Jocurile Olimpice se deschid maine, 8 august la Beijing intr-o ceremonie prin care guvernul chinez va incerca sa impresioneze miliardul de oameni ce sa va afla in fata televizoarelor din intreaga lume. China, astfel, isi propune sa lase impresia puterii si grandorii sale unei lumi intregi, lume ce insa stie ca inca aceasta tara comunista incalca drepturile omului, atat in problema Tibet cat si in alte probleme printre care si drepturile minoritatii gay. Homosexualitatea in China are insa o istorie ce trebuie detaliata.
Inca din vremurile de demult in China sau Japonia oamenii au privit cu alti ochi relatiile homosexuale, ele nefiind percepute ca un pacat, ba dimpotriva, ca forma cea mai pura a dragostei. In secolul 10, in China, homosexualitatea era practicata la scara larga, de la templele religioase in care maestrii intretineau relatii intime cu membrii tineri, la samurai, soguni sau aristrocati. De abia in 1740 China a interzis relatiile sexuale intre persoane de acelasi sex, normele impotrova homosexualitatii fiind mai degraba o urmare a importarii stiintei si filosofiei din Vest decat ca si cerinta a populatiei autohtone.
In China mai apropiata persoanele homosexuale au avut mai ales de suferit in perioada 1979-1997, din 1997, cand sodomia a fost decriminalizata, situatia acestor persoane incepand sa evolueze, in 2001 China inlaturand de pe lista bolilor mintale homosexualitatea.
In prezent China nu are nicio lege impotriva homosexualitatii, dar membrii acestei comunitati traiesc cu teama,deseori in locatii specifice lor facandu-se arestari, in unele cazuri fiind trimisi chiar la reeducare, fiind considerati "derbedei", comunitatea gay din China preferand sa fie "subterana". Politica Chinei cu privire la homosexualitate mai este intitulata si "politica celor 3 nu-uri": homosexualitatea nu este acceptata, nu este nici neacceptata, dar nici promovata, in China neexistand in prezent niciun fel de organizatie care sa apere drepturile acestor persoane. In problema HIV/SIDA in randul persoanelor gay, China a evoluat mai mult, avand programe prin care investesc in sanatatea persoanelor gay.
China este una dintre tarile cu cele mai multe medalii olimpice la Jocurile Olimpice. Jocurile Olimpice de vara ramane un eveniment de neratat pentru orice iubitor al sportului, si nu numai. Organizarea Jocurilor Olimpice la Beijing, inca de la anuntare, a fost aspru criticata de catre aparatori ai drepturilor omului si cu toate ca in unele probleme privind drepturile omului China evolueaza, in alte intarzie inca sa faca vreun pas. Alta problema mai putin discutata cu privire la discriminare in China este ca persoanele infectate cu HIV din alte tari nu vor putea urmari Jocurile Olimpice "pe viu" pentru ca in China, la fel ca si in Statele Unite, exista o lege impotriva accesului persoanelor seropozitive in tara, lege ce nu a fost ridicata pe parcursul desfasurarii evenimentului. Ochii sunt mai mult ca niciodata pe China. Probabil China va castiga cele mai multe medalii la aceasta editie a Jocurilor Olimpice. Dar va mai avea si altceva de castigat China? Pana la rezultate mai ramane de spus doar "Succes Romania".
sâmbătă, 9 august 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii on "Toti ochii sunt pe China:Homosexualitatea in China"
Trimiteți un comentariu