marți, 5 ianuarie 2010

Dorian Gray – filmul

Publicat de FLORIN la 17:10

Cartea lui Oscar WildePortretul lui Dorian Gray’ aş spune că este un cult în cercurile homosexuale literare, cu toate că opera nu are nimic gay ( explicit). Este considerată cea mai reuşită scriere a controversatului scriitor britanic condamnat pentru sodomie. Dacă despre carte am mai povestit, niciodată nu am vorbit despre vreun film. În general, fiindcă toate au fost eşecuri ( cu excepţia celui din 1945 pe care încă nu am avut plăcerea de a-l vedea). Am sperat că nu se va întâmpla acelaşi lucru cu filmul lui Oliver Parker ( care făcuse o treabă acceptabilă cu The Importance of beeing Earnest). Din păcate, e un film dezastruos.

Hai întâi să vorbim de lucrurile bune.

(1) Distribuţia a fost foarte bună. Nu mai văzusem niciun film al lui Ben Barnes, alegerea a fost mai mult decât bine făcută. Sincer, nu ştiu dacă ar fi putut exista un chip mai potrivit pentru personajul al cărei frumuseţe trebuia să impresioneze. A făcut asta. Apoi, cine putea fi ales mai bine decât Colin Firth pentru rolul lordul Henry ( Colin Firth joacă rolul principal în A single man)? Nu ştiu, dar personal cred că apariţia sa a reprezentat cu siguranţă un câştig. Rebecca Hall a oferit de asemenea o interpretare excelentă într-un rol secundar.

(2) Al doilea lucru bun al filmului este imaginea. Culorile te făceau să te simţi că eşti într-o operă a lui Oscar Wilde.

(3) Al treilea lucru bun este scena gay din Ben Barnes şi Ben Chaplin. Puteţi să o vedeţi aici.

Şi aici se opresc cele bune.

(1) Marea problemă a lui Oliver Parker a venit din lipsa unei viziune clare. Iniţial, a vrut să transforme din filmul său o copie după un Tim Burton. Nu sunt sigur că a renunţat vreodată la idee, dar, după cum ştim, numai unu e Tim Burton, iar Parker este foarte departe de genialitatea acestuia.

(2) Unele din alegerile cele mai criticabile în cazul unei ecranizări sunt modificările faţă de carte. Pentru mine, nu e un minus existenţa lor, dar e un adevărat eşec să modifici ceva doar de dragul noutăţii, ba chiar apoi să revii asupra deciziei. Astfel, fratele lui Sybil apare odată cu moartea acesteia, pentru a reapărea în port şi a nu-l recunoaşte pe Dorian Gray ( pe care îl văzuse)? Nu are logică. Cât despre implicarea lordului Arthur în deznodământul poveştii, ar fi putut fi interesant, dacă filmul ar fi avut o minimă credibilitate în desfăşurare acţiunii de până atunci.

(3) Şi ultimul aspect negativ ( pe care îl pun în recenzie. Ele sunt destule) este insistenţa cu care ni se arată cum Dorian Gray devine un desfrânat ( cu femei şi cu bărbaţi). Am înţeles prima scenă. Am spus ok la a doua. Dar de la a treia, ele nu au mai avut niciun motiv să se afle acolo.

Dorian Gray e un film ce se tot aşteaptă să fie făcut cum trebuie. După acest rateu, nu ştiu cât va mai trebui să aşteptăm. De aceea, filmul din 1945 ar putea fi o variantă chiar bună.

Florin 2,25 Ionutz 2
Notă : 2,125 din 5.

Trailer Dorian Gray

Imagine Ealing Studios

6 comentarii on "Dorian Gray – filmul"

Anonim spunea...

Pacat de carte care este excelenta, acest film s-a bazat mai mult pe latura senzualitatii, adica sa fie comercial, si nu pe latura filozofica a cartii, mitul lui Faust.
Actorul nu mi s-a parut bine ales

Ionutz on 5 ianuarie 2010 la 22:44 spunea...

Pentru a nu repeta cele spuse de Florin voi adauga doar ca, din punctul meu de vedere, scena gay dintre Basil si Dorian nu este un plus pentru film. Asta pentru simplul fapt ca senzatia de gay pe care o transmite uneori cartea este minunata tocmai pentru ca nu este explicita. Deci dupa mine tot un minus. Macar am avut satisfactia notei 2 de la final.
Acum, actorul a fost potrivit pentru rol, in mod cert din punct de vedere fizic, iar la interpretare a fost ok.

Anonim spunea...

Şi chiar arată când i-o dă la supt?

Anonim spunea...

varianta din 1976 ai vazut?

Ionutz on 7 ianuarie 2010 la 19:13 spunea...

ei acum, arata suficient de clar care e ideea, avand in vedere categoria de film in care e scena, nefiind deci XXX.
urmeaza sa revedem zilele astea varianta initiala, cea mai apreciata, din anii 40 daca nu ma insel, apoi poate incercam si 76.
din aceeasi categorie urmeaza sa vizionam Wilde. desigur vom prezenta pe blog parerile noastre. :D

Anonim spunea...

pe youtube e varianta din 1976 in gen piesa de teatru

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez