miercuri, 28 octombrie 2009

Queer as Folk - analiza sezonului intai

Publicat de Ionutz la 18:51
Si a fost primul sezon aici, pe blogul nostru, reusind sa atraga unele pareri din parte voastra. Ei bine, inca de la prima postare i-am spus lui Florin ca dupa primul sezon voi scrie si eu cateva randuri despre serial, asa ca incep:

In primul rand trebuie sa apreciezi un astfel de proiect, nici acum nu cred ca producatorii unui astfel de serial ar porni la drum siguri pe succesul lor, mai ales luand in calcul unele parerei sa le spunem extreme legate de tema serialului. Totusi acesta s-a impus, iar showtime si-a facut simtita prezenta, fiind ddestul de evident ca au investit in el din toate punctele de vedere. S-au ales caractere diferite pentru personajele principale putand astfel prezenta situatii cat mai variate. Uneori subiectele sau mai bine zis problemele tratate au fost mai mult decat bine alese/surprinse. Nu numai personajele principale ci si familiile, ori rudele lor au conceptii diferite, relatiile si tipologiile prezentate fiind dintre cele mai reusite. Acest fapt ma convingea sa trec peste momentele care ma iritau uneori...

Inainte de a imi spune parerea despre fiecare personaj in parte trebuie sa mentionez ca firul epic imi provoca stari de spririt contradictorii. Apreciam unele idei, teme analizate etc. dar la scurt timp aparea ceva ce ma deranja, mai mult sau mai putin. Un exemplu este modul de prezentare al unor momente de cotitura pt personaje. (Justin fiind un astfel de caz unde se produce un salt prea rapid de la timidul tanar la gayul declarat si chiar plin de incredere in el). Unele subiecte nu au fost aprofundate suficient si asta a dus la un mare minus pt serial. Sintetizand: in unele puncte povestea o ia pur si simplu la goana sarind peste momente zic eu esentiale. Un alt aspect care uneori e deranjant il reprezinta scenele de sex. Ok, inteleg faptul ca acest element a reprezentat exotismul serialului si e ok, dar totusi, de multe ori scenele astea nu numai ca pica din cer dar au loc in circumstante cu totul neverosimile.

Acum ajungem la personaje:

Melanie e preferata mea din cuplul de lesbiene prezentat in serial. Are atitudine, stie ce vrea, spune ceea ce gandeste si putem vorbi de o independenta ce ii defineste restul caracterului. Un personaj savuros.

Lindsay are mai mult din firea materna, este mai linistita decat partenera ei, mai dulce, avand nevoie de mai multa protectie in relatie. Nu ii pot reprosa decat o usoara lipsa de consideratie fata de sentimentele lui Melanie in rest este un personaj placut.

Brian este adorat dorit de toata lumea, pare un tip rece, distant si care nu s-ar lasa prins intr-o relatie pentru nimic in lume. Este arogant, cu o situatie financiara usor peste medie etc. Ei bine, imi place stilul sau vestimentar, imi plac uneori replicile sale acide, ironice, iar in a doua parte a sezonului se prezinta o latura noua a acestuia cu care pot gasi ca am unele puncte in comun. In schimb obsesia lui legata de sex atinge cote paroxiste chiar daca ea ar reprezenta o fuga a personajului de anumite probleme pe care vrea sa le ignore. In prima parte este prezentat ca superficialul absolut lucru ce se redreseaza placut in partea a doua.

Justin nu e tocmai preferatul meu, asta si datorita personajului dar cred ca in cea mai mare parte datorita scenariului. Evolutia lui e de multe ori ciuntita, avand in opinia mea goluri serioase care te fac sa fi reticent fata de acest tanar aflat la inceput de drum. Initial e foarte interesant de urmarit si prin el se trateaza momente importante din viata oricarui gay privind familia, societatea etc. Pe langa problema prezentata mai sus trebuie sa recunosc faptul ca in multe momente ma irita extrem atitudinea lui chiar sfidatoare fata de cei din jur, mai ales raportata la Michel. Nu cred ca imi place tipologia pustiului care brusc e convins ca intreaga lume e a lui. In multe momente se dovedeste ca este o persoana atenta la problemele celorlalti fiind intuitiv din fire.

Ted alaturi de Emmett sunt personajele care se bucura de mai putina atentie, cel putin in primul sezon. Ted apare ca personajul matur, oarecum vocea ratiunii in unele situatii in vreme ce sunt momente in care da dovada de nesiguranta. Cauta persoana cu care poate trai, acel suflet pereche. Pentru un moment sper sa gaseasca ceea ce cauta la un tanar dependent de droguri. Povestea dintre cei doi mi-a atras atentia si intr-o oarecare masura speram sa aiba happy end, desi era putin probabil.

Emmett este gayul out. Asta spune multe, este plin de viata si de cele mai multe ori pare imun la problemele din exterior. El este folosit pentru abordarea subiectului legat de „convertirea” gayului in cetateanul „normal”, un alt aspect tratat bine in serial. Emmett e capabil sa aduca zambetul pe buzele tuturor inclusiv ale spectatorului, mai ales in episodul in care isi intalneste sufletul perche si il pierde la fel de repede. Chiar si asa, in cateva minute petrecute impreuna cei doi traiesc o viata...

Si nu in cele din urma vi-l prezint pe Michael, un impatimit al benzilor desenate. El reuseste sa imbine mai multe elemente din lumi aparent incompatibile. Are un job, e ancorat in realitate dar pastreaza vie latura sa de Peter Pan. Ma aseman in anumite puncte de vedere si cu acesta. Eu consider ca am reusit sa mai si citesc cateva randuri in plus fata de multi dintre cei de varsta mea insa am pastrat vie pasiunea mea, un real viciu as zice, fara sa exagerez, jocurile video si animatia. In ambele cazuri am o colectie de care profit aproape zilnic, printre picaturi de job, filme lectura, etc.

Acesta pare a fi cel mai mare articol al meu de pana acum, sper ca nu v-am plictisit si sunt curios sa aflu daca parerile noastre coincid...

5 comentarii on "Queer as Folk - analiza sezonului intai"

Anonim spunea...

Eu nu ma identific cu nici unul din personaje. Sunt exagerate la extrem insusirile si actiunile lor. Daca un bolnav psihic cum e Brian e vazut ca un om perfect si toti il invidiaza, e clar ca nu am personaje preferate. In serialul asta chiar toata lumea considera ca sexul e cel mai important lucru in viata???

Ionutz on 28 octombrie 2009 la 19:20 spunea...

da, e dramatic ce mult accent se pune pe sex in serial, dar trebuie sa il vezi si ca factor comercial, de promovare al serialului. sexul e el important dar sa fim seriosi, viata inseamna mult mai mult decat sex. Nu am personaje preferate dar am vazut anumite aspecte pe care le-as putea regasi si la mine, atata tot.

I. on 28 octombrie 2009 la 20:59 spunea...

Brian e prezentat ca fiind imatur emotional , dorind sa ramana un free spirit ..Dar totusi el a fost personajul cu care am simpatizat cel mai mult, nu pentru ca i-as fi aprobat comportamentul dar l-am gasit mai interesant jucat si mai dinamic . Cat despre o asemanare am aceeasi tendinta de a fi ironica si sarcastica ,mai ales in circumstantele nepotrivite sau cand ar trebui sa imi exprim sentimentele. Cred ca asta se aplica si personajului. Nu mi-a placut totusi curba personajului pana la sfarsitul serialului.

Relatia dintre brian si justin nu a parut reala nici pana in ultimul moment. Singurul lucru care i-a legat a fost atractia, care nici ea nu este prea ingenios prezentata cu toate ca sex este din abundenta. Scenaristii nu s-au obosit , parerea mea, sa le gaseasca mai multe puncte comune celor doi. Cu exceptia catorva momente care mi-au placut nu am simtit povestea de dragoste acolo.
Si da justin a fost obositor uneori prin atitudinea lui .
Si ma opresc pentru ca nu vreau sa fie mai lung decat postul tau ;)

Anonim spunea...

Iris are dreptate, a surprins foarte bine esenta relatiei celor 2.
Am observat ca unii din actorii principali nu au aparut totusi nud pe ecran. Brian ar fi avut de nenumarate ori ocazia sa apara nud, dar pana la sfarsit nu l-am vazut gol-golut ;)

Sunaina on 29 octombrie 2009 la 22:55 spunea...

@Anonim - ba da a fost , din cate tin minte de vreo 2 ori,dar pt o fractiune de secunda.

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez