sâmbătă, 11 aprilie 2009

Animaţia japoneză este gay friendly?

Publicat de Ionutz la 13:37
Sunt un împătimit al acestui gen de animaţie deoarece mesajul este mult mai puternic şi formează cu adevărat caractere. Se deosebşte radical de animaţia americană recentă care nici măcar din punct de vedere estetic nu mai are farmec. Aş putea conchide spunând că nu este un gen de animaţie adresat cu precădere copiilor.

Având o oarecare „cultură” în domeniu, am observat că de multe ori se pot observa elemente gay în animaţia japoneză, uneori explicite, alterori voalate. Un prim exemplu ar fi serialul „Sailor Moon”, cunoscut şi publicului din România. În prima serie, intre doi bărbaţi există o adevărată poveste de dragoste. Ambii purtau uniforme, deci nu era trocmai clar, iar unul dintre ei era putin efeminat. Totuşi pentru cunoscătorii de japoneză se poate observa faptul că atunci când se vorbea despre cel ce putea trece drept fată se folosea pronumele masculin iar nu cel feminin. Românii au tradus folosind pronumele feminin iar italienii au mers mai departe schimbând numele în totalitate şi folosind un nume de femeie pentru personajul respectiv. Ulterior, în seria a patra lucrurile au devenit evidente odată cu apariţia lui Sailor Uranus şi Sailor Neptun. Cele două erau mereu împreună, Sailor Uranus purta numai haine bărbăteşti, participau împreună la concursuri destinate cuplurilor şi în cele din urmă erau geloase una pe cealaltă. În ultima serie apar noi personaje care înainte de a se transforma erau bărbaţi iar în urma transormării deveneau femei.

Dragon Ball, un alt serial difuzat de români are la un momentdat un personaj, bărbat evident, care invită un tânăr la un suc, asta după ce în prealabil îi admirase frumuseţea. Un alt serial se concentrează pe viaţa a doi adoleşcenţi care stau cu chirie în acelaşi apartament, unul este mereu vesel şi glumeţ în vreme ce al doilea este o fire mai solitară. Cei doi se vor săruta într-un lift iar după acest moment relaţia lor se va chimba destul de mult.

Chiar dacă nu ocupă un rol central, în multe seriale de animaţie japoneză, subiectul gay este prezent. El nu este lăudat dar nici condamnat, este cel puţin acceptat dacă nu promovat. Ceva, în genul: pe lumea asta există şi această posibilitate şi nu e nimic rău în asta.

Cum credeţi că ar apărea gayii în animaţia occidentală? Credeţi că ar avea parte de un tratament la fel de decent?

7 comentarii on "Animaţia japoneză este gay friendly?"

attitude on 11 aprilie 2009 la 13:47 spunea...

Mereu serialele de succes, fie ele si desene animate, au incercat , daca au avut in spate un producator inteligent si deschis, sa promoveze idei care erau respinse pana in momentul acela.
De ex. Star Trek , seriile originale , aveau in distributie, in anul 1966, o femeie de culoare Nichelle Nichols (Cmdr. Nyota Uhura) intr-o functie de top pe nava Enterprise.
Poate suna banal acum, dar atunci ideea unei femei intr-o functie superioara, era de neconceput, iar a unei femei de culoare, imposibila. De-a lungul episoadelor , Gene Roddenberry a introdus diverse teme in episoade, care includeau si homosexualitatea si transexualitatea si asexualitatea.
O tactica foarte inteligenta, deoarece Star Trek a avut un succes timp de 40 de ani fenomenal pe tot mapamondul.
Nu ma pricep atat de bine la animatii, asa ca am dat un exemplu de promovare a acceptabilitatii pe care-l cunosteam mai bine :)

Raducu spunea...

Nu stiam ca si adultii se uita la desene animate....

CM( cristian) spunea...

Oooo , Da!
Ne uitam ,Raducu. Preferatul meu e Finding Nemo. Dar ma uit de cate ori am ocazia la Shrek, Ice Age.
Iar South Park e unul din serialele din lista mea...

Ionutz on 11 aprilie 2009 la 22:43 spunea...

asa cristian! la mine ordinea ar fi Ice age, schrek 2 si finding nemo! insa colectia continua si e mare... :D

Emy on 12 aprilie 2009 la 01:32 spunea...

Sunt un fan al anime-urilor, fiindca am observat de-a lungul timpului ca majoritatea replicilor sunt gandite si ca personajele sunt foarte bine conturate. Intotdeauna japonezii au fost primii in materie de desen animat si daca nu ma insel si primii care au introdus anime-ul yaoi... in fine...

Cat despre animatii de succes topul meu arata asa:
1. Ratatouille
2. Wall-E
3. Ice Age

FLORIN on 12 aprilie 2009 la 12:09 spunea...

in urma cu vreo 2-3 ani inca ma mai uitam pe jetix. erau cateva seriale simpaticute care ma amuzau inca ( gen 'copiii de la 402'). dar filmele de animatie m-au prins si pe mine ( wall-e, madagascar sau ice age mi se par geniale).
legat de anime-uri, am cam pierdut contactul cu ele de ceva timp. dar stiu de sailor moon, dragon ball sau samurai x. recent am refacut cunostinta cu ele si nu imi displac deloc.

cat despre ce spune attitude legat de seriale care "promoveaza" si personaje gay, in ultima perioada cam in fiecare serial trebuie sa existe un astfel de personaj, ceea ce e foarte bine. si e adevarat, totul a inceput cu niste producatori curajosi care au incercat. in romania s-a incercat, dar nu prea se mai incearca momentan.

undoo on 18 aprilie 2009 la 03:48 spunea...

weel
eu sunt obsedat de animeuri, nu stiam fazele din sailor moon ca plm eram plod cand mam uitat :P dar in schimbelemente gay apar in foarte multe naimeuri yami no matsuei avand in centru o relatie foarte ciudata dintre doi parteneri
si diuntre unul sintre aceastia si "the bad guy" asta din urma adresanduise primului chiar cu "ma love", mai sunt Gravitation, pana si i naruto apar chestii gay :)) Ideea e ca japonezii nu au ideea de bun-rau. la ei este si atat. nu preau au pareri :)) mam cam extins :))
so keep watchin animes:X

 

gay in romania Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez