marți, 26 mai 2009

Curtea Supremă din California aprobă Proposition 8

Publicat de FLORIN la 21:44
Zi tristă pentru cuplurile gay din America. În urmă cu foarte puţin timp, Curtea Supremă de Justiţie din California a confirmat referendumul în urma căruia căsătoriile gay au fost interzise în urma votului popular.

Ce înseamnă asta? În momentul de faţă, în California nu se mai realizează căsătorii între persoane de acelaşi sex şi oferă oportunitatea activiştilor ce se opun mariajelor gay să atace orice altă decizie luată de vreun alt stat şi să supună dreptul de egalitate la căsătorie al milioanelor de persoane gay la referendum. Din fericire, toate căsătoriile deja încheiate în timpul în care acestea erau legale, vor rămâne valabile.

Cum văd eu asta? O decizie surprinzătoare, care pune în pericol libertăţile fiecăruia. Adică, dacă mâine se pune la vot alte drepturi, nu neapărat ale persoanelor gay, nu e nevoie decât ca jumătate din locuitorii acelui stat să fie de acord, iar acest lucru se va întâmpla. Eu aşa văd lucrurile. Din nou spun, trist.

5 comentarii on "Curtea Supremă din California aprobă Proposition 8"

Anonim spunea...

Cand au fost legale casatoriile si acum nu mai sunt???

Anonim spunea...

@anonim: incepand cu iunie 2008 (pana in noiembrie 2008), casatoriile gay au fost permise in california, ca urmare a deciziei "in re marriage cases"
@florin: decizia din california nu afecteaza in niciun fel comportamentul/deciziile celorlalte state americane. fiecare stat are constitutia lui, legile lui etc... cat despre california, exista sperante ca in 2010 sa se supuna din nou la vot casatoriile gay, iar activistii lgbt sa aiba mai mult succes...

FLORIN on 27 mai 2009 la 13:09 spunea...

teoretic nu afecteză în niciun fel, dar să fim serioşi. În dezbateri, care vor influenţa opinia publică americană, se va vorbi despre această decizie, aşa cum s-a vorbit despre proposition 8. nu erau peste tot activişti religioşi care spuneau că nici cel mai liberal stat american nu a votat pro căsătorie gay. pe mine, california m-a dezamăgit aseară.

Anonim spunea...

Totuşi, cred că Curtea Supremă nu avea altă opţiune decât să susţină Propunerea 8. Nu este vina curţii, ci a poporului, care a votat să discrimineze împotriva unei clase de cetăţeni. A doua problemă este sistemul constituţional californian, care permite constituţia să fie schimbată fără aprobarea parlamentului ("direct ballot").

Dacă ar fi vrut, Curtea ar fi putut relegaliza căsătoriile gay. În schimb, obiectiv vorbind, nu era posibil să facă asta. Fiind că poporul a schimbat constituţia, şi Curtea este obligată să respecte şi să interpreteze constituţia, nu are voie să spună că căsătoriile gay sunt legale când constituţia explicit spune că nu sunt.

În orice caz, să sperăm că, în 2010 sau 2012, poporul va vota pentru relegalizare. Va fi o campanie lungă şi grea, dar dacă putem câştiga la un referendum popular în 2012, va fi ceva extraordinar, mai bine decât orice decizie judiciară!

Raducu spunea...

Sincer sa fiu, putin imi pasa daca legalizeaza CA sau nu casatoriile gay. Treaba lor ce fac.... Pe mine ma intereseaza Romania ce are de gand sa faca, ca eu aici traiesc nu acolo.
Mi se pare absurd totusi cum de au fost casatoriile legale o jumate de an, apoi n-au mai fost permise!! Adica cum vine asta?? (Cred ca cei care aveau de gand sa se casatoresca, trebuiau s-o faca rapid, sa nu mai stea pe ganduri!!)

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez