va surprinde. Abordarea este una originală, Diavolul pare un ‘’gentleman răutăcios’’ care din plictiseală mai agită puţin populaţia Moscovei. Subalternii săi sunt de multe ori amuzanţi, dar reuşesc şi să inducă acea teamă caracteristică diavolilor. Binele îl are ca reprezentant pe însuşi Iisus. Autorul îl pune pe acesta fată-n faţă cu Pilat din Pont, între cei doi formându-se o adevărată relaţie de prietenie.
Acţiunea se petrece deci pe două planuri. Unul în prezent, dominat de imaginea Diavolului şi cel din trecut în care imaginea lui Iisus este omniprezentă, înlăturând orice urmă a răului. Ambele planuri sunt la rândul lor subjugate atmosferei cu un puternic caracter straniu pe care îl are romanul.
Punctul de intersecţie este reprezentat de cei doi: Maestrul şi Margareta. Dacă pe pământ ei suferă datorită prejudecăţilor sociale iubirea lor se va desăvârşi într-un vis ce va încheia ultimul roman al scriitorului rus.
Dincolo de mesajul politic pe care a vrut să îl transmită (Bulgakov fiind un adversar acerb al regimului Stalinist) autorul reuşeşte chiar şi după pierderea vederii să ducă până la capăt acest roman deosebit ce va rămâne emblematic pentru secolul XX.
duminică, 2 august 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii on "‘’Maestrul şi Margareta’’ de Mihail Bulgakov"
Trimiteți un comentariu