vineri, 24 iulie 2009

România interzice căsătoria gay din 2010

Publicat de FLORIN la 11:25
Se pare că presupuneam. degeaba. La cât de mult s-a discutat pe seama noilor Coduri şi ce amestecături s-au făcu, la un moment dat nu mai eram siguri că se va mai interzice sau nu căsătoria gay. Dar se pare că da.

Am descoperit ştirea pe un site de afară. O puteţi citi aici.

8 comentarii on "România interzice căsătoria gay din 2010"

mihai spunea...

totusi, nu cred ca inseamna mult noul cod civil. casatoria gay este interzisa si acum in romania, ne fiind posibil pentru un cuplu gay sa se casatoreasca. deci, este mai corect sa vorbim despre o "precizare" a definitiei casatoriei decat o "interdictie".

in plus, reforma este doar legislativa, nu constitutionala, deci poate fi schimbata oricand printr-un amendament legislativ. de exemplu, in suedia in 1987, parlamentul a decis sa defineasca casatoria explicit ca fiind o uniunea intre un barbat si o femeie. aceasta definitie a fost schimbata de parlament in 2009, cand casatoria gay a fost legalizata.

din punctul meu de vedere, nu cred ca activistii gay din romania ar trebui sa puna mare accent pe aceasta schimbare, ne avand niciun efect practic. mai degraba ar trebui sa facem lobbying pentru drepturi positive, fie coabitare neinregistrata sau parteneriatul civil.

kriptmelody on 24 iulie 2009 la 13:01 spunea...

eu prefer sa nu comentez, doar subscriu la ce a spus o prietena care a citit impreuna cu mine articolul: "daca avem doar tarani prosti la putere..."

George on 26 iulie 2009 la 03:09 spunea...

Tara arde, baba se piaptãnã! Când sunt atâtea lucruri de rezolvat, românii nu se gândesc decât la cum sã bage bete în roate altora.

Cum îmi sounea nu de mult un neam de-al meu din Ro: «La urmãtoarele alegeri, tot cum Vadim am sã votez, cã el ne va scãpa pe noi de dusmani.»

Conchid cã în afarã de "dujmanii" adevãrati sau - de cele mai multe ori - închipuiti, românul de rînd nu are alte distractii.

Anonim spunea...

Cum nu e interzicere? pai una era cand era un gol legislativ si alta e cand e interzis.
Art200 din codul penal in viziuna asta era doar o precizare nu interzicere?
Din punctul meu de vedere activisti gay din strainatate ar trebui sa puna un mare accent pe acest nou Cod Civil pentru ca, activisti Romani fac vesnic "lobby"= taie frunza la caini.
Noul cod civil are urmatoarele "precizari":

Art. 277. – (1) Este interzisă căsătoria între persoane de acelaşi sex.
(2) Căsătoriile între persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în
străinătate, fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în
România.
(3) Parteneriatele civile între persoane de sex opus sau de acelaşi sex
încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni
străini nu sunt recunoscute în România.

Art. 462

(3) Două persoane de acelaşi sex nu pot adopta împreună.

Activistii gay din Romania nu ar trebui sa puna mare accent pe aceasta schimbare, e doar o precizare, asteptati o precizare si in Codul Penal si apoi mai faceti putin "lobby".

mihai spunea...

re Anonim:
nu cred ca ai inteles ce am vrut sa spun. in niciun fel nu sustin noul cod civil, este clar ca are intentii homofobe. DAR, noul cod civil nu schimba situatia practica in niciun fel. inaintea noului cod, in acel "gol legislativ", casatoria sau adoptia gay tot nu erau recunoscute. doi barbati sau doua femei tot nu puteau sa mearga la sfatul civil sa se casatoreasca, desi legislatia nu specifica sexul sotilor.

deci, nu vad dece trebuie sa investim resurse (limitate) pentru a opune o schimbare legislativa care nu are niciun efect negativ practic, doar codificand o realitate deja existenta. hai sa zicem ca castigam si convingem parlamentul/guvernul sa elimine definitia noua a casatoriei. ce realizam? casatoria gay tot nu va exista in romania; se va creea un nou vid legislativ care va fi interpretat ca si intotdeauna (adica, casatorie hetero only).

mai degraba ne luptam pentru schimbari reale: adica, *legalizarea* pozitiva a casatoriei gay sau a parteneriatului civil.

Anonim spunea...

Cred ca minim 5 ani nu mai modifica nimeni Codu Civil mai ales pe subiectul minoritati sexuale ca doar a fost modificat exact cum isi doreste majoritatea cetatenilor, nu poti face un cod sa ii multumesti pe toti. :P

Ce nu era definit in cod: " Căsătoriile între persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate, fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România."
Daca te casatoresti intr-un stat din Europa = zero in Romania

Daca in Romania vine un cuplu Gay casatorit in Olanda format din cetateni straini, relatia lor tot nu e recunoscuta, si cum intr-o vacanta pot aparea diverse evenimente ca operati, internari la spital, Statul Roman nu ii considera nici macar rude.

Odata ce exista un precedent in care Romania face ce vrea cu persoanele lgbt ale Europei, e doar un pas pana la Art 200.
Grav e ca Statul Roman isi permite sa nu recunoasca actele facute de alte state din Europa. In viitor poate masinile imatriculate in Europa nu sunt recunoscute in Romania si lista e lunga de posibilitati la un asemenea precedent.

Sigur ca poti spune, stati linistiti s-a stricat doar un motor de la avon, ne lipseste si o roata dar trebuie sa ne gandim serios daca avem acasa apa calda.

Anonim spunea...

anunt pentru gay: voi nu sunteti normali la cap,sincer.din 6miliarde de oameni,4se presupune ca ar fi numai femei si voi tot va ardeti in bostan.sigur e ceva de la biluta lipsa.

Anonim spunea...

Mă uitam pe wikipedia şi am constatat că în multe ţări relaţiile homosexuale sunt pedepsite cu moartea deci încă suntem foarte primitiv şi ne interesează să facem rău semenilor care nu ne deranjează cu nimic. De ce să interzicem iubirea şi valorile morale? Să încurajăm ce, relaţiile spontane, aventurile? Situaţia asta ar trebui schimbată complet şi acum, fericirea multor oameni depinde de mofturile altora care nu pot accepta că doi bărbaţi sau două femei se iubesc, până la urmă ce-i priveşte pe ei?

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez