miercuri, 27 mai 2009

Politica românească din perspectiva gay

Publicat de FLORIN la 16:06
La cererea voastră abordăm acest subiect destul de prezent în vieţile noastre, dar mai greu de urmărit perspectiva comunităşii lgbt, asta pentru că în România încă nu a apărut primul Harvey Milk. Dar chiar şi astfel, e un subiect ce ar trebui să fie de interes pentru noi, un subiect care se leagă de comunitatea gay, după cum veţi putea vedea.

Oarecum, politica a devenit un spectacol, un circ pe lângă tot ce se mai ştie despre ea. Mai ales în România. Şi nu cred că televiziunile sunt vinovate pentru circul pe care ni-l arată, ci domnii parlamentari şi domnul preşedinte. Aşadar, deja mi-am spus o părere despre domnul preşedinte, o părere pe care zilele trecute mi-am reconfirmat-o urmărind ‚Sinteza zilei’, când l-am văzut pe Traian Băsescu, cel dintâi reprezentant al României, tundând o oaie pentru întreţinerea participanţilor la nu ştiu ce festival dintr-un sat al României. Cum l-am putea descrie pe Traian Băsescu? Deştept, fiindcă i-a mers destul de bine capul încât acum PD-L se află la guvernare; mincinos, fiindcă a spus că îşi va da demisia la 10 minute după ce va fi suspendat şi multe altele; rasist, pentru că a numit o jurnalistă „ţigancă împuţită”. Are calităţi şi defecte, după cum s-a observat. Calităţile şi le-a păstrat însă pentru încăierile politice până nu a mai ţinut ( sper). Defectele probabil că s-au văzut de la început, dar pentru unii au fost amuzante, apoi ele nu au mai putut fi trecute cu vederea. Şi fiindcă a discriminat o jurnalistă în modul cum a făcut-o, comunitatea gay ar trebui să fie solidară şi să nu îl mai voteze pe acest om niciodată, dacă va fi cazul.

Un alt personaj care îmi este antipatic este George Becali, fost PNG-ist, momentan PRM-ist, între timp la fel de homofob ca întotdeauna. Pe lângă faptul că acest om niciodată nu a părut că ştie ce e aceea politică şi cum se face, acum el riscă să ajungă un membru al Parlamentului European, până se rehotăreşte să candideze la postul de preşedinte. Încă eu nu mă prind cum şi de ce societatea românească poate să fie atât de indiferentă la aberaţiile pe care acest om le împărtăşeşte în permanenţă. Un om de afaceri devenit om de fotbal vrea acum să fie om de politică. Doar în România ar reuşi, dacă ar vorbi în modul cum vorbeşte şi dacă s-ar comporta la fel. Altfel, poate că ar fi un om de admirat. Celălalt PRM-ist, aflat pe listele Parlamentului European la braţul lui Gigi Becali, Corneliu Vadim Tudor e la fel de extremist ca şi „prietenul” său. E doar mai inteligent. Dar rămâne extremist când vine vorba de maghiari, ţigani, homosexuali. Iată un motiv pentru care aceştia să nu fie votaţi la preşedinţie, dar nici la euro-parlamentare.

Rămânem la stadiul de candidaţi la preşedenţia României şi ajungem la principele Duda, care ar putea fi gay-friendly. Îi place ‚Brokeback Mountain’, după cum el spune. Iată două întrebări gay-related selectate dintr-un interviu acordat ziarului Ring:

În legătură cu minorităţile: susţineţi drepturile minorităţilor sexuale? Aţi promulga o lege care să permită căsătoria între două persoane de acelaşi sex? Dar adopţia unui copil de către aceştia?

Orice fel de minoritate din România are nevoie să fie sprijinită, pentru că fiind în minoritate este într-o anumită stare de vulnerabilitate. Iar în legătură cu promulgarea unei legi, am primit aceste întrebări şi pe blog şi nu sunt în acest moment pregătit să răspund, nu pentru că nu am o părere asupra acestui lucru, ci pentru că un om care se pregăteşte să fie preşedintele României trebuie să ţină cont şi de contextul pe care îl reprezintă, nu numai de propriile lui păreri. Părerea mea este că viaţa şi libertăţile individului trebuie să fie încurajate cât mai mult. Deci, în mod normal, sunt favorabil oricărei opţiuni pe care omul şi-o ia pentru viaţa lui. Dar, pe de altă parte, ca să vă pot răspunde la aceste întrebări, cum ar fi eutanasia, sau avorturile, sau căsătoriile oamenilor de acelaşi sex, sau adopţiile, îmi trebuie puţin timp să mă gândesc la acest lucru, dar să consult legislaţia în vigoare şi să ştiu exact ce este gata societatea românească să accepte şi ce nu, pentru că rostul unui preşedinte este să ţină cont de toată lumea, de absolut toată lumea.”


Dar alte filme decât „Brokeback Mountain”?


Aceea a fost o poveste puţin eronată pentru că eu nu am menţionat filmul, am menţionat, la moartea celui care a jucat în film, că e o pierdere. Este un film foarte bun. Dintre filmele mele favorite, dacă ar fi să aleg cinci, nu l-aş alege pe acela. Printre primele cinci aş alege: „Once Upon a Time in America”, „Cabaret”, „Some Like it Hot”, „Taxi Driver”, „All That Jazz”. Cât despre „Brokeback Mountain” este un film foarte bine făcut care e foarte impresionant dar nu face parte, precum acestea menţionate, din filmele secolului.


Aşadar ar fi ceva care să ne împingă să îi oferim acestui domn votul nostru, dar e îndeajuns?


Să ne întoarcem puţin atenţia asupra Parlamentului European. De curând acesta a votat o rezoluţie care spune că orice căsătorie între două persoane de acelaşi sex încheiată într-un stat al Uniunii Europene care a legalizat astfel de căsătorii ( bravo lor), va fi recunoscută în orice alt stat al Uniunii Europene. Asta înseamnă că dacă un cuplu de gay de români merg şi se căsătoresc în Suedia, iar apoi se întorc în România să îşi continue viaţa, drepturile lor din România ar fi aceleaşi ca şi drepturile părinţilor noştrii. Cum au votat parlamentarii români? Chiar într-una din dezbaterile de la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Noua Dreaptă atrăgea atenţia românilor că singurul partid român care a votat împotrivă a fost PD-L, după cum se va vedea în lista de mai jos. PNL, PSD şi UDMR au votat pentru.

PDL (afiliat PPE)
Adrian MANOLE - absent
Alexandru NAZARE impotriva
Calin Catalin CHIRITA – absent
Constantin DUMITRIU impotriva
Daniel Petru FUNERIU impotriva
Dragos Florin DAVID impotriva
Flaviu Calin RUS abtinere
Ioan Lucian HAMBASAN - abtinere
Iosif MATULA impotriva
Maria PETRE impotriva
Marian-Jean MARINESCU impotriva
Nicodim BULZESC impotriva
Nicolae Vlad POPA impotriva
Rares-Lucian NICULESCU impotriva
Sebastian Valentin BODU impotriva
Theodor Dumitru STOLOJAN impotriva

PNL
Adina-Ioana VALEAN - absent
Cristian Silviu BUSOI abtinere
Daniel DAIANU pentru
Magor Imre CSIBI pentru
Ramona Nicole MANESCU pentru
Renate WEBER - absent

PSD+PC
Adrian SEVERIN pentru
Alin Lucian ANTOCHI - absent
Corina CRETU pentru
Daciana Octavia SÂRBU pentru
Gabriela CRETU pentru I
oan Mircea PASCU pentru
Rovana PLUMB - absent
Silvia-Adriana TICAU pentru
Vasilica Viorica DANCILA - absent V
ictor BOSTINARU pentru

UDMR
Csaba SÓGOR pentru
Iuliu WINKLER pentru
Independent
László TOKÉS – absent

Ar mai fi de spus, când vine vorba de implicarea parlamentarilor români în problematica gay, UDMR a fost singurul partid român care a vorbit pentru această comunitate, participând chiar şi la Gala Premiilor Gay din 2008. Din păcate, “susţinătorul homosexualilor”, cum este numit Peter Eckstein Kovacs de publicaţiile ortodoxe, nu a mai fost ales în Parlamentul României la alegerile din 30 noiembrie. De altfel, preşedintele organizaţiei de tineret PD-L Covasna, Dan Suciu, spunea în plină campanie electorală:

"E clar ca UDMR are alte prioritati, dovada si declaratia lui Eckstein. (...) Nu stiu ce grupuri de interese din UDMR sau din afara acesteia au determinat decizia de a face lobby pentru minoritatile sexuale, dar cred ca prioritatile comunitatii maghiare si ale intregii Romanii sunt altele".

De altfel, alesul PD-L la primăria Clujului a protestat faţă de organizarea Festivalului Lesbi la Cluj, un festival care se ţinea într-un spaţiu închis.

Mesajul pe care vi-l trimit eu: nu votaţi PD-L. Alegeţi din PNL, PSD sau UDMR. Eu voi vota PNL. Cum articolul a devenit prea lung, vă voi spune altă dată câteva despre Crin Antonescu şi PNL.

Ce orientări politice aveţi?

15 comentarii on "Politica românească din perspectiva gay"

Dak spunea...

Nu cred ca e cazul sa militezi pro-PNL. Am citit o foaie a lor in care condamna guvernul de acum pentru ca s-a imprumutat la FMI. Critica justa, dar de ce, dupa 4 ani la putere, au lasat bugetul statului gol? (NB: bani de campanie au, nimeni nu pune mai multe afise.)Ma mai gandesc cu cine votez...

Docica on 27 mai 2009 la 18:45 spunea...

Eu sunt PNL-ista in ce priveste doctrina politica, dar in general sunt apolitica. PNL-ul romanesc nu mai este ce a fost acum un secol! De fapt orice partid de la noi este stricat de la radacina... coruptie, nesimtire, fuga dupa castig. Asta ii caracterizeaza pe majoritatea. Aveam o vaga pornire sa votez cu ecologistii. Si astia sunt asemenea tuturor, dar macar au si un tel etic mai potrivit gusturilor mele. Oricum, cred ca-mi voi anula votul. Voi merge sa-mi exercit dreptul, caci nu degeaba au murit atati oameni pentru libertatea noastra, dar voi exprima ceea ce simt: dezacordul cu cei care afirma ca ne reprezinta. Pe mine personal, in tara asta simt ca nu ma reprezinta nimeni.

Ionutz on 27 mai 2009 la 19:52 spunea...

in tara noastra nu poti vorbi cu adevarat de ideologie in politica, PNLul este singurul cu o oarecare istorie dar cum spunea si Docica valoarea lui nu s-a mentinut. Chiar si asa eu cred ca este optiunea potrivita atat doctrinar cat si prin comparatie :D
trebuie sa recunoasc totusi ca in general am votat "negativ", incercand sa elimin "rau mai mare" care in prezent este Traian Basescu
Presedinte as zice Crin Antonescu iar daca nu Mircea G.

Tweeknax on 27 mai 2009 la 22:50 spunea...

PNL este cel mai de dreapta partid din cele existente,din acest motiv voi vota acest partid la alegeri indiferent de cine candideaza.Ajuns la putere,PNL va fi intr-un fel ''fortat'' sa aduca constitutia romana cat mai aproape de cea europeana,ce automat va ajuta enorm comunitatea lgbt din Romania.

RockerJegos on 28 mai 2009 la 00:37 spunea...

Norica Nicolai, candidat PE, intrebata despre casatoriile gay spune: "Nu judec orientarea sexuala a nimanui, nu spun cum si cu cine ar trebui sa se simta fiecare bine, dar pentru noi, ca oameni, este bine sa traim si sa convietuim conform unor norme crestine. Asa ne-a lasat Dumnezeu.".
De fapt nu doar Norica Nicolai ia in brate atitudinea asta vadit pro-crestina, ci si alti candidati. Ori din cate stiu Romania este un stat laic; mi-ar placea ca cei alesi sa imi sustina interesele civile, nu cele religioase.
Sau poate dansii sunt crestini cand spun un "nu" cucernic casatoriilor gay, dar devin laici cand scot icoanele din scoli. Iar daca o casatorie este "o uniune intru Dumnezeu", de ce sa te opresti la gay? Go all the way babay! Sa le interzica si pe cele intre musulmani, atei, adventisti si alte grupuri.
Cat despre PNL ... sa spui ca "e nevoie de o schimbare" cand acum 6 luni erai la guvernare mi se pare cam stupid.

Iulian B. on 28 mai 2009 la 03:52 spunea...

Articolul este foarte bun. Sunt impresionat. Dar, tine minte un singur lucru: pe politicieni nu ii intereseaza nimic legat de noi sau de oricare alt roman... ii intereseaza doar modul in care pot scoate profit de pe urma noastra.

FLORIN on 28 mai 2009 la 12:50 spunea...

Să înţeleg că vă interesază politica.

@ dak: Nu spun neapărat să votaţi cu PNL-ul, e decizia voastră pe care o veţi lua în cunoştinţă de cauză. Spun doar să nu votaţi cu PD-L şi cu PRM ( asta cred că nici nu era o obţiune). Eu însă voi vota cu PNL-ul, pentru că astfel consider eu că trebuie să fac.

@ Docica: nu cred că eşti singura care simte astfel.

@ Rainwish: total de acord cu tine.

@ RockerJegos: nu ştiam despre această declaraţie a ei. Foarte urît din partea ei.

@ Daniel Mihai: mă bucur că ţi-a plăcut. Şi am notat..;)

Am o întrebare. Veţi merge la vot?

Anonim spunea...

sunt toti niste mincinosi si niste hoti care ne fura banii. n-am cu cine sa votez. politica e cea mai mare curva!!!

Dak spunea...

Oamenii trebuie luati individual, brand-ul n-a contat niciodata, nici macar pentru ei. Votul e important doar in sens negativ: sa stii care sunt cei mai rai si sa nu-i alegi tocmai pe aia. Trebuie facut mai mult lobby pe langa cei mai deschisi la minte (a se vedea si lista lui Florin).

Anonim spunea...

In aceasta tara de 1 ban oricine ar veni la conducere tot prost o sa mearga. PNLul asta al tau a fost la putere pana acum cateva luni si ce naiba a facut??? a facut un nimic. acum de ce ii vrei inapoi???? cine mai e prost sa creada ca vor binele populatiei??? NIMENI nu vrea binele NIMANUI decat isi apara PROPRIILE interese!!! e clar pentru toata lumea????

FLORIN on 29 mai 2009 la 14:32 spunea...

@anonim: Prima dată când am scris articolul, titlul era acelaşi cu ultimul tău enunţ. Poate trebuie să îl păstrez, ca să se vadă că tot cam asta cred şi eu. Chestia e că politica asta uneori ne cam controlează viaţa, aşa cum e ea.

@Dak: mulţumesc. :D

@anonim 2: s-a înţeles. Dar cumva nu trebuie să existe şi un mijloc. Trebuie să luăm şi noi ceva, nu?

Anonim spunea...

Poate te inscri tu in PNL si altul in alt partid si va aduceti cu voi si altii ca voi dupa chipul si asemanarea voastra si poate ne reprezentati voi interesele!

CM spunea...

Daca e vorba de alegerile europarlamentare cred ca e important partidul. Parlamentarii nostri sunt TOTI ( sau aproape toti) oportunisti. Asa ca ajunsi acolo vor vota asa cum le va spune partidul la care sunt afiliati. Exact asta e motivul pentru care eu voi vota PSD. Nu am nici o sumpatie pentru PSD, dar stiu ca socialistii europeni sunt favorabili LGBT. Astea sunt motivele alegerii mele.
Cat despre liberali am o intrebare: care liberali? . Melescanu- liberal?! e o gluma.Sau Balaceanu Stolnici- liberal /informator al Securitatii? Nu mai vorbesc de penibilii Chiuariu, Adomnitei. Si inchei mentionand-o pe Norica Nicolai, va amintiti scandalul penibil cu nepoata?)
Notiunea de liberal e respectabila ( si cred ca mi-ar placea sa traiesc intr-o tara condusa de liberali) dar unde sa ii gasesti pe acestia?

CM spunea...

Dar ma alatur lui Florin spunand ca PDL NU e o optiune pentru gay in Romania. Argumente? Vezi declaratiile lui Daniel Buda despre casatoria dintre doi barbati. Vezi pozitia adoptata de Mircia Giurgiu impotriva festivalului Lesbienelor di Cluj de anul asta. Vezi modul de vot al parlamentarilor PDL in cazul raportuli Catania

FLORIN on 30 mai 2009 la 19:18 spunea...

din cei numiţi de tine din PNL, doar nicolai candidează la euro-parlamentare, care din câte ştiu eu s-a explicat cu faza cu nepoata. nepoata ei, dacă nu mă înşel, continuă să lucreze în acelaşi loc, în acest moment.

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez