miercuri, 3 februarie 2010
Avatar ( recenzie la dublu). Între filmul viitorului şi filmul prezentului
S-au spus atât de multe lucruri despre Avatar, cele mai multe la superlativ. După foarte mult timp lumea a reintrat într-o sală de cinema pentru a fi uimiţi de un altfel de film. Astfel Avatar a fost numit filmul viitorului, fără a fi declarat şi filmul prezentului. Cum se poate asta? Două opinii, acelaşi film.
Florin 4,50 Ionutz 3,75
Efect 3D
Florin
Avatar este primul film văzut în 3D, ceea ce înseamnă că a avut toate oportunităţile de a mă lăsa cu gura cască. M-a impresionat iniţial, efectul 3D este vizibil mai ales în prima parte a filmului. Dar nu m-a impresionat îndeajuns. Personal nu ştiu dacă mai ţin să mai văd un film în 3D.
Ionutz
Imaginea a fost cristal, dar efecte 3D în sine sub aşteptări. Prea puţine scene în care să ai senzaţia că ceva e aruncat spre tine . Planurile sunt stratificate în mod vizibil, un factor care cel puţin la început te impresionează. Totuşi uneori în mişcare, obiectele aveau conturul înceţoşat, la fel şi obiectele externe sau din fundal ( uneori).
Personal mi s-au părut obositori şi ochelarii. După film mă cam dureau ochii.
Efecte speciale
Florin
Efectele speciale au fost uimitoare, depăşind tot ceea ce s-a mai realizat până acum.
Ionutz
Nu le poţi nega, dar nici nu mi-au furat un WOW, aşa cum a făcut Star Wars 3 la vremea lui şi recunosc 2012 văzut calitatea DVD acasă pe televizor de diagonală decentă.
Filmul dincolo de efecte
Florin
Dincolo de efectul 3D şi celelalte efecte speciale, Avatar stă pe un munte mare de clişee. Tot ceea ce s-a spus până acum despre scenariul filmului, despre personaje, replici mai nereuşite este adevărat. Este un mare minus al unui film care la cât de mult s-a aflat în lucru, ar fi trebuit să nu aibă astfel de lipsuri. E clar că au preferat să insiste pe evoluţia tehnologică adusă de film şi au uitat să mai creeze şi ei ceva cu adevărat original. Partea bună e că efectele îţi iau ochii mai tot timpul, iar clişeele nu sunt dezastruoase.
Ionutz
Din păcate, dacă îi iei efectele, filmul este nul. Este clişeatic, nu are interpretatre, nu are nicio replică, nicio secvenţă care să te atingă, să zici : da, am rămas cu ceva dincolo de efecte. Poate veţi zice : da dar în aşa filme cauţi altceva. Ei bine, nu cred asta. Nu mă uit doar pentru efecte că pierd ore din viaţă.
Concluzii
Florin
Ca şi Titanic ( film care încă mie îmi place), Avatarul lui James Cameron se va întâlni cu punctele sale slabe pe parcurs. De aceea sper că nu va lua Oscar-ul pentru cel mai bun film, fiindcă nu merită. Nu este cel mai bun film al anului. Şi nu cred că va fi nici filmul viitorului. Se vor mai face filme 3D, lumea poate se va duce să le vadă, poate că nu. La câţi bani se bagă în ele, oricum vor rămâne decât pentru vârfurile Hollywood-ului şi toată isteria s-ar putea prăbuşi la primul eşec. Iar personal, prefer să văd alt gen de filme, care au de partea lor puterea artei, nu doar a tehnologiei.
Ionutz
Când vezi un film 3D realizezi că e poate soluţia pentru a aduce oamenii în cinematografe, ceea ce e bine, dar se pare că asta înseamnă şi renunţarea la tot ce înseamnă altceva decât efecte, deci şi profunzime, mesaj, ceea ce e tragic. Avatar va avea soarta Titanicului.
Vreţi efecte : încercaţi 2012. E clişeatic, dar are şi o idee şi o scenă cu mesaj.
Vreţi interpretare şi filozofii într-un film de gen : vizionaţi The Dark knight.
Voi aţi văzut filmul? Ce părere v-a făcut?
Credit foto : 20th Century Fox
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii on "Avatar ( recenzie la dublu). Între filmul viitorului şi filmul prezentului"
Cum adica va avea soarta Titanicului..Eu unu stiu ca toti au fost imnpresionati de acest film si sunt in continuare.Intradevar Avatar ar trebuii sa fie departe de cel mai bun film:-??
Titanic e un film renegat de critici. După ce i-au dat 11 premii Oscar, s-au gândit mai bine şi au ajuns la concluzia că nu e un film chiar aşa bun.
În acest sens se poate vedea punctajul de pe imdb. E departe de topul 250.
Trimiteți un comentariu