duminică, 14 iunie 2009

Diferenţă esenţială?

Publicat de FLORIN la 14:28
Mă gândeam cum să îmi spun: gay sau homosexual? Ambele sunt tot atât de adevărate, dar diferite. Sigur, ‚homosexual’ nu e totuna cu ‚p*p*nar’ sau cine ştie ce alt termen, dar e o diferenţă care ar putea fi esenţială pentru modul cum suntem priviţi şi percepţionaţi de cei de lângă noi.

„Hei, sunt gay” e mai prietenos decât ‚Hei, sunt homosexual’. Nu neapărat că e îngrozitor ‚homosexual’, dar unul parcă lasă o portiţă, în timp ce celălalt sună ca un adevăr ce loveşte.

Şi mai e ceva. Nu îmi plac site-urile gen homosexual.ro. Sigur că nu e ceva ieşit din comun. Undeva psihologic cred că există un motiv pentru care organizaţiile de tip creştin ( sau cum vreţi să le numesc) preferă acest termen.

Şi ca un ultim argument: nici măcar heterosexualii nu mai folosesc termenul în cauză. Se preferă ‚straight’. Facem şi noi tranziţia definitivă către ‚gay’?

23 comentarii on "Diferenţă esenţială?"

CM spunea...

Nu sunt mare specialist in domeniu. Am insa cateva idei despre subiectul asta. Nici macar nu pretind ca sunt originale...
Homosexual parca prea reduce totul la atractia sexuala fata de persoane care au acelasi sex. Noi stim cu totii ca e mai mult decat atat. De aceea mi se pare ca descrie insuficient realitatea. Nu mai vorbesc de infamul"poponar" ( care mai suna si urat pe deasupra"
Gay pare sa fie mult mai in regula e mai neutru putin, nu se refera explicit la o optiune sexuala. Problema pe care o am cu acest termen este ca nu e integrat in limba romana.Nu stim cum sa spunem corect "drepturile gay-ilor" sau cum? Poate ne ajuta Docica...:))
Stiu un tip foarte inteligent care ,acum cativa ani , insista pe folosirea "queer" avea si argumente. Nu stiu azi care mai e pozitia lui( Salutari de la Cluj, Cristi )
Cred ca inca nu avem un termen adecvat. Pana atunci voi incerca sa folosesc cat mai corect "gay"

Docica on 14 iunie 2009 la 17:40 spunea...

sa stii ca ai dreptate, florine! si eu m-am intrebat chiar ieri daca e mai bine sa folosesc gay in loc de homosexual... discutam ieri cu un prieten si am fost nevoita sa utilizez de mai multe ori termenul. De fiecare data am zis: homosexual. Apoi m-am intrebat singura in gand: de ce folosesc doar termenul asta?! si m-am gandit ca e prea lung si greoi si apoi are si o nuanta prea sexuala... iar homo nu-mi place cum suna... eu il asociez cu poponar si mi se pare jignitor... Asa ca m-am hotarat sa spun de acum "gay"... poate e prea englez si lumea inca nu e obisnuita, dar sigurt va intra in limba mai usor deoarece are forma scurta si tendinta limbii e sa adopte cele mai simple cuvinte. @CM: se scrie "gay-ul, gay-i si gay-lor"...:P

Anonim spunea...

N-am nicio problema cu termenii folositi, sunt sinonime. Cred ca discutia e inutila. Fiecare intelege ce vrea pana la urma...:P

Dak spunea...

Eu cred ca "homosexual" are o conotatie istorica, in timp ce "gay" e termen modern. Nu poti sa zici de Socrate sau Michelangelo ca erau gay, suna...ciudat. Asta in timp ce "gay" presupune un anume tip de evolutie, si a societatii, si individuala (coming-out, s.a.). Deci, e de preferat "gay". Iar, apropo de "homo"... Sunt perechi: gay/straight, homo/hetero... Nu cred ca-i jignitor termenul ca atare, dar depinde si in gura cui il auzi. Iar asa, in general, cred ca e mai bine sa spui "imi plac baietii" decat "sunt gay".

CM spunea...

@ Dak Tot atat de nepotrivit e sa spui ca Michelangelo a fost gay pe cat e sa spui ca a fost homosexual. Cu siguranta nici unul din cei doi termeni nu se folosea in vremea lui.
Ce te faci daca iti plac fetele( si esti fata)? sau daca iti plac barbatii mai in varsta? Cum te exprimi?
@ Docica de asta ma tem cel mai tare de felul cum va intra "gay" in limba romana. Deja am auzit un gay mai efeminat ( cunosti tipul , pentru care toti ceilalti gay sunt la feminin) exprimandu-se cu " gayiste" ... Ma trec fiori reci...
@ anonim discutia e departe de a fi inutila. Cu ajutorul cuvintelor nu doar ne referim la o realitate" ala e gay" ci ne si raportam la ea " ala e poponar" " ala e sodomit" intelegi unde bat?
De aceea e important sa alegem cuvinte potrivite, sa le intelegem in intregime conotatiile si sa le folosim ca atare.

CM spunea...

ce ziceti de "pederast"? Stie cineva care e contextul acestui termen?

Anonim spunea...

pederast=baiat tanar+barbat in varsta

Mihai spunea...

Am revenit mai dur ca oricand >:). Glumesc! Dar pe bune, asta e dilema, "cum sa-mi spun, gay sau homosexual"...inseamna ca e lipsa mare de carti si filme daca te gandesti la asta Florin... Docica, salutari! evident cu corectitudini gramaticale si ortografice, cum te stiu... Hai, spor la subiecte, poate mai profunde decat acesta...

Dak spunea...

@CM: Recunosc ca nu stiu care era sinonimul pentru gay in timpul Renasterii... Tre' sa ma interesez :)) Oricum, daca nu stiu, prefer "homosexual", cel putin termenul e mai neutru, nu vine la pachet cu o serie intrega de conotatii contemporane.
Referitor la celalalt subiect, no problem, spui EXACT ce iti place: fete (ca fata), barbati, baieti... ca interlocutorul sa inteleaga.

kriptmelody on 15 iunie 2009 la 09:17 spunea...

nu cred ca exista o diferenta esentiala intre "gay" si "homosexual". si nici nu mi se pare ca "homosexual" are mai multa tenta sexuala. pur si simplu, exprima (in limba romana) ceea ce inseamna.

Cristi spunea...

Eu mereu sunt homosexual!Gay sunt uneori.Exista o zicala:Razi ca prostul cand isi vede......!Gay aduce a usuratic!
Eu nu consider ca sunt altceva decat heterosexualii in viata de zi cu zi!Singura diferenta este ca-mi plac persoane de acelasi sex cu al meu!In rest nu gasesc deosebiri intre mine si ei.Preferinta sexuala ne diferentiaza!De ce sunt eu mai vesel decat ei nu inteleg?!
Ne-am obisnuit sa reproducem fraza :A fi gay inseamna mult mai mult decat sex!Ok oare inseamna ceva mai mult sau mai putin decat a fi om?!Asta n-am inteles!Vad ca nimeni nu explica!

Mihai spunea...

Cristi, esti tare daca esti "str8" d.p.d.v al caracterului...eu nu sunt "o muiere", dar observ la mine cate ceva din caracterul feminin si sunt indecis daca sa lupt ptr a schimba asta, sau sa accept acest cocktail de caractere, care poate formeaza un "pachet" atat de bun incat nu realizez...

Ionutz on 15 iunie 2009 la 21:04 spunea...

tema este una foarte buna iar comentariile au fost pe masura.
e drept ca termenul gay e mai prietenos in vreme ce acela de homosexual pare mai dur. in acelasi timp termenul de homo nu ar fi atat de marginalizat daca nu ar fi pe buzele tuturor homofobilor. Deci intr-o oarecare masura fiecare din voi are dreptate.
eu prefer termenul de gay, cu precizarea ca exceptand preferintele sexuale nu ma simt diferit de ceilalti barbati din societate.(deci prin gay nu inteleg faptul ca mai am si altceva in plus sau minus).
cred ca problema apelativelor a aparut odata cu preferintele anumitor categori de persoane pentru unul dintre ele. Astfel baietii de cartier foloses termeni precum "po...","fat...". Urmeaza o categorie intermediara care foloseste cuvantul de homosexual ori "homo" iar cand le rostesc in general scarba este vizibila - exemplu: mama :)) si in cele din urma persoanele cu o mentalitate deschisa care prefera termenul de "Gay" ...gata am scapat! :D

CM spunea...

@ Cristi Nu stiu daca am un raspuns la intrebarea ta.
As vrea sa spun ca a fi gay inseamna mai putin decat a fi om. Sau ca la matematica, multimea gaylor e inclusa in multimea oamenilor. Sau ca la filozofie, toti gayii sunt oameni, dar nu toti oamenii sunt gay.
Cumva insa trebuie sa ma identific, in calitate de barbat care a format un cuplu cu un alt barbat, o familie( daca mi s-ar respecta toate drepturile). Sa ma identific in ochii mei si in ochii celorlalti. De asta e nevoie de un termen.

Ungaymicut spunea...

In primul rand majoritatea persoanelor homofobe din jurul meu striga sub forma de batjocura "gay`ule " dupa mine ceea ce pe mine ma lasa rece.In orice caz consider ca homosexual este acelasi lucru cu gay ,doar ca unu`i mai modern ca celelalt si depinde de perosana care spune aceste cuvinte cat e de prietenos acesta.Sodomiti,poponari deja bat altundeva :)

Ungaymicut spunea...

Mama este o homofoaba si i`a spus unei amice de a mea ca nu tine asa ceva la usa.Am doar 17 ani si as vrea sa primesc niste sfaturi:)

Ionutz on 16 iunie 2009 la 22:38 spunea...

Ungaymicut: eu am 23 de ani si ca si in cazul tau mama e homofoba. ;P
Nu stiu daca iti pot da raspunsurile pe care le cauti dar daca vrei putem schimba pareri :)

Ungaymicut spunea...

Nu cred ca va intelege vreodata ca ceea ce sunt nu am ales eu si ca nu ma pot schimba,nici macar bisexual nu sunt ca sa pot sa`mi fac o prietena ca sa zic asa,asteptarea ei .Cum spuneam i`a spus unei amice ca ea nu tine asa ceva la usa deci sunt un fel de dezgust in fata ei.
Pe langa asta face parte si dintr`o religie mai "speciala" care nu tolereaza asa ceva nici in ruptul capului.
Ok 1 in primul rand cred ca daca nu o tolerezi asta nu`nseamna ca trebe sa urasti.
2Adulterul este si el un pacat la fel de mare`n fata Dumnezeului lor si foarte mutli comit acest "pacat" dar asta nu`nseamna ca nu sunt acceptati
3 In fata lui Dumnezeu sa zicem ca sunt si eu un pacatos dar exact la fel ca si un adulter care daca stau bine sa ma gandesc pe langa faptul ca`i acceptat mai este si laudat.
4 Nu vreau sa traiesc viata chinuinduma sa ascult de cineva in care nu sunt sigur nici macar ca exista asa ca iau viata ca pe o oportunitate care se iveste o data si nu trebe sa o irosesc facand ce nu`mi place.
Consider aceste argumente ,daca asta sunt, destul de puternice si daca asta nu intelege inseamna ca homofobi sunt niste idioti :|

Ungaymicut spunea...

Scuze de greseli

CM spunea...

Trebuie sa recunosc de la bun inceput ca eu nu am fost fortat sa ma confrunt in familie cu homofobia. Mama mea m-a iubit enorm si nu era foarte bisericoasa. In schimb era mare diferenta de varsta intre noi , asa ca nu a existat momentul coming out. Insa am lasat-o sa inteleaga si a inteles . Nu au fost probleme.
Ungaymicut, vad doua posibilitati in cazul tau.
Prima, s-ar putea ca mama ta sa fie homofoba asa, la cazul genral.Ar fi posibil ca particularizand la fiul ei intransigenta sa se topeasca. Tot vor fi ceva probleme dar nu foarte grave, mereu ceilalti vor fi de vina, iubitii tai vor fi cei care te trag in pacat, etc.
A doua posibilitate e cea mai rea. Ca homofobia mamei tale sa o faca sa uite ca iti e mama. Nu am intalnit asa ceva decat in carti, imi e greu sa cred ca se poate. In cazul in care crezi ca asta e situatia ar trebui sa abordezi problema cu maximum de cinism. De fapt scopul tau imediat este sa iti asiguri o iesire. Te concentrezi pe asta. Iti gasesti un job bun, o casa in care sa locuiesti si iti vezi de viata alaturi de cel pe care ti-l alegi ( sau cei...). Dar pana ai astea inceraca sa nu ii dai mamei tale motiv sa te indeparteze de acasa.
As vrea sa mai spun o data ca nu am experienta in cazuri de astea. Daca am spus prostii sau daca am suparat pe cineva imi cer scuze.

Ionutz on 18 iunie 2009 la 21:58 spunea...

Ungaymicut:eu nu m-as obosi sa o conving pe mama ca nue asa o drama sa fi gay, pur si simplu nu ar accepta. eu am acceptat destul de firesc aceasta parte a vietii mele. un moment important a fost dupa prima mea experienta cu un baiat, atunci au disparut micile indoieli, temeri care fusesera determinate de societate. ma temeam ca dupa acceptarea aceasta totala, sa zic asa, viata mea se va schimba dar, exceptand viata de cuplu care e atipica fata de cea pe care o are majoritatea, eu sunt exact aceeasi persoana.
cred ca e important sa fi tu impacat cu ceea ce esti, si nu cred ca e obligatoriu sa iti informezi parintii despre viata ta intima, avand in vedere posibilele reactii. poate veti spune ca e lasitate dar eu zic totusi ca e o simpla optiune.
toleranta e rara si in general daca nu esti o persoana cu o viziune larga lucrul pe care nu il tolerezi il si dispretuiesti cel putin.
eu sunt practic ateu deci nu fac legatura cu religia, insa consider ca a fi gay nu inlatura credinta adevarata, totul e sa nu privesti prin prisma ingusta a bisericii.
totul in viata asta se rezuma la a avea constiinta impacata.
CM: iti pare suportabila prima varianta in care mama chiar daca inchide ochii se uita urat la iubitii tai sau le cauta mereu defecte?! eu nu as suporta. cu a doua varianta cu asigurarea independentei totale inainte de a face dezvaluiri sunt total deacord. Asta e si sfatul meu, daca esti convins ca trebuie sa ii spui, nu face acest pas inainte de ati asigura independenta fata de ea!
nu stiu daca am fost de ajutor dar eu am incercat :P

CM spunea...

Intre cele doua situatii , una in care o mama renunta la pozitia de mama respingandu-si copilul si cealalta in care accepta situatia in ce il priveste pe copil, ramanand incapabila sa ii inteleaga pe ceilalti straini sufletului ei, da, cred ca prima e preferabila. Daca as accepta situatia , nu stiu sa raspund.

Ungaymicut spunea...

Nu m`as gandi nicio clipa sa`i spun aceste lucruri fara sa`mi ceara socoteala.Faptul ca sunt homosexual a aflat din alte surse ,nici eu nu stiu exact care, plus faptul ca nu i`am prezentat nicio fata ca fiind iubita mea.
Eu ma ascund si nu i`as spune asta dar in cazul in care se va convinge din alte surse ca este adevarata chestia asta probabil imi va cere niste explicatii si de asta am considerat ca spunandu`i lucrurile acelea va intelege,in orice caz nu`i voi spune nimic deocamdata dar nu pot sta linistit stiind ca sunt un dezgust in fata ei si totusi ea este cea care ma intretine.Dar ce sa faci ,viata unui gay este mult mai complicata si cred ca suntem mai puternici decat cei mai convinsi hetero barbati :D:))

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez