marți, 30 iunie 2009

Dezbatere la România Liberă

Publicat de FLORIN la 11:27
În această săptămână România Liberă şi-a propus să dezbată problema homosexualităţii în România, într-un şir de articole care începe cu acesta.

Cum mi se pare acest prim articol? Foarte bun, şi nu pentru că vorbeşte pro-homosexualitate, căci nu o face, ci pentru că subiectul este tratat profesional şi neutru. E chiar interesant să îl citeşti. Dezbate teme de la politică la istoria comunităţii gay din lume, oprindu-se bineînţeles la modul cum subiectul este reflectat de societatea românească.

Dacă tot am vorbit de politică, iată ce au avut de spus câţiva parlamentari români despre subiect ( păreri extrase din articolul din România Liberă).

Daciana Sârbu ( PSD) spune:
"Am votat pentru ca recomanda toleranta la modul general, indiferent de etnie, sex, religie. Rezolutia nu s-a referit strict la homosexuali. De altfel, acesta e un subiect delicat si nu as vrea sa ma pronunt. Eu va pot da detalii pe subiecte legate de mediu"

Ramona Mănescu ( PNL) spune:
"Fiecare stat membru e liber sa aleaga daca sa preia sau nu, in legislatia nationala, prevederile acestei rezolutii. Totusi, nu cred ca societatea romaneasca este pregatita sa accepte legalizarea casatoriilor intre homosexuali si, cu atat mai putin, adoptia copiilor de catre asemenea cupluri. Eu sustin respectarea drepturilor omului, dar, ca mama, nu-mi pot imagina cum ar putea un copil sa se dezvolte normal, altfel decat alaturi de parintii lui naturali, intr-o familie normala, formata din mama si tata"


Theodor Stolojan ( PD-L)
spune:
"Nu ma intereseaza. Punct"

Iuliu Winkler ( UDMR) spune:
"Nu cred ca a venit timpul pentru asa ceva. Provin din comunitatea maghiara, o comunitate conservatoare si profund atasata moralei crestine, ca si societatea romaneasca. Raportandu-ma la aceste trasaturi, pot sa spun ca printre prioritatile celor care m-au votat sa le reprezint interesele in Parlamentul European nu se numara legiferarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex"

Într-adevăr, politicienii români preferă să meargă în Biserică şi să facă politică. Dacă s-ar uita bine la articolul ăsta ce spune că suntem 5-10% din populaţia ţării şi dacă am merge la vot le-am da o palmă dură.

Ce nu mi-a plăcut la acest articol? Nu cred că e bine să continuăm această luptă cu prejudecăţile în comunitatea gay şi să le mai facem cunoscute tuturor. "E dezgustator sa vezi un tip care se dezbraca si care poarta chiloti de dama. De asemenea, multi care vin acolo sunt pe interes, adica fac prostitutie. Mie mi se pare aiurea sa te injosesti pentru un suc, cinci lei sau o cafea" este declaraţia unui gay interviat. Trebuie să mergem mai departe şi să oprim dezvoltarea acestor crăpături.

Un singur lucru mai m-a pus pe gânduri. Când am intrat eu pe site, singurul comentariu pro venea de la wannabegay, prin postarea unuia articol de pe blogul personal. În rest, comentarii la fel de răutăcioase. Iar asta e un lucru pe care nu îl înţeleg, fiindcă întotdeauna am considerat că dacă subiectul va fi tratat imparţial, cum s-a întâmplat în articolul de faţă, lumea va înţelege, va începe să îmţeleagă, dar m-am înşelat. E ca şi cum ceva deja s-a întipărit destul de clar pentru o parte din români, iar din haosul de până acum unii şi-au format puternice păreri împotrivă, lucru îngrijorător.

Aştept cu interes următoarele articole.

8 comentarii on "Dezbatere la România Liberă"

Me spunea...

Mie mi s-a parut suspect in articolul respectiv faptul ca 'Florin tine secret....' dar este intervievat, isi spune parerile unui ziarist cu care a vorbit fata in fata bineinteles. cum vine asta??? pai ori nu e out ori da inteviuri la ziare despre viata privata... si cum au fost gasiti acesti 3 tipi??? deci ceva nu e in regula, clar!!!

Dak spunea...

Eu consider pozitiv faptul ca subiectul inca e considerat de interes, dupa atata timp de la GayFest. Da, e foarte bine ca trateaza o serie intreaga de probleme - si pe deasupra neutru -, dar, din pacate, informatiile sunt puse cu furca, fara nicio logica, nicio coerenta.
Spune si unde ai gasit reactii ostile la articol, ma intereseaza si n-am timp sa umblu la nimereala ca sa aflu.

FLORIN on 30 iunie 2009 la 23:30 spunea...

@ Me: nu ştiu dacă e atât de ciudat. Sunt nişte declaraţii date sub anonimat. Tipii poate sunt de pe un site, de pe vreun chat sau alte asemenea.

@ Dak: uite aici link http://www.romanialibera.ro/a158495c/dezbaterile-romaniei-libere-radiografia-unei-minoritati-ascunse-homosexualii.html

Dak spunea...

Hm...altceva voiam sa spun: reactii negative nu in comentariile la articol (daca citesti articolul, dai si de comentarii, normal!), ci pe bloguri. Ca daca sunt reactii negative, inseamna cel putin ca articolul a fost citit si e considerat demn de discutat.

FLORIN on 1 iulie 2009 la 00:04 spunea...

eu vorbeam strict de comentariile la articol. de altele nu ştiu.

wannabegay on 1 iulie 2009 la 01:03 spunea...

eu de aia am propus un candidat gay la presedintie... ca daca iese la vot 5% din populatia romaniei (asta inseamna aproape 1 milion de voturi), in conditiile in care 30% din populatie mai voteaza (asta inseamna vreo 5 milioane), gay-ii ar avea o vizibilitate extraordinara! mai mult, daca acest candidat gay ar lua 20% din voturi (bazat pe cifrele prezentate mai sus), ar avea un impact major asupra societatii!

kriptmelody on 1 iulie 2009 la 15:35 spunea...

Interesant articol! Poate prin astfel de scrieri se mai destupa mintea unor extremisti. Oricum societatea noastra este departe de a fi una care sa accepte minoritatile sexuale. Ce am observat este declaratia Rovanei Plumb de la PSD. Sunt ferm convinsa ca, inainte de alegeri, a spus ceva mult mai permisiv, in nici un caz ceva de genul: "Sunt pentru valorile traditionale ale familiei."

@wannabegay: inteligent ce ai scris la tine pe site, cu candiadatul la presedintie gay.

Anonim spunea...

Wannabegay traieste intr-o lume ideala. tu vrei sa candidezi la presedentie??

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez