sâmbătă, 31 ianuarie 2009

„De Profundis” - Oscar Wilde

Publicat de Ionutz la 09:44
„Toti stam in ghena de gunoi, dar unii dintre noi aleg sa priveasca stelele.”

Iata si postarea cu numarul patru din aceasta rubrica. Este intr-o oarecare masura o completare a primului articol legat de literatura, pe care l-am scris pe acest blog, cu ceva timp in urma. Voi incerca deci sa nu ma repet!

Inainte de a vorbi de lucrarea propusa, avand in vedere si pasiunea mea pentru acest autor, voi mai enumera cateva titluri seminficative. Daca nu veti citi toate povestirile sale, trebuie macar sa cititi „Printul fericit” si „Un prieten devotat”. Aflati cum este „O femeie fara importanta” si asigurati-va ca stiti „Ce inseamna sa fii onest.” Desigur, intocmai precum o perla a coroanei, nu uitati sa priviti „Portretul lui Dorian Gray”! Acesta va va invada simturile cu miresme si culori unice dar mai ales cu felurite sentimente, de la admiratie la dezgust, de la satisfactie la groaza. Il veti cunoaste cu acest prilej pe Lordul Henry, cu care iubita celui mai bun prieten al meu, a ales sa ma compare, acum cativa ani….

„De Profundis” vede lumina zilei printre gratiile aflate la fereastra celulei lui Wilde. Cei doi ani petrecuti in carcera si-au lasat amprenta atat asupra scriitorului cat si asupra operei sale. Ceea ce initial se prefigura ca o scrisoare adresata iubitului sau, Lordul Alfred Douglas, a devenit ulterior o opera literara completa. Ca orice creatie a lui Wilde, nici aceasta nu a putut ramane incorsetata de conventionalisme sau subjugata banalului. Nu lipsesc referiri cu privire la religie, filozofie sau morala, insa mai presus de toate acestea „domneste” arta! Parcurgand si celelalte scrisori vi se contureaza treptat o autobiografie a scriitorului.

Nu pot sa nu ma inclin in fata Soarelui Victorian atunci cand afirma ca „Popularitatea este cununa de lauri pe care lumea o asaza pe arta proasta.” In ultimele clipe scriitorul mort in exil a decretat : „Reprezentarea mea pe panza si cu mine ne duelam pana la moarte. Acum unul dintre noi trebuie sa se duca.”

Recomand „De Profundis” atat impatimitilor lui Oscar Wilde, care poate au trecut-o cu vederea din neatentie, cat si celor avizi sa il descopere!

5 comentarii on "„De Profundis” - Oscar Wilde"

Anonim spunea...

Da, intr-adevar De Profundis m-a impresionat in mod deosebit. De fapt tot ce a scris Oscar Wilde e genial.
PS Iti recomand Mincinosul de Stephen Fry (actorul care l-a interpretat pe Oscar Wilde in filmul Wilde)

Ionutz on 31 ianuarie 2009 la 13:38 spunea...

multumesc, o sa am in vedere recomandarea ta!

Anonim spunea...

Mai am si alte recomandari. daca vrei, iti comunic :)

Ionutz on 2 februarie 2009 la 18:04 spunea...

ok, in general din clasici, desi agreez si literatura contemporana ;)

Anonim spunea...

buna!
apropo de carti si apropo de literatura gay yukio mishima scrie chiar fain (mie mi-a placut) sau augusten burroughs...

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez