S-a mai încheiat un sondaj şi v-am pregătit unul nou în ton cu săptămâna ce vine. Dar să ne întoarcem la sondajul de săptămâna asta. De ce s-a pus această întrebare? Fiindcă după ce tocmai se încheiase Gay Fest-ul, evenimentul cel mai vorbit din timpul anului, o astfel de întrebare era necesară. Singura cerere a Gay Fest-ului de anul acesta, ca şi în anii precedenţi, a fost parteneriatul civil, forma cea mai apropiată de căsătoria civilă. 40 dintre voi au răspuns la această întrebare ( faţă de 200 la întrebarea din săptămâna precedentă) şi aţi făcut-o astfel.
65% aţi vrea să se aplice legislaţia europeană
30% v-aţi dori să vă puteţi căsători
5% să puteţi înfia un copil.
Ceea ce înţeleg eu din acest sondaj, poate nesemnificativ, este că este important ca România să facă acel lucru pe care mulţi cred că deja l-a făcut : acela de a deveni un stat european. Cum teoretic este, mai lipseşte practicul, aplicarea teoriei, fiindcă în momentul când acest lucru se va întâmpla România va deveni un stat în care toleranţa va fi o virtute esenţială.
Speranţa mea ( şi dorinţa şi a voastră): Europenilor, trageţi mai tare de noi.
Ionutz va reveni cu un articol despre adopţie.
duminică, 31 mai 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii on "Ce v-aţi dori de la societatea românească?"
care e deosebirea dintre casatorie si parteneriat civil???
eu nu-mi doresc sa ma casatoresc pentru ca nu am intalnit inca persoana potrivita, pe care s-o iubesc atat de mult si care sa ma iubeasca atat de mult incat sa ne petrecem toata viata impreuna. de adoptie nici nu se pune problema, oricum urasc copiii. poate cand inbatranesc o sa-mi doresc sa adopt un baiat de vreo 15-16 ani ca sa ma faca sa ma simt mai tanar!!! ;))
Intotdeauna cand problema drepturilor pentru minoritati se pune in termenii sprijinului occidental ma gandesc la... evrei. Romanii nu au demonstrat niciodata toleranta atunci cand a fost vorba despre egalitatea drepturilor civile pentru minoritatile "necrestine" ale statului. Modernizarea a fost, la noi, asociata cu "chestiunea evreiasca". Constitutia din 1866 facea discriminari, neacordand impamantenirea, implicit nici drepturi politice, decat strainilor (neromanilor) de rit crestin. In proiectul initial nu exista aceasta discriminare, dar politicienii, supusi unor formidabile presiuni ale presei si strazii, au balansat rapid in directia antisemitismului. Dupa Razboiul de Independenta, Marile Puteri occidentale au intervenit, conditionand recunoasterea independentei de acordarea dreptului egal la cetatenie. Statul roman "s-a conformat" in 1879, acceptand o impamantenire individuala si conditionata, ceea ce a constituit un compromis util- Europa ne-a recunoscut independenta-, dar nu a adus drepturi reale decat unui nr. insignifiant de evrei. Si, desi, pana la urma - si ca rezultat al presiunilor din afara -, evreii au primit drepturi egale cu toata lumea, aceasta nu a insemnat o crestere a tolerantei fata de ei, ci, dimpotriva, dezvoltarea resentimentelor antisemite si o cariera stralucita pentru dreapta legionara. Acesta e motivul pentru care NU CRED ca presiunile UE ar putea rezolva problema intolerantei religioase a romanilor fata de lgbt. S-ar putea ca efectele sa fie: mai multe drepturi pe hartie si mai putine pe strada, sporirea numarului de eurosceptici si intrarea Noii Drepte in parlament. Pesimism excesiv? Convingerea mea este ca nu legile schimba mentalitatile, ci invers. Atata timp cat intoleranta se va legitima ca aparare a familiei (traditionale) si a credintei (habotnice), orice presiune a UE va fi inteleasa gresit si nu va democratiza fundamentul societatii romanesti. E incomparabil mai important ca AICI, nu in alte capitale, sa se inteleaga ca drepturi egale pentru toti nu inseamna drepturi mai putine pentru nimeni.
@anonim: nefiind precis informat în diferenţele dintre cele două, îţi voi spune şi eu ce ştiu sau mai mult bănuiesc. Parteneriatul civil e asemănător căsătoriei, dar nu implică tocmai aceleaşi lucruri. Prin parteneriatul civil îţi sunt asigurate anumite drepturi pe care le au clupurile căsătorite, dar nu dispui de toate drepturile pe care le-ai avea dacă ai fi căsătorit.
@Dak: mulţumim pentru istorisire. ;)
De la societatea romaneasca imi doresc sa fie mai toleranta, sa nu fie superficiala, sa vada si dincolo de aspectul fizic al omului, sa nu judece oamenii dupa felul cum arata, se imbraca etc. si daca tot isi zic ca ar fi crestini, sa caute in carti ce inseamna crestinismul adevarat!
Trimiteți un comentariu