sâmbătă, 28 februarie 2009

Taiko de Eiji Yoshikawa

Publicat de Ionutz la 11:34
Aceasta carte este putin diferita de cele pe care le-am prezentat pana acum si cred ca pentru a o indragi e necesara putin pasiune pentru istorie in general si pentru cultura japoneza in special.

Romanul prezinta cu fidelitate evenimentele din Japonia secolul al XVI-lea. Odata cu prabusirea shogunatului Ashikaga, tara se transforma intr-un urias camp de lupta. Seniorii rivali concurau pentru suprematie. In aceasta perioada de anarhie trei oameni au iesit in evidenta prin rolul pe care aveau sa il joace pe tabla de sah a istoriei. Acestia au fost Oda Nobunaga, un barbat hotarat insa uneori repezit si brutal, Tokogawa Ieyasu, calm si mereu dispus sa astepte si nu in cele din urma Hideyoshi Toyotomi, cel ce considera ca prin abilitatea sa poate determina chiar si cel mai inversunat dusman sa ii devina aliat. In cele doua volume ale cartii este prezentata evolutia lui Hideyoshi din vremea copilariei si pana aproape de amurgul vietii sale magnifice.

Firul isoriei este respectat cu strictete, lucru pentru care autorul merita o plecaciune plina de respect. Descrierile sunt sublime. Ele te fac sa ai senzatia ca te afli in mijlocul campului de lupta intr-un capitol dar cu aceeasi maiestrie te aduc martor in fata ritualului de preparare a ceaiului. Cartea aceasta a fost o adevarata delectare pentru mine reusind sa depaseasca in opinia mea, romanul bestseller "Musashi" de acelasi autor. Destinele celor trei barbati s-au impletit intr-un mod uluitor, fiind aproape greu de crezut ca asemenea personalitati au trait in aceeasi epoca. Chiar daca metodele lor au fost diferite, scopul final a fost acelasi: unificarea Japoniei. Daca la prima vedere ar parea un paradox, totusi reusita nu ar fi fost posibila doar cu fortele unuia dintre cei trei, impreuna se poate spune ca au reusit.

Daca doriti o calatorie in timp pana in Japonia medievala, aceasta carte va reusi sa puna in miscare masina timpului si va va darui clipe de neuitat.

2 comentarii on "Taiko de Eiji Yoshikawa"

Anonim spunea...

Singura carte scrisa de un scriitor japonez pe care am citit-o a fost Confesiunile unei masti (Yukio Mishima)

Docica on 1 martie 2009 la 19:03 spunea...

Dintre cartile pe care le-am citit si m-au impresionat, alese tot din aceasta cultura fascinanta, au fost: Yukio Mishima, Dupa banchet, Yasushi Inoue, Pusca de vanatoare si Haruki Murakami, In cautarea oii fantastice. Confesiunile unei masti nu am citit-o, dar m-ar interesa.

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez