Mi se întâmplă frecvent să aud afirmaţii de genul: „Lumea asta a ajuns rău, acum au apărut şi homosexualii ăştia!” sau „ Era mai bine înainte de revoluţie, nu existau astfel de anormali sau dacă existau nu îşi permiteau să scoată o vorbă.” Având aceste afirmaţii în minte m-am gândit să scriu acest articol în care să punctez câteva momente din evoluţia umană.
În antichitate putem menţiona Egiptul, una dintre cele mai măreţe civilizaţii din acea perioadă. Societatea care a clădit minunatele piramide era una în care homosexualitatea era privită ca un fapt obişnuit. Trebuite menţionat că egiptenii au fost mai mult decât permisivi în materie de sexualitate, incestul fiind deasemenea permis.
Homosexualitatea era larg răspândită şi în Grecia. De la filozofi şi până la renumitul Alexandru Macedon se pate vorbi cel puţin de bisexualitate.
Nu în cele din urmă menţionez Imperiul Roman. Societate pracmatică, cu un sistem juridic care a fost preluat în mare parte şi în zilele noastre, romanii acceptau actele sexuale între bărbaţi însă, spre deosebire de egipteni, condamnau incestul. Împăratul Traian, dincolo de a fi cel care l-a învins pe Decebal, a fost şi unul dintre cei mai mari conducători ai Romei din perioada imperiului. Soţia sa obişnuia să se mândrească adesea cu faptul că Traian nu a înşelat-o niciodată...cu o altă femeie.
Părintele Renaşterii italiene, Leonardo Da Vinci este cunoscut pentru preferinţele sale sexuale însă cu toate astea nu cred că realizarile sale, atât artistice cât şi tehnice au fost mai puţin apreciate. Kant, unul dintre cei mai mari filzofi ai tuturor timpurilor avea înclinaţii homosexuale. În literatura universală se pot aminti nume cum ar fi cel al lui Oscar Wilde sau Andre Gide...şi lista ar putea continua.
Vă daţi seama cât de generală este enumerarea de mai sus, însă chiar şi aşa este suficientă penrtu a demonstra că homosexualitatea a apărut odată cu umanitatea şi s-a dezvoltat odată cu ea. Din acest motiv rog pe cei ce fac afirmaţii pripite să se mai gândească o dată sau să mai citească o carte...
duminică, 3 mai 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii on "Homosexualitatea nu e ceva nou"
Apropo de citit....nu mai recomanzi nimic si pt cei interesati??? ce mai citesti tu acum?
Recomand eu cele trei carti ale lui George Balan
Celalalt Eros
Iubirea Interzisa
Homofobia
Primele doua le gasiti de cumparat online
la www.dol.ro
a treia va trebui sa cautati destul de mult... Dar merita. S-ar putea sa o gasiti in biblioteca Accept...
Totuși, ar trebui spus, Kant o fi avut înclinații, dar din ce știu n-a avut nici o experiență sexuală (cu o altă persoană cel puțin :) ). La capitolul homosexuali „imaginari” l-aș încadra și pe Thomas Mann, despre care majoritatea criticilor literari cred că era categoric homosexual, cu toate că nu există vreo dovadă din viața personală a înclinațiilor lui -- totuși „Moarte la Veneția” (sau chiar anumite pasaje din „Muntele Vrăjit”) explică multe. E bine să facem distincția între homosexuali și gay însă; toate aceste persoane au fost probabil homo- sau bi-sexuali, dar nu i-am putea numi gay sau queer, cum se mai trezesc unii mai anacronici să o facă.
Da , un lucru ciudatel poate ma puteti ajuta voi.Avem in asociatia de unde fac eu parte o noua regula,fiecare vorbeste 10 minute despre ce vrea el.eu voiams a abordez subiectul homosexualitatii de ce aprob si tolerez comportamente si de ce consider ca in spatele sexualitatii sunt doar oamenii.
Daca aveti idei ce as putea prezenta celor de acolo.
ceea ce m,a deranjeaza la cartile cu tenta homosezuala pe care le-am citit e ca totul este purtat pe partea meditativa si filosofica,ceea ce ma lasa rece.
De ce sa te feresti in carti sa descrii scene de dragoste intre doi barbati, atat timp cat nu suna pornografic e chiar ok.
Dar na mentalitatea romanului lasa de dorit.
Trimiteți un comentariu