miercuri, 3 februarie 2010

Gay în Bucureşti, alt oraş sau la ţară. Despre oportunităţi diferite în România

Publicat de FLORIN la 17:01
România este o ţară mare, destul de diversă, cu aproximativ 21 de milioane de locuitori. Dintre aceştia, un număr între 1-2 milioane ( 5-10% din populaţie) sunt gay. Ei se găsesc în locurile cele mai diverse : de la capitala României la un sat izolat din munte. Oportunităţile fiecăruia sunt foarte diferite.

Gay în Bucureşti


Sunt câteva oraşe în România unde este mai ok să fii gay. Printre ele se numără Bucureştiul. Încă nu avem propia noastră stradă cu baruri, cluburi, librării cu tematică aşa cum se întâmplă în mai toate capitalele Europei, dar dispunem de cluburi ale noastre oficial, locuri de întâlnire, oricând putem face o vizită la Accept dacă avem nevoie de răspunsuri şi cred că 80% dintre noi pot să intre pe google şi să caute ceea ce vrea, de la „Cum îmi dau seama dacă sunt gay?” la metode de socializare sau literatură de specialitate. În comparaţie cu alte oraşe din România, Bucureştiul e numai bun pentru cineva gay.

Gay în alt oraş

Dincolo de alte oraşe precum Cluj, Timişoara, Iaşi, Arad sau Constanţa, România e plină de oraşe mici şi mijlocii, unde nu există cluburi, decât poate locuri ad-hoc de întâlnire. Eu provin dintr-un astfel de oraş, iar azi dacă aş avea 14 ani şi aş vrea să ştiu ce e cu mine poate că nu m-aş duce la mama din lipsă de curaj, poate nu aş avea un club pe care să îl privesc de la distanţă până mi-aş face curaj să intru, dar aş avea un loc unde aş putea să găsesc ceea ce mă interesează. Internet-ul e prietenul gay-lor din oraşele mici şi mijlocii. E singurul substitut pentru anumite lipsuri clare.

Gay în mediu rural

De la oraşele mici în jos există o Românie şi mai nedreaptă decât o vedem noi de multe ori. Ea poartă grave accente homofobe, este intolerantă şi ( cu sinceritate) needucată. Vorbim de România rurală, care reprezintă aproximativ 40% din populaţia ţării.

Pentru un gay care locuieşte la sat sau în vreo comună, descoperirea de sine, acceptarea sa şi găsirea unei oportunităţi de trăire e aproape imposibilă. Nu cunosc statistici, dar accesul la Internet în aceste zone bănuiesc că este unul foarte redus. Despre alte metode de informare nici nu se pune problema şi nu cred că am prejudecăţi spunând că educaţia este deficitară, un punct esenţial în anatomia unei vieţi. Cum va trăi un gay aici? Ce se întâmplă ( din start) cu 40% dintre gay-ii români? E o întrebare la care mai că nu ne vine să ne răspundem.

Şi totuşi... Cum credeţi că ar fi arătat viaţa voastră dacă v-aţi fi născut în vreun sat din România?


1 comentarii on "Gay în Bucureşti, alt oraş sau la ţară. Despre oportunităţi diferite în România"

Anonim spunea...

E greu in general in Romania...dar daca ghinionul face sa stai la sat, nu exista termenul de "viata" acolo! Cred ca singura alternativa e sa paraseasca casa natala si sa isi incerce norocul intr-un oras mai mare...nu ca acolo ar fi mare minune dar macar nu ii mai poarta nimeni de grija,nu cred ca ar mai fi subiect de barfa pe buzele tuturor (cum s-ar intampla la sat) si nici nu ar fi exclus complet din viata sociala!

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez